Георги Илиев: Неделев е най-добрият футболист в първенството

„Трябва да затворим ЦСКА, както го направихме срещу Лудогорец”

Георги Илиев: Неделев е най-добрият футболист в първенството

Халфът на Черно море Георги Илиев (37 г.) бе голе­мият герой на уикенда в Първа лига, след като реа­лизира два много красиви гола за успеха над Лудого­рец (2:1). "Тема Спорт" раз­говаря с Илиев за двубоя с разградчани, предстоящия мач с ЦСКА в събота, както и амбициите му в личен план. Превърналият се в ем­блематичен играч за Черно море халф се нуждае от още 18 срещи, за да счупи рекорда на Марин Бакалов по участия в елита. В мо­мента Илиев има 437, а Ба­калов е с 454.

Георги, ако някой млад играч на твое място беше сторил съ­щото срещу Лудогорец, сега ня­маше да стъпва по земята. Ти като опитен футболист как изживя двата си гола?
- Няма как да не ми е било при­ятно (смее се). Получиха се хуба­ви изпълнения и спечелихме. Рад­вам се, че феновете изпитаха силни емоции. Имахме нужда от тази победа, защото в плейофи­те бяхме с три загуби и само един успех. Представяхме се мал­ко колебливо откъм резултати, макар че реално като игра не за­служавахме да паднем. Хубавото е, че успехът дойде в момент, в който малко хора очакваха да се случи.

Имате ли рецепта за проти­водействие срещу Лудогорец, предвид че се превърнахте в едва третия отбор, който ги побеждава два пъти в един се­зон след Литекс и Локо Плов­див?
- Рецепта няма, но всеки от­бор в групата е наясно, че срещу Лудогорец трябва да излезеш с максимална агресия и максимал­но да им ограничиш простран­ствата. Ако им оставиш свобод­но място, могат да те направят разноглед. Не бих казал, че сме ги нади­грали категорично. Да, имахме доста други ситуации, но ако те бяха вкарали и имаха повече къс­мет, щеше да е друго. Ние, имахме футболен шанс и го използвахме.

Сега ви предстои дву­бой с ЦСКА, който поб­едихме на старта на пролетния дял. Съ­перникът като че ли отново е уязвим предвид от­падането за ку­пата от Бо­тев и загуба­та от съ щия съперник за първенство. Какво очакваш от двубоя?
- Очаквам да излезем подходя­що настроени към мача. Ще е двубой, подобен на този с Лудо­горец. ЦСКА разполага с играчи в атака, на които, ако им оста­виш пространства, със сигур­ност ще ги използват. Така че и тях трябва да ги ограничим и за­творим, както срещу Лудогорец. Има време до мача. Ще им набе­лежим силните и слабите стра­ни и ще се подготвим.

Какви са впечатленията ти от ЦСКА? Смяташ ли, че отбо­рът все още може да се пребо­ри за титлата?
- Все още има шансове, да. Изтърваха доста добри възмож­ности, за да съкратят изостава­нето от Лудогорец, но поне на теория продължават да са в битката. Виждаме, че мачовете в топ шест са много оспор­вани. В последния кръг така се случи, че отборите от четвър­то до шесто мя­сто победиха, а първите три тима загубиха. Има още 5 срещи края и не мисля, че ин­тригата е приключила

Ти беше част от последния шампион­ски тим на ЦСКА, но оттогава изминаха 11 години. Защо спо­ред теб се про­точи толко­ва дълго су­шата?
- Не съм бил в от­бора, за да кажа защо са се развили така нещата. Да, имат си техните про­блеми, които бяха проследе­ни от широката обществе­ност и са известни на всички. Явно са имали някакви проблеми, за да се стигне до толкова голям период без титла.

Ти работи с Любо Пенев в националния отбор, смя­таш ли, че той е подходящият човек за ЦСКА?
- Абсолютно. Любо със сигурност е добър избор за ЦСКА. Не мисля, че е нужно да коментирам треньорските му достойнства. Той работи от достатъчно време и ги е пока­зал. Впечатленията ми от него са изключително положителни. И не мисля, че ако питате друг играч от националния отбор по негово време, ще ви каже нещо по-различно.

На път си да запишеш най-ре­зултатния сезон в кариерата си, преследваш ли го като цел?
- Надявам се да вкарам поне още един гол, да. Но това никога не е било водещо за мен. Далеч повече предпочи­там да спечелим нещо като отбор, откол­кото да преследвам индивидуални по­стижения. За съжа­ление тази година не успяхме да стигнем до трофей, но така е нареден животът. Колективното винаги е било пред индивидуалното за мен.

Имаш ли предложение да останеш на терена и през след­ващия сезон?
- Ще помислим. Естествено, важно е моето мнение, но по-важно е това на старши тре­ньора и на ръководството. След това ще помисля и аз какъв е мо­ят избор.

Тоест все още не сте говори­ли по въпроса?
- Не сме. Но има време. Този въпрос няма да се проточи във времето. Въпрос на минути е да се разберем. Но е важно мне­нието на всички звена, не само моето.

Имаш ли амбиция да счупиш рекорда на Ма­рин Бакалов по мачове в елита? Реално се нуждаеш от още 18 участия, което е напълно по­стижимо, ако останеш и през следващия сезон...
- Ще е сладко да постигна такъв рекорд и ще се радвам, ако го счупя. Важното е да изпитваш удовол­ствие от игра­та, а не да то­вариш себе си, съотборни­ците си и феновете си. Няма смисъл само да стоиш на терена за единия рекорд. Но да – такова постижение ще е десерт към цялата ми кариера (смее се).

А изпитваш ли все още удо­волствие от играта?
-Да, щом още съм на терена. Пък и последният мач с Лудо­горец е доказателство.

Караш треньорски кур­сове за лиценз "А", как се развиваш в този ас­пект?
- Има доста време, докато взема лиценз. Не съм решил на сто процента, че ще се раз­вивам като треньор. Това една опция, която е нор­мално предложение за всеки футболист. Ще видим какви варианти ще имам. Заедно с мен още доста други действа­щи играчи карат лиценза. Опти­мист съм, че с времето ще има­ме много добри треньори (смее се).

Има ли треньори, от които черпиш пример?

- Доста добри треньори има наоколо. Сега имам възможност­та да работя с доказан специа­лист като Илиан Илиев и всеки ден научавам нещо ново.

Съгласен ли си с Александър Томаш, че разликата в елита вече я правите почти изцяло футболисти като теб и Кам­буров? Като че ли на младите им е много трудно да поемат щафетата?
- Винаги е имало добри игра­чи, които на по 37-38 години продължават да са на високо ни­во. За себе си не мога да говоря, но вижте Камбуров и Гъргоров. Хората трябва да ги ценят. А младите покрай тях да попи­ват. Аз се радвам, че в Черно море има деца, които гледат, слушат, запомнят и работят правилно. Развиват се много добре и след година-две ще са готови да поемат диригентската палка. Поне в нашия отбор е така. Но като цяло е немислимо да имаш такива фигури като Камбуров и Гъргоров около себе си и да не попиваш от тях.

Мартин Минчев със сигур­ност е едно от момчетата, които визираш...
- Той е един от тях, но има и доста други. Вратарят Иван Дюлгеров също получи шанс и го използва. А има и още, които ча­кат. Разполагаме с много талан отбори ги има, но не знам къде точно се къса нишката. Явно преходът от юноши към мъже е доста труден. Според мен кол­кото по-млади излязат момче­тата в чужбина, толкова по-добре ще е за тяхното разви­тие.

Смяташ ли, че Тодор Неде­лев е най-добрият футбо­лист в първенството?

- Лично за мен - да. Няма трезвомислещ човек, който да ви каже друго нещо. Той е най-добрият и го доказ­ва във всеки мач със своята креативност, импровизация, тех­ника, визия... Неделев е най-доб­рият.

В по-глобален план вече 20 години си по родните терени. На база на този опит, в каква посока се развива футболът у нас и кои са основните пробле­ми?
- Основното са условията, ко­ито ни куцат доста. Това се отразява много на развитието на футболистите. За тези 20 го­дини не знам дали изобщо сме мръднали напред като условия. Другите страни постоянно се развиват и инвестират в ин­фраструктура. Не знам дали от държавата идват тези сред­ства при тях, но е факт. А при нас реалността е такава, че си тъпчем на едно място. Както казва Димитър Пенев - бързаме бавно (смее се). Само дето изоб­що не съм убеден, че се движим. По-скоро вървим назад...

Илиан Илиев: Най-важното е, че не получихме гол от Пирин

"Липсваше ни последния удар, за да победим", каза треньорът на Черно море

Храбър Пирин спря и Черно море (ВИДЕО)

"Моряците" с претенции за червен картон

ЕУФОРИЯ НА "ТИЧА": Мощен Черно море преби Левски с 3:1 (ВИДЕО)

"Моряците" отново са втори

Допълнителни мерки за сигурност на "Тича" за Левски

От Черно море обявиха важна информация

Три дни почивка за футболистите на Черно море

Играчите получиха отлични новини от треньорския щаб

Илиан Илиев: Просто нямаме потенциала да станем шампиони

"Загубата е разочароваща", обяви той

ШОК ЗА ЧЕРНО МОРЕ: Берое спря "моряците" с 2:0 (ВИДЕО)

Трета загуба за варненци от началото на сезона

Илиан Илиев:  Дано трети път не се спънем в един и същи камък

Треньорът на Черно море говори след успеха над ЦСКА

Героят за Черно море Живко Атанасов: Винаги вкарвам значими голове

Той не показа липса на самочувствие след попадението си срещу ЦСКА

ИЗБРАНИ НОВИНИ

Социални връзки