Стефка Костадинова: Задкулисните атаки са присъщи на слабите

Визитата на президента на МОК Жак Рох в София е оценка за нашата работа, казва шефката на БОК.

Стефка Костадинова: Задкулисните атаки са присъщи на слабите

Стефка Костадинова е най-успешната българска атлетка за всички времена. Тя е печелила всички титли в скока на височина. Световният й рекорд от 209 см, поставен през 1987 г все още не е подобрен. След като доказа на цял свят, че е №1 в скока на височина Костадинова започна да изкачва и пътя на спортен ръководител. Натрупа стаж като заместник министър на спорта, а от 2005 година е начело на Българския олимпийски комитет. След един безспорно успешен мандат начело на БОК Костадинова напълно резонно се кандидатира за нов. Изборите за ръководител на олимпийския ни комитет са на 18 септември. За поста освен досегашния председател, се бори и нейният заместник Светла Оцетова. Преди 4 години двете стигнаха до балотаж, в който Стефка спечели с 42:38 гласа.

- Г-жо Костадинова, много или малко са 4 години за един председател на БОК?

- По принцип и много, и малко. Звучи шаблонно, но е така. Бях избрана за председател на Българския олимпийски комитет в година, в която Иван Славков бе отстранен като член на МОК. Последваха боричкания кой да застане начело на БОК. Като цяло 2005 година бе тежка за българския спорт. Бе стартирана и кандидатурата на София за домакин на зимни олимпийски игри през 2014 г. В същото време трябваше и да подготвим, и обезпечим за кратко време делегацията за зимните игри в Торино 2006. В резултат от работата, която свършихме в комитета през последните 4 години, излязохме от трудната ситуация, в която бяхме попаднали. Резултат на свършеното от нас бе и посещението в България тази година на президента на МОК Жак Рох. Идването му в София показа, че сме си възвърнали и авторитета в Международния олимпийски комитет. Давам си сметка, че за четири години има и неща, които не съм успяла да свърша като председател на БОК.

 

 

-  Какво ви накара да се кандидатирате за втори мандат?

- Първо искам да  благодаря на големите наши спортисти Албена Денкова и Йордан Йовчев за това, че издигнаха моята кандидатура за втори мандат. Приех, защото смятам, че нещо, което върви и то добре, не трябва да се променя. През 2005 година наследих повече негативи отколкото позитиви. С помощта на екипа ми все пак възвърнах авторитета на БОК в страната и навън. Мисля, че имам още много да дам на олимпийското движение и на българския спорт. Доверието, което голяма част от спортната общественост има към  мен, ме кара да  считам, че първият мандат е бил успешен.

 

- Кое е нещото, което ви кара да се чувствате доволна от работата си през последните 4 години?

- Най-вече отношението на колегите ми към моята работа, като ръководител. Ежедневните ми контакти с представители на федерации, както и хора от спорта, ме карат да се чувствам доволна от това, което върша за българския спорт. Избирането ми за вицепрезидент на Световната асоциация на спортистите олимпийци също е признание за това, че навън не са загубили доверието към нас. Голямо признание не само за мен е и наградата
"Жената и спорта", която получих като най-заслужила от Европа.
Едно от нещата, с които се гордея е, че привлякох солидни спонсори за БОК, защото комитетът не е на държавна субсидия. Издържа се от МОК и спонсори. За първи път БОК награди своите олимпийски и параолимпийски медалисти. През моя мандат българин спечели за първи път златен медал от зимен младежки олимпийски фестивал. Също така успяхме да осигурим за първи път и екипировка по световните стандарти за спортистите ни за зимните и летните олимпийски игри. Отново за първи път организирахме и два младежки олимпийски фестивала в Албена, които ще продължим и за напред. Ще разкрия и една малка тайна. В момента разработваме концепция и проучваме опита на други страни, и в скоро време може да се появи надпревара за "Спортен идол" на България. Разрастването на олимпийската академия у нас също върви с много добри темпове. Разбира се, ние не сме с бюджет, който да ни позволи да помагаме повече на спортните федерации. Олимпийските стипендии, които договорих с МОК за игрите в Пекин и Ванкувър, са значително по-високи от преди. Също така с моя помощ много български федерации получиха средства по програми на Олимпийска солидарност на МОК. Радостна съм, че с екипа ми успяхме да помогнем и на много деца в неравностойно положение, за да могат и те да спортуват, и да се почувстват като всички останали свои връстници. Каквото и да кажа сега за някой все няма да е добре, а ще гледа да изтъкне допуснати пропуски в работата.

 

 

- Какви са най-неотложните ви задачи, които предстои да свършите?

- На първо място е подготовката за участието ни на зимните олимпийски игри във Ванкувър. Наскоро проведох среща с министъра на физическото възпитание и спорта Свилен Нейков, на която се договорихме да бъде създаден оперативен щаб, който да заработи в най-скоро време. Паралелно с това следим и как върви подготовката и квалификациите на нашите млади спортисти, които ще вземат участие в първите младежки олимпийски игри в Сингапур през 2010 година. Веднага след общото събрание предстои сформиране на нова комисия за олимпийска подготовка, върху която ще падне тежестта по подготовката на спортистите ни за летните игрите в Лондон през 2012 година. Ще продължим и съвместната си работа с Министерството на физическото възпитание и спорта, и олимпийските федерации. На 15 септември в София пристига Оливие Ниамке, ръководител на направление
"Програма олимпийски спортисти" към Олимпийска солидарност на МОК. Съвместно с федерацията по борба трябва да финализираме преговорите и да се сключи договор, с който центъра за борба в Дианабад да стане център за подготовка на спортисти от цял свят за игрите в Лондон през 2012 година.

 

 

- Има ли някой, на когото искате да благодарите за това, което сте постигнали през последните 4 години?

- На всички хора, които повярваха в мен и ме избраха за председател на БОК. На Изпълнителното бюро на комитета и екипа, с който работя през този мандат.  На генералния спонсор на БОК Първа инвестиционна банка, които са финансовият ни гръб. На
"Пума" за лятната екипировка и на "Цинер" за зимната, както и на "Фолксваген", за обезпечаването ни с автомобили. Също така искам да благодаря на "Слънчев бряг" АД и "Литекс" АД.

 

 

 

- Вие бяхте човекът, който за първи път постави пред премиера Бойко Борисов проблема за търсене на нови възможности за подпомагане на спорта.

- Радвам се, че премиерът Бойко Борисов приема присърце всички проблеми на спорта у нас и всячески се стреми да помогне. Самият той е спортист и се вълнува от случващото се в българския спорт. Предстоят разговори с Министерството на финансите, с депутати, с хора от бизнеса, за да може да се стигне до конкретно предложение, което да намери отражение в съответните данъчни закони.

- Промяната на политическата ситуация в България дава ли ви надежда, че българският спорт ще тръгне нагоре?

 

- Категорично вярвам в това. Надявам се, че спортът отново ще е приоритет на държавата и успехите няма да закъснеят. Със сигурност ще продължа и работата си с кметове от големи и малки населени места. Целта е чрез популяризиране на олимпийските ценности и идеали да достигнем до повече млади хора и да ги спечелим за спорта вместо да стоят в кафенетата и пред компютрите. Олимпийските клубове са нашият съюзник в тази посока. Идеята е БОК да подпомага онези, които са работещи.

 

 

 

- Какво става с имота на БОК на ул. "Марин Дринов"?

 

- Още през март 2005 година е изтекъл давностният срок за атакуване на тази сделка. Въпреки това имахме куража да предприемем действия за връщане на имота в БОК. Сезирахме прокуратурата и проверката продължава. Очаквам в най-скоро време да имаме резултат. Паралелно с това правим опити за решаване на проблема с централата. На срещата с премиера Борисов поставихме този въпрос и той разпореди на областния управител на София да ни бъде предоставена подходяща сграда. Надявам се на положителен отговор в най-скоро време.  В никакъв случай БОК няма да се откаже и от сградата, в която се помещава в момента на ул. "Ангел Кънчев" №4.

 

 

 

- Вашият заместник в комитета Светла Оцетова отново се кандидатира за председател на БОК. Това притеснява ли ви?

- В никакъв случай не съм притеснена от нейната кандидатура. Аз още през 2005 година показах отношението си към г-жа Оцетова, като я предложих за мой заместник. Тя бе определена да представлява БОК в Инициативния комитет за кандидатурата на София за зимни олимпийски игри през 2014 година. Така, че още преди 4 години съм показала положителното си отношение към нея.

 

- Преди изборите през 2005 година имаше не малко задкулисни атаки и то най-вече срещу вас. Очаквате ли и сега да има такива?

 

 

 

- Те вече са в ход. Аз обаче не се впечатлявам от подобни действия. Те са присъщи на слабите.

- Подкрепата, която имате от отговорните фактори в държавата и известни български спортисти, треньори, деятели и бизнесмени кара ли ви да се чувствате спокойна преди изборите на 18 септември?

- Чувствам се спокойна, защото тези хора ми повярваха и видяха, че наистина работя за българския спорт и за издигането на авторитета ни навън.

 - С какво се промени живота ви откакво поехте олимпийския комитет?

 

- Животът ми стана много по динамичен. Отговорността да си начело на олимпийския комитет е голяма, но работата ме удовлетворява. Тя е свързана с много радости и тревоги, с много емоции.
 

Стойне Манолов: За мен решението на Гриша Ганчев бе очаквано

Те се капсулираха от „червената“ общност и мислеха, че резултатите от Ловеч ще свършат работа тук…

Красимир Чомаков: Оставете Стамен Белчев

Не очаквах загубата от Ботев

Майкъла: На Гриша Ганчев просто му е писнало

„Лудогорец ще е шампион за 13-та поредна година“

Шеф в Ботев Пд обяви съдбата на треньора

Вижте какво каза Артур Платек

Нанков: Белчев държи много на дисциплината

"Няма да се оплакваме"

Везенков: Беше странен сезон

Вижте какво каза българинът в НБА

Славиша Стоянович: Никъде не съм виждал фенове като на Левски

"Два пъти си тръгнах обиден от "Герена"", заяви той

Дерменджиев: Още не изстудяваме шампанското

„Цената на Пьотровски трябва да е рекордна за България“

Станислав Иванов: Искам да играя в Реал Мадрид

Крилото на Арда разкри коя е най-голямата му мечта

Актуално


ИЗБРАНИ НОВИНИ

Социални връзки