Красимир Чомаков: Италианците не броят Лига Европа

Рома още не се е пригодила към стила на Раниери, разкрива бившият национал

Красимир Чомаков: Италианците не броят Лига Европа

Красимир Чомаков познава отлично италианския футбол. Бившият футболист на Марица, ЦСКА и националния отбор от 2000 г. играе на Апенините. Преминал е през Лече, Равена, Бока Сан Лазаро, Пицигетоне, Кремонезе и Леко. В момента е в Прегокрема. Чомаков се съгласи да говори пред "7 дни спорт" преди мачовете на ЦСКА и Левски с италианските Рома и Лацио.

- Г-н Чомаков, жребият за Лига Европа изправи Левски и ЦСКА срещу италианските Лацио и Рома. По силите ли е на българските отбори да се справят?

- Нямаше как да не се паднат срещу силни отбори. Въпрос на късмет е, че и в двете групи има отбори от Рим. Фактът, че Лацио и Рома ще дойдат в България, е само плюс за българския футбол.

- В момента обаче и двата италиански отбора са в криза.

- Наистина не се намират в най-добрата си форма, но това не променя факта, че става въпрос за големи отбори. В момента ситуацията е следната - чакат всеки следващ мач с надеждата да излязат от кризата. Това е и шансът на нашите отбори. Трябва да се възползват от слабата форма на съперниците си и ако могат да измъкнат нещо от тези мачове. Футболистите на Левски и ЦСКА не трябва обаче да си мислят, че щом Лацио и Рома са в момент на криза, мачовете ще бъдат лесни. Напротив, ще им бъде много трудно.

- Следите отблизо италианския футбол. Какви са особеностите на Левски и ЦСКА?

- В последните няколко кръга футболистите на Рома показват изключителен характер, а това е много важно за един отбор. Колективът също е много добър. Освен това
в тима са събрани много личности
- Тоти, Де Роси, Мексес. При Лацио ситуацията е горе-долу същата. Разполагат с доста добър отбор, който миналата година се представи на много високо ниво. И двата съперника са класни и нямат много слаби страни и пропуски в играта си.

- На какво трябва да заложат българските отбори, ако искат да постигнат успех срещу италианците?

- Не трябва да се оставят да допускат сериозни грешки през всичките 90 минути. Трябва да бъдат пределно мобилизирани и концентрирани и да се стремят да играят своята игра. Ако Левски и ЦСКА излязат, без да се притесняват от имената на съперника, всичко е възможно.

- И в Лацио, и в Рома има доста контузени играчи. Как ще повлияе това?
- Нашите не бива да се успокояват, тъй като тези, които ще ги заменят, ще са жадни за изява. Те се надяват да получат доверието на треньорите, за да докажат, че имат място сред титулярите. В днешно време, особено в големите европейски клубове, се вижда, че няма незаменими футболисти.

- Гледахте ли мачовете на Рома и Лацио срещу Базел и Ред Бул от първия кръг на груповата фаза в Лига Европа?

- За съжаление нямах тази възможност. Единственото, което видях, са кратки репортажи. Рома са играли доста слабо в Швейцария, докато Лацио допусна две непростими грешки в последните минути, които решиха крайния изход на срещата.

- Смятате ли, че двата отбора не се хвърлят с всички сили в Лига Европа, понеже за тях представянето в Серия А е по-важно?

- Точно така е. И двата отбора гледат повече как ще се представят във вътрешното първенство, отколкото в Лига Европа. Като че ли този турнир не го броят. Целта на отборите в Италия е да заемат едно от първите четири места, за да участват в Шампионската лига, където са големите пари. Мисълта за представянето в другите турнири е на второ място. Шансът на нашите отбори е да се възползват от това психологическо състояние на италианците, защото според мен те няма да дадат всичко от себе си.

- Рома смени треньора Лучано Спалети с Клаудио Раниери. Възможно ли е тази рокада и привикването към новия треньор да повлияе негативно на Рома?

- Четох скоро едно интервю на Даниеле де Роси, в което каза, че той и съотборниците му все още играят по схемата на Спалети, а не на Раниери, и ще им бъде доста трудно да се приспособят към стила на игра на новия треньор. Все пак Спалети беше начело на Рома близо четири години. ЦСКА трябва да се възползва от това.

- Играли сте срещу Франческо Тоти. Какво си спомняте от мачовете срещу него?

- Играл съм два мача срещу Тоти, но беше доста отдавна. Първият бе с юношите старша възраст до 18 години, а след това се срещнахме и в младежките национални отбори до 21 години. Тогава той беше никой и почти никой не го знаеше. Сега обаче е един от най-силните футболисти в Италия.

- За кои футболисти трябва да внимават играчите на ЦСКА и Левски?

- Много трудно е да се кажат само няколко имена. Все пак и Лацио, и Рома разполагат с изключително силни играчи. В Рома най-опасни са Тоти и Де Роси, докато в Лацио това са аржентинците Крус и Сарате.

- Ще гледате ли на живо някои от мачовете на българските отбори на италианска земя?

- Не. Предпочитам да ги гледам на спокойствие в къщи по телевизията.

- С какво се занимавате в момента?

- (Смее се) Занимавам се с това, с което винаги съм се занимавал. Все още продължавам да играя футбол. Все пак съм футболист. Имам договор с отбор от Кремона за още една година и смятам да го изпълня.

- Планирате ли скоро завръщане в България?

- Засега не. Докато мога, ще играя тук. Не мисля за връщане. Може би по-нататък.

- Следите ли какво се случва в българския футбол?

- От това, което гледам и чета, мога да кажа единствено, че нищо не се е променило. Казвал съм го много пъти и сега пак го повтарям, въпреки че може да звучи банално. Кучето си лае, а керванът си върви. Не виждам никакви подобрения.

- А какво според вас трябва, за да се доближи поне малко футболът ни до италианския?

- Хората отдавна са го измислили. Ако искаш да направиш нещо голямо и качествено, трябват много пари. У нас обаче всички искат да взимат, а никой не дава.

Иван Иванов: Стойчо Младенов ми нанесе голям удар

Русия призна, че е отказал оферта от Мъри да премине в школата на Левски

Стойне Манолов: За мен решението на Гриша Ганчев бе очаквано

Те се капсулираха от „червената“ общност и мислеха, че резултатите от Ловеч ще свършат работа тук…

Красимир Чомаков: Оставете Стамен Белчев

Не очаквах загубата от Ботев

Майкъла: На Гриша Ганчев просто му е писнало

„Лудогорец ще е шампион за 13-та поредна година“

Шеф в Ботев Пд обяви съдбата на треньора

Вижте какво каза Артур Платек

Нанков: Белчев държи много на дисциплината

"Няма да се оплакваме"

Везенков: Беше странен сезон

Вижте какво каза българинът в НБА

Славиша Стоянович: Никъде не съм виждал фенове като на Левски

"Два пъти си тръгнах обиден от "Герена"", заяви той

Дерменджиев: Още не изстудяваме шампанското

„Цената на Пьотровски трябва да е рекордна за България“

ИЗБРАНИ НОВИНИ

Социални връзки