Гинка Загорчева: Мечтата ми беше да стана първа на Световното в Рим и аз я сбъднах (ВИДЕО)

"Папа Йоан Павел II ще остане в сърцето ми за цял живот", заяви лекоатлетката

Гинка Загорчева: Мечтата ми беше да стана първа на Световното в Рим и аз я сбъднах (ВИДЕО)

Голямата българска лекоатлетка Гинка Загорчева печели златен медал на Световното първенство в Рим през 1987-а година. От 500 души Загорчева е единствената благословена от Папа Йоан Павел II.

"Златото от Рим за мен беше много особен момент. Отидох там като световна рекордьорка. Трябваше да се докажа и на Световното първенство. То беше много специално за мен. Аз самата си поставях тази цел. Второто голямо преживяване беше срещата ми с Папа Йоан Павел II. Не съм си и представяла, че мога да се срещна с него. Аз съм от Раковски, където населението е католическо и се помолих да ме пуснат да отида да ме видят. Имах на разположение 5 минути да се приготвя, защото рейсовете тръгваха. Силно впечатление ми направи, че папата каза няколко изречения на всички езици. Поздрави всички участници в Световното първенство и пожела успех на всички", сподели Загорчева за "Събуди се" по NOVA.

За срещата си с папата, Гинка Загорчева разказа още: "Спря се, направи една крачка към мен, подадох си ръката, той също я подаде. Казах му, че съм от България, а той ме попита - От къде си? на български и добави, че ме благославя на български - Благословена бъди. Той показа, че не таи лоши чувства към българския народ."

"Знам, че бях единствената, която бе благословена в тази зала по този начин. Това беше на 2-и септември, а на 3-и започнах да бягам. Беше много топло. На 4-и, когато се подготвях за финала, заваля дъжд. Когато застанах на старта, си казвах, че всичко трябва да сам от себе си. За мен това е едно чудо, което се случи. Сигурно ми е помогнала вярата в това, че съм силна и подготвена. Бях много тренирана и съсредоточена. Огромно желание имах да стана първа. Това беше моята мечта и аз я сбъднах. Но Папа Йоан Павел II ще остане в сърцето ми за цял живот. И сега се вълнувам", добави Гинка Загорчева.

ИЗБРАНИ НОВИНИ

Социални връзки