Георги Глушков дари Александър Александров със златна топка

Генералният мениджър на "Развитие" помага на българския спорт от две десетилетия

Георги Глушков дари Александър Александров със златна топка

 Със златна топка бе дарен Александър Александров, генерален мениджър на корпорация "Развитие" и председател и на Управителния съвет на фондация "Играй с Развитие", от президента на Българска федерация "Баскетбол" Георги Глушков.

 
"С нас е един специален човек - г-н Александров - сподели единственият българин, играл в НБА. - От много години той дарява от сърце на баскетбола и на други спортове, Вълнува се от темата за развитие на спорта при подрастващите, при младите и се радва на всяко събитие в тази насока, което се случва с негова или без негова подкрепа. Много съм му благодарен и затова много се чудех какво да му подаря от името на федерацията. Г-н Александров, знам, че топката е за Вас магия. Затова Ви подарявам символична топка - да бъде магия за млади и стари, да бъде и стимул за тези, които помагат. Ние се нуждаем от добри примери - както във в спорта, така и в дарителството. Вие сте много важен пример за всички нас. Благодаря Ви!"
 
"Баскетболът е моят спорт - призна трогнатият от жеста Александър Александров. - Не мисля, че съм направил твърде много, надявам сме, че сме в началото. От две години правим някои неща, ще продължим заедно. Познавам я магията. Все още играя баскетбол. Нямам думи - точно си избрал, каквото ми трябва - винаги ще е пред мен, ще я гледам, ще ме вдъхновява, ще помагам."
 
Александър Александров, който навръх 24 май навърши 70 години, от две десетилетия помага на българския спорт. Приоритет му са му игрите с топка - чрез "Играй с Развитие" той подкрепя детско-юношеското направление на петте основни колективни спорта в програмата на летните олимпийски игри - футбол, волейбол, баскетбол, хандбал и водна топка. С финансовата подкрепа на фондацията в Габрово в петък, събота и неделя се проведе турнир по баскетбол за момчета и момичета, в който участваха сборни регионални отбори от Добруджа-Мизия, Родопи-Загоре, София област и София град. Състезанието бе част от мащабната програма за честването на 100-тодишнината на организирания баскетбол в България. Смята се, че играта, изобретена през 1891-а година от Джеймс Нейсмит, е пренесена у нас от Мария Тихолова, Иван Матинчев и Янка Колинс - колежани в Роберт колеж в Истанбул. Първи мачове са се играли през 2016-.та, но за официална рождена година на организирания баскетбол се смята 1919-та, когато към спортен клуб "Атлетик" е учредена баскетболна секция.
 
По време на тържеството Георги Глушков отличи със златен паметен медал "100 години баскетбол в България" ветераните от Дряново - известния хирург Стефан Бенков - един от гардовете на закрития през 1977 г. "Чардафон-Орловец", шампион на ученически игри от 1964 г., както и неговите съграждани Димитър Минчев - Гърнето, Венцислав Зимпаров и Милчо Вапцаров. От Габрово тази чест бе указана на Васил Гъдев - най-успешния местен баскетболист за всички времена, Дончо Дончев - човекът, прокарал нишката между 1977 и 2009 година, когато бе възстановен баскетболният клуб, чрез създаване на поколения баскетболисти в ОУ "Христо Ботев", както и съотборниците му, пълнили трибуните на игрището под Стадиона през 60-те-70-те години Николай Дончев и Цоньо Ботев. С паметни медали бяха отличени и част от хората, успели да възродят баскетбола, който е все по припознат спорт в Габрово - спортния деятел Продан Проданов, първия треньор на юношите след 2009-та Николай Вътков, спортния директор след 2014-та Виктор Крушев, успял да формира екип от млади треньори, които насаждат магията на баскетбола в над 450 деца, Искрена Щерева - разработила всички проекти за финансиране на клуба през последните 10 години. Златен медал получи и най-успешният треньор в историята на габровския баскетбол - Владимир Искров - вицешампионска титла при юношите, бронзови медали при младежите, шесто място в "А" група с мъжете през сезон 2013-2014. Чрез своята фирма "Усмивка" и с подкрепата на Община Габрово Владо четири години подред превръща през лятото Габрово в център на баскетбола чрез най-мащабния и авторитетен спортен лагер в страната - Международния баскетболен камп - IBC. За стореното по развитие на една от най-атрактивните игри с топка със "100 години баскетбол в България" бяха отличени още Община Габрово и Иван Господинов, по чиято инициатива, с участието на Иван Шумков и Пламен Минев, през 2009-та бе възстановен БК "Чардафон- Орловец".
 
Иначе регионалният турнир нямаше състезателен характер, целта бе да се даде възможност на най-талантливите деца, родени 2006 г., да поиграят на по-високо ниво, да бъдат видени от повече специалисти, да усетят тръпката какво е да си “национален” състезател. Турнирът е част от инициатива на БФ "Баскетбол" за ранна селекция на подрастващи баскетболисти и се осъществи с подкрепата на Фондация „Развитие“. Получиха се следните резултати:
 
МОМИЧЕТА Софийска област - Добруджа-Мизия 85:38, Загоре-Родопи - София град 42:46, София град - Софийска област 59:61, Добружда-Мизия - Загоре-Родопи 45:60, Софийска област - Загоре-Родопи, 67:56 София град - Добруджа-Мизия 59:30
 
МОМЧЕТА Добружда-Мизия - Загоре-Родопи 57:49, София град - Софийска област 72:74, Софийска област - Добружда-Мизия 59:61, Загоре-Родопи - София град 55:84, Добружда-Мизия - София град 56:69, Софийска област - Загоре-Родопи 54:85.
 
Турнирът бе закрит от президента на БФ "Баскетбол" Георги Глушков, който връчи и индивидуални награди - за най-полезни състезатели при момичета и момчета от всеки отбор.
 
stovesti.info

ИЗБРАНИ НОВИНИ

Социални връзки