Независима хазартна зависимост

Лесно е да подведеш хора, които истински обичат нещо и искат да се борят за неговото спасение

Независима хазартна зависимост

Казвам се М.

Аз съм просто буква в азбуката на милионите жители на тази страна.

Всички буквички обаче заедно сме тази съставна част, която прави групата цялост и се нарича държава.

И всички ние сме тези, които мечтаем за талончетата на големите игри, на голямото щастие, на красивия живот, скрит под една стотинка, с която да изтъркаме тежкото ежедневие и приветстваме лекото бъдеще.

Затова и ние, буквичките, освен да гледаме голямото хазартно шоу, искаме някой да ни чуе и да попита "Извинете, а вие какво мислите? Извинете, но уморихте ли се да ви е страх от олигарси, от фенове, от политици, от проекти за закони и закони за проекти. Проекти на хора, които дърпат незнайни за нас, буквичките, лостове, и заради които тънем в блатата на безхаберие и бедност десетки години?".

Ще се опитам да бъда безпристрастен, но може би няма да бъда, защото ми се гади от този панаир и канонизиране на човек с прякор "Череп".

1. Футболен клуб Левски

Уважавам хората, чиято страст е отдадена на спорта - фенове, спортисти, запалянковци. Спортът е нещо хубаво, на което да посветиш времето и интересите си. Бях потресен обаче как последователите на футболен клуб "Левски" излизат със становище за безусловна подкрепа на "ръководството" си. Кое ръководство?!? Това, което една година отказваше да се среща с тях, но при затягане на примката около престъпното поведение, тяхното "ръководство" веднага се изправи да ги помоли/изнуди да са инструмент в неговата лична руска рулетка, в собствената му вендета? Което е обирало България със стотици милиони за сметка на същите тези фенове? Чудесно е да обичаш футболен клуб и да го подкрепяш, но не за сметка на човешкото, не за сметка на законите, не за сметка на корупцията.

• Лесно е да подведеш хора, които истински обичат нещо и искат да се борят за неговото спасение, но същите тези хора трябва да си дадат сметка, че умишлено са вкарани в мръсна игра, която няма нищо общо с тяхната любов и отдаденост на клуба.

2. "Независимите медии"

Тук вече болката ми е по-голяма, по-горчива. Идеалистът в мен е лично засегнат. Сега е моментът да вметна, че аз съм абсолютно аполитичен и отвращението ми от всички политически сили, представители, пионки, бивши и настоящи, на власт или в опозиция, наши или чужди (с изклюпение на Чърчил!), не дискриминира ни една от тях. Еднакво хлъзгави, подли, крадливи, кървави.

• Медия, която нарича себе си "Свободна"... Колко да си свободен като преднамерено изваждаш само едната гледна точка в конфликт, където страните са минимум 5 (държава, Национална лотария - тим Божков, семейство Найденови, данъкоплатци и разбира се, медиите, които се "хранят" от всичките тези донори, но в уравнението натежава онзи с най-много 7-мици и нули)?

• "Хазартният лиценз на Божков беше атакуван по два фланга. Вратичка в закона става самият закон". Ама не на два, а на двеста трябва да се атакува! И не само от правителството, а и от опозицията, и от медиите, и от независимите огранизации. Тази "свободна" и останалите "независими" медии свързаха ли се с юристи, които да дадат тълкование на закона. Свързаха ли се с Комисия за защита на конкуренцията, която да даде становище как се отразява това на другия лицензионен бизнес със същата дейност, който не си е "избрал" правилното плащане. Моля "независимите" журналисти да прочетат закона (защото аз го направих) и някой от тях да ми обясни парадокса с "правото на избор". Лицензиран си като "лотария". В собствените си, частни правила, пишеш, че си комисионер и затова си решил да плащаш като комисионер?!? Бих желал да продавам оръжие. Но закачам етикет, че това не е оръжие, а "уред за самоуспокоение". Това дава ли ми правото да не се съобразявам със закона за продажба на оръжие?!? Излязоха костюмираните лотарийни хора и казаха "Всичко сме си платили. Законни сме. Избрали сме. Решили сме, че така е по-добре за нас.". Ами... нормално. Не знам някой някога да е излязъл и да е казал "малко нарушихме закона, малко окрадохме бюджета, малко сме незаконни". Това, което не разбирам, е защо медиите отразяват това обяснение, като факт, като неоспорим аргумент, като достоверно и достатъчно, за да определят Божков като ощетен, нападнат. Горкият!

• "оттеглих рекламата за малко, докато не дойдат новите собственици, понеже Нова телевизия отказа да ме подкрепи срещу Валери Симеонов", предходното изречение е "аз не упражнявам влияние върху медиите"... Ама Боже, ама ох! Те не ме подкрепят, спрях им парите. Ако Левски не ме подкрепи, спирам им парите. Ако Държавата не ме подкрепи да продължа със своята незаконна дейност, плаша я със съд и с протести. Това не е ли изнудване, влияние, злоупотреба, манипулация?

И този път държавата не го подкрепя. Бедни сме, жадни сме, уморени сме, излъгани сме. Но понякога, когато държавата постъпи правилно, трябва ли дори тогава да сме гневни? Трябва ли да се превръщаме в защитници на нарушителите на закона, на мафията? Със сигурност има безброй "мъгливи" причини зад това решение, които не знаем. Но нашата задача е да следим тези намерения впоследствие и да застанем срещу тях, ако се случат, а не да искаме да опростят едни 200-300-500 милиона на "благодетеля" господин Божков.

• Също проявявам интерес към тълкованието на казуса - излизат едни хора и казват, че са заплашени с убийство, рекет, изнудване. Отразяват го 5 медии (зор заман). Излиза друг човек, който отрича същото обвинение. Отразяват го 500 "независими" медии. Не е ли редно и двете тези да се отразят с еднаква тежест, пък кой крив, кой прав, кой череп, да се доказа после.

• Друга "независима" медия, която наскоро успя да осъди две други "независими" медии, е кръстила статия по въпроса "само факти без пристрастия" и плаши нас, данъкоплатците, че ще платим милиарди, ако държавата най-накрая си свърши работата и пресече това точене?!? Това факт ли е? 

• Колко медии публикуваха отчетите на Националната лотария в Търговския регистър? Ако бяха така честни и изрядни, както гордо заявяват в ефир, щяха ли тези отчети да са нечетливи, замазани, скрити, неизползваеми. Те всъщност крият една доста омазана действителност, но това не е важно за медиите, които взимат пари за своята "независимост".

• Главболгарстрой ще съдят Левски - 200 медии.

Главболгарстрой - отрича това твърдение - 10 медии, от който 5 така завоалирано са го изтупали, че всичко, което разбираш, е, че се дължат едни много милиони и ако не е господин Божков - край.

3. "Безпардонно" изземане на работещ бизнес и позоваване на Конституцията на България. Мисля, че тук журналистите, ако имаха желание или свобода, щяха да сглобят доста добри разследвания относно връзката на г-н Божков с Конституционните права на другите. Но не, те са твърдо убедени, че неговата Конституция е по-висша от нашата. Има доста бизнеси и бизнесмени в България, които са пострадали от същата "безпардонност" в лицето на господин Черепа (някои от тях все още живи).

Мъчно ми е и съм гневен, защото всичко това не е прецедент. Това е един грозен Оруелски сценарий, в който всички ние участваме. Нашата държава постъпва правилно, но когато го направи, независимо от собствените й подбуди, ние сме длъжни да го отчетем като факт, без това да значи, че харесваме или одобряваме действията й по принцип.

Милен Германов, журналист, бивш главен редактор на NOVSPORT
Георги Иванов: Тук няма еднолични решения

"Ние сме партньори на клубовете", заяви президентът на БФС

Кой и защо не иска Добруджа в Efbet лига

На тима от Добрич предстоят жестоки финални битки в първенството

Костов вече стреля по всички

Треньорът на Левски безпощаден в критиките си

Бий, за да те уважават

В Левски плачат, защото друго не могат да направят

Бият Левски като тупан, а въпросите му виновни

Какво каза и какво не каза Костов след поредното разочарование

Г-н Сираков, това ли ви е звездната селекция?

Собственикът на Левски засипа с комплименти новите преди...10 дни

Днес е паметен ден за световния баскетбол

Майкъл Джордан спира със спорта на 16 април 2003 г.

Левски - Напук на всичко!

Пропадането на "сините" продължава, но всичко е точно

И школата на Левски е кръгла нула!

На „Герена“ не могат да се съвземат, след като бившия шеф Йончо Арсов отнесе ценната флашка

ИЗБРАНИ НОВИНИ

Социални връзки