Специалния се завърна, но дали е готов?

Челси е доста по-различен клуб в сравнение с 2007 година

Специалния се завърна, но дали е готов?

И така, време е за Специалния II. Жозе Мауриньо се завръща на "Стамфорд Бридж" като герой от екшън, обгърнат от пушека на димящо дуло. Върви гордо, а в далечината Реал Мадрид гори до жалките останки на Интер. Португалецът рядко си тръгва тихо, не го направи и в Мадрид, където престоят му завърши с поредица трусове. Някои се чудят в какво състояние е психиката му, но време за почивка няма. Той отново е в Челси, където е издигнат в култ от феновете. Мауриньо е готов да изстиска живота от всеки клуб, за да постигне целите си. Ще го направи чаровно, дори скандално. Но в замяна на това тимът му ще е претендент.

Ясно е какво може да се очаква от него, но самият той ще намери доста разлики в мястото, от което си тръгна преди 6 години. Челси е малко по-надменен от преди, по-сигурен за елитния си статут след спечелването на ШЛ през 2012 г. Роман Абрамович ще очаква действията на мениджъра да не излизат от рамките на стратегията, както и да работи с техническия директор Майкъл Еманало. Мауриньо никога не се е чувствал удобно сред тези, спуснати отгоре. В миналото често имаше сблъсъци с Франк Арнесен, а съмненията му в Аврам Грант бяха добре известни. Предпочита да действа по стария начин, обграден от доверени хора. Абрамович се надява, че тихата дипломация на Еманало ще свърши работа, но никой не може да твърди със сигурност, че ще има разбирателство между тях.

Жозе отново ще работи с Руй Фариа и Силвино Лоуро, които бяха с него и при първия му престой. Тук има потенциален конфликт, тъй като Челси вече има треньор на вратарите - Кристоф Лолишон. Той е много близък с Петър Чех още от времето им в Рен, докато Мауриньо вярва на Лоуро до такава степен, че го подкрепи в конфликта му с Икер Касияс, който разцепи съблекалнята на Реал. Чех обаче е сред лидерите в тази на сините - интелигентен, директен и уважаван. Публично обяви подкрепата си към новия наставник, но няма да е доволен, ако ритъмът му бъде нарушен. Да не забравяме, че Луис Сколари директно обвини комбината Чех - Лолишон за негативното мнение на играчите към него, макар вратарят винаги да е отричал подобни твърдения. Стражът е на 31, сравнително млад е, а и изпрати по- редния си отличен сезон. Тибо Куртоа обаче вече има изградена репутация след две години под наем в Атлетико М. Кога точно младият белгиец ще се завърне при сините, ще разберем скоро, засега изглежда щастлив да изчака.

От друга страна, по състава има доста работа, според слуховете Жозе е поискал от собственика гаранция, че ще има свободата да го преструктурира и да привлече играчи, които си набележи. Руснакът е дал съгласие, но с някои условности, тъй като в последно време стратегията на клуба на трансферния пазар се промени. Мениджърът иска да купи топнападател, но Абрамович няма да му даде 50 млн. паунда за 1 футболист. Мауриньо ще трябва да се съветва и с Еманало, и с помощниците си. Подобна бе ситуацията, която доведе до високо напрежение преди раздялата през 2007 г. Аврам Грант бе считан за шпионин от португалеца, а Арнесен също не се свенеше да изказва мнение. Имаше разминавания, както при трансфера на Алекс от ПСВ. Защитникът не бе желан от Специалния, но ръководството настоя за привличането му. Мауриньо винаги се побърква, когато някой му се меси в работата, но сега изглежда по-подготвен да се справи с това, особено след престоите в Интер и Реал. По време на отсъствието му Челси се ориентира към купуването на млади момчета като бразилците Рамирес и Давид Луис. Също така - Куртоа, Оскар, Азар, Лукаку. Собственикът няма да обърне гръб на стратегията си, но е готов да даде пари за вече доказани имена, с които сините да имат по-голям шанс за отличия през следващата кампания. Никой няма да отрече, дори милиардерът, че съставът има уникални изпълнители в определени зони, но в други е в плачевно състояние.

Мауриньо ще иска да добави сила, бързина и скорост, откъдето произтича интересът му към Гарет Бейл и Кристиано Роналдо. Малко вероятно е триото Мата-Оскар-Азар да запази титулярните си места. Успех ще е, ако поне един от тях го стори. Не е тайна, че мениджърът не е голям фен на Азар. Нападателят Андре Шюрле е желан от ръководството, но до трансфер ще се стигне само ако Кевин де Брюин отиде в Леверкузен под наем. Челси може да предпочете да го продаде на Дортмунд, който извади оферта от 15 млн. паунда. Като цяло, нападателите са приоритет. Монако обаче вече изпревари лондончани за Фалкао, най-вероятно ще се опита да привлече и Хълк.

Халфовата линия също има нужда от подсилване. Маруан Фелайни се очаква да напусне Евертън през лятото, въпросът е в каква посока. В защита Ашли Коул няма алтернатива на левия бек, а младокът Люк Шоу (17) от Саутхемптън е негов наследник в далечно бъдеще. Ала в центъра на отбрана има проблем, тъй като Давид Луис не е от типа играчи, които Жозе харесва. Бразилецът обаче е сред любимците на Абрамович, дори е смятан за бъдещ капитан на Челси. Джон Тери пък все по-често има проблеми с контузии, а договорът му изтича догодина.

Когато пристигна през 2004 г., мениджърът чевръсто напазарува нови хора с благословията на собственика. Бяха привлечени Чех, Дидие Дрогба, Ариен Робен, Пауло Ферейра, Рикардо Карвальо. Сега ще е доста по-трудно. Първо, иска или не, ще трябва да заложи предимно на по-млади момчета. Второ, сега има много по-сериозна конкуренция от страна на клубове със завидни възможности - Монако, ПСЖ, Манчестър Сити, Анжи, както и на обичайните заподозрени - Манчестър Юнайтед, Барселона, Реал, Байерн. Това прави успешното представяне на терена далеч по-трудно, но поне в Англия може да не срещне чак толкова проблеми, след като и двата манчестърски гранда ще имат нови мениджъри.

Мауриньо винаги ще е Специален на "Стамфорд Бридж". Той е човекът, който донесе първа титла на Челси от 50 години. Освен това изгради тим, който оцеля цяло десетилетие и печели трофеи всяка година. Никой не може да го обвини, че бяга от предизвикателствата, и ще бъде още по-впечатляващо, ако отново постигне нещо значимо при сегашните условия. Завръщането му ще бъде емоционално, но дали ще е достатъчно продължително за този екшън герой?

Мат Барлоу, "Дейли Мейл"

ТОВА БОЛИ! Евертън спря Ливърпул за титлата (ВИДЕО)

"Гудисън" видя отново триумф над червените след 14 г.

Тен Хаг чете конско на...медиите

Мениджърът на Юнайтед бесен след публикации за мача с Ковънтри

Арсенал се завърна на върха след важна победа над Уулвс (ВИДЕО)

Лондончани се върнаха към победите

Манчестър Сити излъга Челси и се класира за финала на ФА Къп (ВИДЕО)

Бернардо Силва вкара единственото попадение в срещата

Брентфорд разби Лутън при визитата си, вкара 5 гола на противника си (ВИДЕО)

Между двата тима се получи доста интересен мач

Уест Хам и Нюкасъл обмислят треньорска промяна, и двата тима с мераци към Сари

Италианецът може да избира

Ювентус започна преговори с Жоржиньо от Арсенал

Торинци искат да върнат халфа в Италия

Легенда на Арсенал: Нямат шанс за титла

Пол Мърсън отписа своя любим клуб

Деле Али: Всяка сутрин се будя с мисъл за Мондиал 26

Халфът не е играл от над 400 дни

ИЗБРАНИ НОВИНИ

Социални връзки