Ели: България за мен е Левски и моловете

Губех си времето като ляв защитник, отборът ни е по-силен с новите, разкри французинът

Ели: България за мен е Левски и моловете
Ромен Ели вече играе половин година в Левски, но все още е сравнително непознат дори за феновете. Французинът почти не дава изявления, а представянето му на терена е противоречиво, като често го обвиняват за грешки в центъра на защитата. С Ели "Меридиан Мач" разговаря по време на една от малкото почивки на „сините" в Кипър със съдействието на пресслужбата на клуба.
 
- Ромен, как се чувстваш по време на зимната подготовка и какво мислиш за контролите, които Левски изигра до този момент?
- В България зимната пауза е много по-дълга от тази във I франция. Много ни липсват официалните мачове и нямаме търпение сезонът да започне. Стартирахме със загуба в контролите, но за това си има обяснение. В отбора има много нови играчи и очевидно още не сме се сработили. Освен това качеството на терена направи първия мач много труден. След това изиграхме два много добри мача срещу силни европейски отбори. С други думи, засега представянето ни е задоволително и ни дава надежди за много добър пролетен полусезон.
 
- Мислиш ли, че с новите попълнения Левски ще бъде по-добър отбор през пролетта?
- След като в отбора пристигат толкова качествени футболисти, това създава условия за засилване на конкуренцията. Това пък задължава всички в Левски да бъдат на топ ниво дори в контролите. Следователно днес отборът е по-силен. Мога да го кажа категорично.
 
- През по-голямата част от кариерата ти си играл като ляв бек. В Левски обаче те използват в центъра на защитата. Притеснява ли те тази промяна?
- Не, защото това | бе съзнателно решение. Това е личен избор от моя страна, а също така такова бе и желанието на Левски. Точно това бе и една от причините да избера да играя в българския клуб -имах желание да играя като централен защитник, не като ляв бек. Това е постът, който предпочитам и който отговаря най-добре на качествата ми. Във франция започнах да играя като централен защитник отляво. Впоследствие ме преместиха на левия фланг на защитата, защото там трудно се намират изпълнители и когато сте защитник и левичар, ви забиват до тъчлинията. Върнах се в центъра на защитата точно в сезона, когато с Арл Авиньон спечелихме промоция за Лига 1. Това беше моментът, който ми достави най-голямо удоволствие, и след това нямах никакви колебания. Разбрах, че бъдещето ми е като централен защитник. Наистина ми харесва да играя на този пост - отговорността е по-голяма. Дори съжалявам, че не направих този избор по-рано в кариерата си, защото по този начин загубих време.
 

 
- Според теб кой беше най-добрият мач на Левски по време на есенния полусезон?
- Много е трудно да се каже. Може би на мача с Етър показахме най-доброто си лице. От друга страна, ако говорим само за спектакъла, срещата с Литекс безспорно е №1. Това беше изключително открит и атрактивен мач и няма да забравя победата, която дойде в последните минути.
 
- Даде ли си вече сметка, че за публиката на Левски най-важни са мачовете от евротурнирите, както и вечното дерби с ЦСКА?
- Да, това се вижда и чувства, освен това ни го повтарят -непрекъснато. Дори мисля, че е невъзможно да не усетиш това, когато пристигнеш да играеш в България и облечеш синята фланелка.
 
- Кой е най-добрият отбор в България?
- Излишен въпрос - Левски!!!
 
- Кой ще вдигне шампионската титла в края на месец май?
- Отново отговорът е очевиден -Левски!!!
 
- Би ли направил сравнение между футбола в България и този, който се играе в Лига 2, откъдето идваш?
- Философията на игра е коренно различна. В Лига 2 футболът е базиран най-вече на физиката и преките сблъсъци. В България е точно обратното - играта е съсредоточена върху техниката и пасовете. Трябва да призная, че вашият стил на игра е много по-приятен за всеки футболист. Има и нещо друго, което ми прави впечатление. Вашето първенство не е равностойно. Дори и в Лига 2 разликата в точките между отборите на върха, тези в средата на таблицата и тези от дъното на класирането е много по-малка. В България липсва голяма конкуренция между отборите.

 
- Има ли прилики между живота в България и франция?
- И тук има предимно разлики. България бе съвсем нова страна за мен, дори архитектурата тук е различна от тази, с която съм свикнал. Животът е много по-евтин, отколкото е във Франция.
 
- Знаеше ли, преди да дойдеш, че последните години Левски играе успешно срещу френските отбори в евротурнирите и има победи над Марсилия и Оксер и равенство с Лил?
- Точно така се запознах с Левски. Признавам, че не съм гледам мачовете по телевизията, но резултатите ми направиха впечатление и научих името Левски.
 
- Свикна ли вече с живота в София?
- Да. Вече шест месеца съм в България и със семейството ми се ориентираме добре и си изградихме навици в София.
 
- Кой е най-добрият ти приятел в редиците на Левски?
- Базил де Карвальо. С него задължително сме заедно в една стая по време на лагери и когато гостуваме в провинцията. Близък съм също с Рамос и Мулдер.
 
- Вече шест месеца си в България, но почти не говориш пред медиите. Би ли се представил с няколко думи?
- Женен съм от 29 май 2010 година, а съпругата ми Лилиана Ели е от португалски произход. С нея се познаваме още от гимназията. Имаме малък син, който носи името Тиаго и се роди в навечерието на Коледа - на 24 декември 2011 година. Семейството ми дойде веднага да живее при мен в София. Почти цялото ми свободно време посвещавам на съпругата ми и детето. Понякога използваме почивките, за да се разхождаме тримата из моловете в столицата.
 
- Оправяш ли се вече с българския език?
- Честно казано, научих немалко думи на български, но най-важното и полезно за мен бе, че подобрих много английския си. На български мога да поздравя във всеки момент от деня - „добро утро", „добър ден", „добър вечер". Знам също така „как си?", както и всички важни думи във футбола - „дясно", „ляво", „сам", „идва". Научих и някои други думи и изрази, които понякога не знам дали използвам на място.

     

ИЗБРАНИ НОВИНИ

Социални връзки