Емил Велев: Защо Левски не дава шанс на Искренов?

Бившият треньор на Левски Емил Велев поиска думата вчера, след като беше замесен в скандал с Божидар Искренов-Гибона.

Емил Велев: Защо Левски не дава шанс на Искренов?

Бившият треньор на Левски Емил Велев поиска думата вчера, след като беше замесен в скандал с Божидар Искренов-Гибона. В bsport излезе информация, че Гибона имал сериозни проблеми с алкохола. Разкритието беше приписано на Велев, но всъщност е било на сайта. "7 дни спорт" даде думата на Кокала.

- Г-н Велев, каква е истината около случая с Гибона?
- Това е материал, писан от Иво Славейков. Идеята беше аз да направя интервю с Гибона, където той да разкаже как се чувства в Левски. Ама сега как да отида при него? Нека се знае истината - никога не съм твърдял, че Гибона има такива проблеми. Впрочем аз това не го и вярвам. Познаваме се с него повече от 30 години, играли сме заедно, приятели сме. Виждаме се често и мога да ви кажа, че никога не е имал проблеми с алкохола. Сега, хора сме, всеки може да пие по едно вечер. Това не значи, че си алкохолик.

- Според вас той добре ли се чувства в Левски сега?

- Това, което мога да кажа, е, че Гибона не получи в Левски достатъчно шанс за изява. Не мисля, че постът на директор на дублиращия отбор е най-подходящият за него.

- Това звучи като "директор на водопад"?

- Така е, за съжаление. Искренов има футболни умения, които би могъл да предаде на по-младите. Да ги учи на дрибъл, на финт, как да играят с топката, как да правят избор на позиция. И въобще - да се занимава много по-активно с тренировъчен процес. Извинявайте, ама ако за Гибона няма място в Левски, за кого да има? Ще ви питам и друго - хората в сегашния спортно-технически щаб на Левски да не би да разбират от футбол повече от Искренов?

- Защо според вас той не получи шанс да работи като треньор в първия тим на Левски?

- Не получи, а заслужава. Ето например аз имах шанс да работя като старши треньор на Левски. Дори днес (б.р. - вчера) се навърши една година, откакто станахме шампиони. Минах през всички нива - първо доста време бях помощник, след това ми дадоха да водя отбора. Защо Гибона да не получи същия шанс...

- Вероятно няма връзки или не иска да се бута?

- Какво значи "нямал връзки". Ами той и като футболист нямаше връзки в Левски. Обаче Иван Вуцов видя, че притежава страхотен талант, и го взе в отбора. То ако гледаме кой има връзки и кой няма, докъде ще я докараме? Въпросът е кой какви резултати постига.

- Доста време бяхте разделен с Гибона, живеехте в различни страни?
- Така е, аз бях в Израел, той - в Америка. Между другото Искренов се върна от Щатите много помъдрял.

- Той сега щастлив ли е?
- Щастлив е, разбира се. Но съм сигурен, че ще е още по-щастлив, ако Левски му даде по-голям шанс.

- Вярно ли е, че играете футбол с него всяка седмица?

- Да, така е. С него, с Мъри, Цанко Цветанов, Георги Цветков... За Искренов мога да ви кажа, че все още притежава онази техника, с която навремето вкарваше голове. Малко сме понатежали, ама то е от годините.

- На мен лично ми изглежда, че Гибона е изпаднал в някаква безпътица. Той например се кандидатира за кмет на Подуяне, което се видя странно на всички?
- Аз нали това ви казвам - на Гибона мястото му е в Левски. Да работи за футбола. Честно казано, и аз трудно можех да си го представя като кмет, ангажиран с администрация. Сигурен съм, че ако стане старши треньор на Левски, ще се справи както трябва. И не само това. БФС нека да му даде някой от юношеските национални отбори! Боби Михайлов навремето беше първият, който отиваше да поздравява Искренов, като вкара гол. Защо сега не го привлече да работи в юношеските състави? Гибона може да научи малките на такава техника, каквато никой друг в България не е в състояние да им покаже.

- Така де, ама Искренов няма лиценз?

- На него лиценз "В" му се полага по право, а за два месеца ще вземе и "А". Догодина ще има курсове за "Про", ще ги изкара. Дано само в Левски най-сетне се сетят, че той може да свърши много повече работа, и да му дадат възможност.

Нанков: Белчев държи много на дисциплината

"Няма да се оплакваме"

Везенков: Беше странен сезон

Вижте какво каза българинът в НБА

Славиша Стоянович: Никъде не съм виждал фенове като на Левски

"Два пъти си тръгнах обиден от "Герена"", заяви той

Дерменджиев: Още не изстудяваме шампанското

„Цената на Пьотровски трябва да е рекордна за България“

Станислав Иванов: Искам да играя в Реал Мадрид

Крилото на Арда разкри коя е най-голямата му мечта

Росен Кирилов: Всичко в Спартак Варна е на ниво Първа лига

Вижте какво казва треньорът на "соколите"

Петричев: Клубове от Висшата лига следят играчи на Лудогорец

„Надявам се, че ШЛ ще стане още по-интересна с новия си формат“

Георги Глушков: Законът за борба със спортното хулиганство е належащ

Изоставането с финансирането на клубовете е огромно, но вече го наваксваме

Емил Спасов отписа Левски за Европа

Вижте какво каза "синята" легенда

ИЗБРАНИ НОВИНИ

Социални връзки