Втори пореден полпозишън за Леклер в абсолютен хаос на "Монца"

Ферари завоюваха първото място на решетката за утре пред домашните си тифози

Втори пореден полпозишън за Леклер в абсолютен хаос на "Монца"

Пилотът на Ферари Шарл Леклер спечели квалификацията за Гран при на Италия на пистата Монца и зарадва домашните тифози на Скудерията. Монегаскът записа втора поредна спечелена битка за първото място в състезание, след като преди седмица беше над всички и на пистата "Спа" в Белгия.

Зад него се наредиха двамата пилоти на Мерцедес Люис Хамилтън и Валтери Ботас, а четвърти е другият състезател на Ферари - Себастиан Фетел. 

Сесията обаче ще остане в историята като една от най-хаотичните квалификации някога след два червени флага, няколко излизания от пистата, а в самия край в опит на всички топ 10 да използват позиция зад друга кола за по-добра скорост, се оказа, че девет от тях не успяха да пресекат старт-финалната линия навреме, за да започнат бърз тур. 

Още в първата част на квалификацията Макс Верстапен с "Ред Бул" отпадна, след като новият му двигател даде дефект и холандецът изгуби мощност още при загряващата си обиколка. Към него при отпадналите от Q1 се присъединиха двамата пилоти на Уилямс, Карлос Сайнц и Ромен Грожан. 

В последната част от надпреварата за първото място утре всички пилоти участваха в напрегната игра кой ще мигне пръв и ще излезе преди всички останали на трасето, тъй като поради нуждата от въможно най-висока максимална скорост и ниско притискане беше ключово всяка кола да кара зад друга и да използва чистия въздух от нея. 

В първите излизания в Q3 всички пилоти се опитваха да се надлъжат с бавно каране и изпреварвания. От цялата каша най-бърз се оказа Шарл Леклер, докато Себастиан Фетел беше начело на колоната и успя да запише едва четвърто време. След четири минути от последната част Кими Райконен се завъртя в последния завой Параболика и това доведе до червен флаг. 

След подновяването на сесията Нико Хулкенберг излезе пръв 1 минута и 30 секунди преди края на квалификацията. Бавното каране на Серхио Перез обаче попречи на двете Ферарита да излязат пред него и се оказа, че времето не е достатъчно за една загряваща обиколка. В крайна сметка се стигна до пълен хаос и изпреварвания и блокирания, което доведе до спринт към финалната права, при който само Перез успя да влезе във времето и записа бърз тур, който не му помогна да се класира над осмо място. Най-големият губещ се оказа Себастиан Фетел, който имаше скоростта да се бори за полпозишън, но в крайна сметка остана четвърти зад двата болида на Мерцедес.

ОФИЦИАЛНО: Хулкенберг ще кара за Ауди във Формула 1

Немският пилот напуска Хаас след края на сезона

Ейдриън Нюи си тръгва от Ред Бул след края на сезона

Един от основните двигатели на успеха на "биковете" напуска клуба след 18 години

Формула 1 умува за промяна в точкуването

Вижте подробности

Историческо: Ферари сменя червения цвят на болидите си

Скудерията ще носи синьо за Гран при на Маями

Обсъждат се революционни промени във Формула 1

Вижте какви са те

Трима пилоти във Формула 1 пред сериозни наказания

Сарджънт, Строл и Серхио Перес може да натрупат 12 наказателни точки

Глобиха Алпин за инцидента с механик в бокса

Стюардите в Китай наказаха френския тим с 10 000 евро

Луда надпревара: Верстапен над всички и в Шанхай (ВИДЕО)

Макс с 4 от 5 при завръщането на ГП на Китай

Верстапен не остави шанс на никого и в квалификацията в Китай

Ред Бул окупира първите две позиции за старта

ИЗБРАНИ НОВИНИ

Социални връзки