Бончо Генчев пред Novsport: ЦСКА е най-добрият колектив и затова ще е шампион

Бившият национал и футболист на ЦСКА Бончо Генчев, който бе част от златното поколение на българския футбол, спечелило бронзовите медали от Световното първенство през 1994 година даде обширно интервю за Novsport.com, в което споделимнението си за предстоящото дерби между Левски и ЦСКА, коментира футбола в България и Европа, както и националния отбор.

Бончо Генчев пред Novsport: ЦСКА е най-добрият колектив и затова ще е шампион

Бившият национал и футболист на ЦСКА Бончо Генчев, който бе част от златното поколение на българския футбол, спечелило бронзовите медали от Световното първенство през 1994 година даде обширно интервю за Novsport.com, в което споделимнението си за предстоящото дерби между Левски и ЦСКА, коментира футбола в България и Европа, както и националния отбор.

- Как видя полуфиналите в Шампионската лига и реални ли са финалистите в турнира?
- Първо за Манчестър Юнайтед, отборът който се класира първи. Бих казал, че Манчестър заслужи участието си на финала и в двата мача, той просто бе на висота, показа добра тактическа дисциплина и голямо майсторство в лицето на такива изпълнители като Роналдо, Тевес, Флетчър, Андерсън и другите хора от халфовата линия, една безпогрешна защита и мисля, че заслужено отива на финала. Що се отнася до втория мач между Барселона и Челси, аз разделям мача на две – ако следвам емоционалната страна и това, което искат феновете на красивата игра, а именно Барса да се класира, наистина Барселона е отборът, който трябва да играе финал. Но ако погледнем другата страна, това което всички треньори биха казали разглеждайки мача – като тактическа постройка, като отбор, който изигра мача в два кръга, то старши треньорът на Челси заслужава поздравления, защото той успя в тези два мача да парира най-силните страни на Барселона. Всички знаем какво представлява Барселона и има в своите редици много технични футболисти, бих казал – извънземни, но професионално Челси свършиха една добра работа, като по учебник. Те парираха един отбор като Барселона, който вкарва толкова много голове, парираха го до минимум и не му позволиха да се разгърне на тази основа. Барселона има страхотни футболисти, за които няма тайни в атаката, но Челси успя да ги разгадае и да ги неутрализира. Аз съм разочарован, че се появи един такъв страничен фактор като съдията, който предреши крайния изход на двубоя. Честитя на Барса, сигурен съм , че на финала ще наблюдаваме една красива игра, но аз лично съм разочарован, че по този начин се стигна до там.

- Твоят фаворит за финала на 27 май?
- Много трудно е да се прогнозира. Барселона притежава изключително технични футболист, просто виртуози във футболната игра. Манчестър Юнайтед показаха в първия мач срещу Арсенал техническа дисциплина, прекрасна халфова линия и невероятни изпълнители в лицето на Роналдо, Рууни, Тевес и нашият Димитър Бербатов. И двата отбора са много класни, но ми се иска в крайна сметка Манчестър Юнайтед да победи в този двубой – не само защото обожавам английския футбол, но и защото вярвам, че Манчестър Юнайтед повече заслужава да спечели титлата.

 - Утре предстои вечното дерби на България между ЦСКА и Левски. Имаш ли фаворит в този мач? Ти самият си играл в ЦСКА и си отбелязвал голове в това дерби…
 - Играл съм в ЦСКА и ще поддържам ЦСКА. Тук в Лондон съм изгледал поне 15-20 български мача. Особено в последно време обръщам доста внимание на българския шампионат. Колкото до прогнози – в момента ЦСКА стои доста по-добре от Левски – не само защото съм играл там, но като цяло, това е което виждам на терена като цялостна игра. Мисля, че ЦСКА ще излезе като победител от този мач. Не искам да омаловажавам работата на Левски и футболистите, които играят в този отбор. Просто в момента ЦСКА е малко по-организиран и комплектен и футболистите знаят, какво трябва да се направи. Но все пак това е дерби, в което никога не знаеш, какво може да се случи.

 - Да разбираме ли, че според теб ЦСКА е следващият шампион на България?
 - Погледнато отстрани ЦСКА изглежда повече като отбор, а знаете, че футболът е колективна игра. Според мен ЦСКА ще стане шампион. Колкото до моите предпочитания, в кръвта си аз съм си славист от малък. От дете съм следил изявите на този отбор, но това няма значение в момента. Повтарям, че ЦСКА стои по-добре като отбор и според мен той ще победи.

 - Какви са твоите наблюдения върху играта на Димитър Бербатов и смяташ ли, че ще разгърне пълния си потенциал?
 - Според мен той изигра един приличен първи сезон. Манчестър е една голяма лъжица за всички, които искат да играят в него. Попадайки в него всеки полага максимални усилия да се впише в рамките на този клуб. Бербатов направи приличен сезон, но всички знаем качествата му. Той притежава голямо майсторство, но в друг план, това, което искат от него феновете и всички в Англия – като пожертвование, всеотдайност, рицарство, на този етап му куца. Това е нормално – все пак му е първи сезон и има време. Сър Алекс не хвърля пари наляво-надясно, той знае, какво купува и какво притежава?

 - Топли ли те още споменът за дузпата срещу Хорхе Кампос?
 - Това е нещо, което не може да се изтрие от съзнанието и няма да го забравя никога. Радвам се, че съм бил част от тази еуфория о това незабравимо лято на 94-та. Помня всичко около самата дузпа и своите движенията. Това е спомен, който се е запечатал в съзнанието ми и едва ли някога ще се изтрие.

 - В състояние ли е националният ни отбор да повтори тези постижения?
 - Естествено. В момента разполагаме с много класни футболисти. Бербатов, Стилиян Петров, Мартин Петров и Валери Божинов – все футболисти, с невероятни възможности, на които пожелавам да са живи и здрави. Колкото до шансовете ни за класиране, по-скоро съм песимистично настроен. Не мисля, че Ирландия, ще загуби последния си мач с Италия. Исками се да се класираме и го желая от все сърце. Мисля, че ние сме по-добри от ирландците, но дали ще ни стигнат точките или ще станем свидетели на някаква подмолна игра – ще видим.

 

 

Нанков: Белчев държи много на дисциплината

"Няма да се оплакваме"

Везенков: Беше странен сезон

Вижте какво каза българинът в НБА

Славиша Стоянович: Никъде не съм виждал фенове като на Левски

"Два пъти си тръгнах обиден от "Герена"", заяви той

Дерменджиев: Още не изстудяваме шампанското

„Цената на Пьотровски трябва да е рекордна за България“

Станислав Иванов: Искам да играя в Реал Мадрид

Крилото на Арда разкри коя е най-голямата му мечта

Росен Кирилов: Всичко в Спартак Варна е на ниво Първа лига

Вижте какво казва треньорът на "соколите"

Петричев: Клубове от Висшата лига следят играчи на Лудогорец

„Надявам се, че ШЛ ще стане още по-интересна с новия си формат“

Георги Глушков: Законът за борба със спортното хулиганство е належащ

Изоставането с финансирането на клубовете е огромно, но вече го наваксваме

Емил Спасов отписа Левски за Европа

Вижте какво каза "синята" легенда

ИЗБРАНИ НОВИНИ

Социални връзки