Джъстин Гатлин замесен в нов допинг скандал

Световният шампион и неговият треньор Денис Мичъл бяха замесени в скандал с контрабанда на забранени вещества

Джъстин Гатлин замесен в нов допинг скандал

Действащият световен шампион в спринта на 100 метра Джъстин Гатлин и неговият треньор Денис Мичъл бяха замесени в скандал с контрабанда на забранени вещества за повишаване на спортните резултати.



Британското издание The Telegraph проведе собствено разследване, като прати под прикритие свои репортери в базата на Гатлин във Флорида.



Журналистите се представили като продуценти от Холивуд, които иска да заснемат филм за леката атлетика. Главният герой в лентата трябвало да се състезава на равни начала с лекоатлетите.



Репортерите се срещнали с Мичъл, бивш олимпийски шампион с щафетата на САЩ на 4 по 100 метра от Барселона 1992, който беше отстранен от спорта през 1998 година заради употреба на допинг, както и със спортния агент Роберт Вагнер, които предложили да снабдят избрания за филма актьор с препарати с тестостерон и хормони на растежа, за да може той да се подготви по-добре за снимките.



Разследването на "Индипендънт" е проведено през юли тази година, след като в изданието получили информация, че конкретни агенти и треньори управляват схема за разпространение и снабдяване на спортисти със забранени вещества.



Един от идентифицираните мениджъри бил Вагнер, който по-рано е представлявал интересите на Бен Джонсън, който беше хванат с допинг и дисквалифициран от Олимпиадата в Сеул 1998, след като постави световен рекорд в спринта на 100 метра и спечели титлата, както и на британските лекоатлети Колин Джаксън и Кели Холмс.



Мичъл и Вагнер обяснили, че препаратите ще бъдат предоставени от неназован лекар в Австрия. Журналистите, представящите за продуценти, на няколко пъти се срещали с двамата за уточняване на детайлите по договора и списъка със препаратите и схемата за употребата им.



Разговорите с Мичъл и Вагнер са записани на аудио и видео, като в някои от тях представителите на Гатлин съобщили, че употребата на забранени вещества в леката атлетика е силно разпространена и описали възможностите за избягване на положителни допинг-тестове. Вагнер също така подчертал, че самият Гатлин е приемал вещества за подобряване на физическата си ефективност.



След време агентът запознал журналистите с Мичъл, като уточнил, че треньорът и Гатлин имат богат опит с използването на фармацевтични продукти в леката атлетика. След това двамата представили редица факти за употребата на забранени вещества в спорта, като агентът заявил, че масово състезателите използват максиращи препарати, за да прикрият употребата на допинг и да избегнат наказание.



Гатлин категорично отхвърли обвиненията, че е употребявал допинг, в официално изявление, а в понеделник стана ясно, че е прекратил взаимоотношенията си с треньора Мичъл. Той подчерта, че в последните пет години е проверяван редовно и "никога не е хващан с допинг".



Както е известно, през 2006 година Гатлин беше дисквалифициран, след като в организма му бяха открити повишени нива на тестостерон. Първоначално санкцията беше за осем години, но в последствие тя беше съкратена наполовина. Преди това през 2001 година американският спринтьор беше отстранен от спорта за две години след положителен тест за амфетамини, но наказанието му отново беше намалено, след като той обясни, че е използвал препаратите със забранените субстанции по медицински причини.



Гатлин, който през февруари ще навърши 36 години, е олимпийски шампион на 100 метра от Атина 2004. През август тази година той спечели третата си индивидуална световна титла в спринта, след като на финала изпревари легендата Юсейн Болт. Американецът беше бурно освиркан от публиката в британската столица след победата си.



Президентът на световната лекоатлетическа федерация Себастиан Коу обяви, че приема много сериозно информацията на "Индипендънт" и ИААФ ще започне свое собствено разследване на случая.



От Антидопинговата агенция на САЩ също възнамеряват да разследват, като ще координират действията си с ИААФ.

ИЗБРАНИ НОВИНИ

Социални връзки