Лечков: Не вярвам на звездите ни

Йордан Лечков винаги е имал ясна позиция по проблемите и не се е притеснявал да я сподели. Без кухи думи и клишета първият вицепрезидент на БФС бърка в раната в желанието си да излекува футбола ни. Или поне да помогне за развитието му. Лечков говори пред "Меридиан Мач" за неговия Сливен, проблемите на националния отбор, пътя на грандовете Левски и ЦСКА и за основните виновници за провалите ни

Лечков: Не вярвам на звездите ни

Йордан Лечков винаги е имал ясна позиция по проблемите и не се е притеснявал да я сподели. Без кухи думи и клишета първият вицепрезидент на БФС бърка в раната в желанието си да излекува футбола ни. Или поне да помогне за развитието му. Лечков говори пред "Меридиан Мач" за неговия Сливен, проблемите на националния отбор, пътя на грандовете Левски и ЦСКА и за основните виновници за провалите ни.

 
- Господин Лечков, гледахте ли старта на евроучастниците ни в групите на Лига Европа и какъв е коментарът ви?
- Разбира се, че гледах мачовете, но не искам да взимам отношение. Има много специалисти от двата клуба, които могат да дават оценки, да правят анализи. Аз съм само страничен наблюдател. Някои неща ми харесват, други - не, но мнението ще си го запазя за себе си. Пък и много рано е да се правят някакви оценки и изводи.
 
- Харесаха ли ви бившите футболисти на Сливен в мача на ЦСКА срещу Фулъм?
- Няма значение дали са ми харесали, или не, важното е да са свършили работа. Аз бях на трибуните на Националния стадион "Васил Левски" за двубоя с англичаните. Смятам, че играчите, които ЦСКА взе през лятото от нашия отбор, бяха най-добрите срещу Фулъм. Това е мое мнение, но съм сигурен, че то се споделя и от много други хора. Освен това аз съм пристрастен, макар че се опитвам да бъда обективен.
 
- Прави впечатление, че грандовете ни прегърнаха нова политика напоследък и почнаха да налагат без притеснения млади играчи от школите си. Сливен вече прави това от години. Това ли е пътят?
- Просто няма друг. Ние си гледаме в нашия двор, но тази тенденция е радостна за целия ни футбол. Длъжни сме да работим с младите, да им даваме шансове, да ги налагаме. Нямаме нужда от чужденци, чиито лични интереси са съвсем различни. По-добра политика от тази няма. Заради бъдещето на футбола ни трябва да променим начина си на мислене, както и приоритетите.
 
- Как ще коментирате отстъплението на Сливен през този сезон?
- Защо да отстъпваме, не виждам да се е случило нищо лошо или нередно. За всеки отбор у нас ще бъде трудно да се лиши от четиримата си най-добри футболисти и да запази високо ниво. Ние не правим драми, защото знаем какво искаме и как да го постигнем. Резултатите на парче не са важни. Те не могат да ни отклонят от пътя. И сега има хубави неща в отбора, редно е да се видят и те. Имайте малко търпение. Сигурен съм, че Сливен ще бъде много по-силен през пролетния полусезон.
 
- Продължавате ли да инвестирате най-вече в базата си?
- Разбира се. Това ни е приоритет. Смея да твърдя, че Сливен има най-добрия стадион. Непрекъснато подобряваме базата, не чакаме някой да ни дава препоръки. Работим, без да шумим много. Това също е задължително за развитието на отбора и въобще на футбола. Създаваме идеални условия за работа на младите ни футболисти и спокойно чакаме да дойдат резултатите, които няма да закъснеят.
 
- Десетина дни след като националният ни отбор се прости с шансовете за класиране на мондиала в ЮАР, направихте ли равносметка на цикъла?
- Това ще стане на следващото събиране на Изпълкома. Тогава ще си кажем нещата в очите. Всеки от нас си има мнение и трябва да го изложи и защити. Все пак има още два мача от този цикъл, преди да дойде ред на новите квалификации. Ще видим как ще подходим към тях - дали ще има подмладяване, какво ще търсим оттук нататък.
 
- Вие първи казахте, че не вярвате на този отбор и не очаквате да се класира. Не виждате ли светлина в тунела?
- Вижте, аз не съм доволен, че прогнозата ми се сбъдна. Все пак съм ръководител на българския футбол и се опитвам да работя за успехите му. За мен България е над всичко. Но не мога и да си кривя душата и  казвам нещата, които виждам. Обективен съм. От три месеца повтарям едно и също. С това отношение към мачовете на националния отбор няма да стане. Не вярвам на звездите ни. Те не успяха досега, не виждам как ще успеят да ни издърпат и в бъдеще. Трябва много по-голяма отговорност. И да ми се сърдят, и да не ми се сърдят, това е положението.
 
- Какво ни пречи?
- И аз това се питам. Създали сме всички условия, за да може да имаме резултати и успехи. Знаете ли, когато поехме властта във футболния съюз, касата беше абсолютно празна, нямаше и лев. Оттогава вкарахме всичко в ред, намерихме спонсори, осигурихме бюджета с години напред, плащаме луксозни хотели, големи премии на националите. Какво им трябва повече? Трябва и те да се поразмърдат малко.
 
- Напоследък се чуха много мнения, че е дошъл моментът националният ни отбор да бъде воден от чуждестранен специалист подобно на волейбола и баскетбола. Съгласен ли сте?
- Винаги съм казвал, че чужденец няма да ни свърши никакви работа. Защо? Няма да може да се адаптира към нашите условия ли? Защото няма никакъв смисъл и не виждам какво ще промени. Вижте, треньорите не са най-големият ни проблем. Вярно е, че в България специалистите не са толкова добре подготвени, често нямат нужните тактически знания. Те обаче си вършат съвестно работата. Основните виновници са футболистите. Те не могат да оправдават винаги провалите си с треньорите. От тях трябва да изискваме много повече и да ги насочваме постоянно.

ИЗБРАНИ НОВИНИ

Социални връзки