Станимира Петрова тръгна убедително на "Странджа", на полуфинал е

Ергюнал Сабри отпадна от опитен казахстанец

Станимира Петрова тръгна убедително на "Странджа", на полуфинал е
С българска победа започна 4-ия състезателен ден на международния боксов турнир "Странджа" в столичната зала "София". Световната и двукратна европейска шампионка Станимира Петрова започна по възможно най-добрия начин кампанията си за трета купа "Странджа", след като надделя с единодушно съдийско решение над сомалийката Рамила Али в категория до 57 кг.
 
В картите резултатът бе 30-27, 30-27, 30-27, 29-28 и 29-28, като съдиите от Сърбия и Финландия бяха отсъдили последния рунд в полза на Али, но всичко останало бе присъдено на Станимира.
 
Петрова се класира на полуфиналите, като следващият ѝ двубой ще се проведе на 18-и в първата за деня сесия, започваща в 14:00 часа. Опонентката ще ѝ е Ирма Теста, която в двубоя веднага след този на Петрова спечели с 5-0 съдийски гласа срещу бразилката Жусиелен Ромеу. Италианката Теста има сребърен медал от Младежките олимпийски игри в Нанджин 2014, а е била и световна шампионка за девойки, макар и в по-горната категория до 60 кг.
 
В първия рунд Станимира внимателно пазеше дистанция и дебнеше подходящия момент да контрира с дясно кроше епизодичните атаки на съперницата. Още в началните 90 секунди българката записа три-четири добри попадения в целта, като разчиташе изцяло на изчакваща позиция. Така дори без да прави комбинации и без да поддържа кой знае колко високо темпо Петрова приключи рунда в своя полза с нисък разход на усилия.
 
Станимира и във втория рунд дебнеше да пласира десния си прав над протегнатата лява ръка на опонентката, а и стъпваше напред всеки път, когато получеше удар с ляв прав. Сомалийката записа няколко попадения, макар те да бяха в размени, като все пак имаше повече с какво да се похвали в сравнение с предишните 3 минути. 
 
 
В третата част сомалийката повече се опитваше да води двубоя и да се придвижва напред, като пласира и няколко добри леви прави, а Петрова продължаваше да я чака на контраатака. В крайна сметка българката не направи нещо впечатляващо в заключителните 180 секунди, но като цяло в двубоя бе сторила достатъчно, за да убеди съдиите в превъзходството си на ринга - чиста победа с 5-0 гласа.
 
През 2015 и 2016 година Петрова спечели купа "Странджа" след триумфа си в категория до 51 кг, а иначе грабна златото в турнира и при 57-килограмовите миналата година. През 2017-а Петрова остана първа подгласничка за трофея.
 
За съжаление представителят на боксов клуб "Арда" (Кърджали) Ергюнал Сабри не продължи добрата серия на Станимира. Той се представи на доста добро ниво срещу далеч по-опитния си съперник от Казахстан, но претърпя поражение с единодушно съдийско решение. Българинът отстъпи с 27-30, 27-30, 27-30, 27-30 и 28-29 на Темиртас Жусупов (Казахстан) и приключи участието си в зала "София" в категория до 49 кг.
 
В първия рунд и двамата демонстрираха доста добра подвижност, като Сабри повече стъпваше назад, но въпреки това пласира няколко добри контриращи леви крошета. Жусупов също имаше попадения с водеща лява ръка и комбинации с дясна, но не влизаше безнаказано в обсега на българина. Във втората част Сабри най-вече обикаляше около ринга в близост до въжетата и очакваше възможност за дясно кроше, а съперникът му увеличи броя на опитаните удари.
 
 
В началото на последните 3 минути Сабри пусна повече дясната в употреба и с атаките си наруши равновесието на противника, като вече той влизаше първи в размените. Казахстанецът също пласира десни крошета в целта, а заключителните секунди бяха прекарани в клинч и близка дистанция, като Сабри записа няколко добри ъперкъта. Той също така получи, а фактът, че Жусупов в по-голяма част от времето инициираше битката и притискаше съперника до въжетата, явно натежа в решението на съдиите.
 
Съперникът му Темиртас Жусупов е далеч по-опитен - той спечели в най-леката категория на "Странджа" 2013, а иначе същата година е златен медалист от Азиатското първенство и е петрактен шампион на Казахстан (2013-2014, 2016-2018) и също получава приза "Боксьор номер 1" на страната миналата година. С отбора на "Астана" пък става шампион в полупрофесионалните серии на АИБА - World Series of Boxing - през 2015-а, а през 2018-а в тях печели всичките си три двубоя.

 

Майк Тайсън и Джейк Пол чупят рекорд

Вижте подробности

Федерацията по бокс дари пълния комплект медали на Музея на спорта

Радвам се, че мога да направя това дарение, обяви Инински

Отлично: Рами Киуан е №1 на Европейското по бокс (ВИДЕО)

Вижте подробности

Рами Киуан e европейски шампион! (ВИДЕО)

Той спечели титлата в категория до 75 килограма

БРАВО: Светлана Каменова е европейска шампионка по бокс

Вижте подробности

Рами Киуан осигури 11-и медал за България от ЕП по бокс

Националът ни се справи с поляк и се класира за полуфиналите в Белград

Отлично: България с 10 медала от Европейското по бокс

Ясен Радев и Радослав Росенов увеличиха броя на отличията в Белград

Още 2 медала за България от ЕП по бокс

Ергюнал Себахтин и Хавиер Ибанес с категорични победи в Белград

Пети медал за България от Европейското по бокс

Аслъхан Мехмедова осигури перфектния завършек на деня

ИЗБРАНИ НОВИНИ

Социални връзки