Организаторите на Световното шокираха - дават бронз и на Ортега

Испанецът беше бутнат от Маклауд във финала на 110 м с препятствия

Организаторите на Световното шокираха - дават бронз и на Ортега

 Странните решения на жури ди апел на Световното първенство по лека атлетика в Доха продължават. След като взеха решение да дадат бронз на четвъртия в хвърлянето на чук Войчех Новицки след контестация срещу направомерен опит на унгареца Бенче Халаш, сега и завършилият на пета позиция в бягането на 110 метра с препятствия Орландо Ортега ще получи бронзов медал.

След преглеждане на запис се оказа, че Халаш е докоснал пространството извън кръга, от който се хвърля чукът, при опита, донесъл му бронз, но това е останало незабелязано от съдиите в реално време. Халаш постигна 78,18 метра в "нередния" си първи опит, докато Новицки направи 77,69 в най-добрия.

От жури ди апел уважиха контестацията на Новицки, но добавиха, че постигнатият висок резултат е повлиял на следващите опити на Халаш, поради което той ще запази медала си. Така и Халаш, и Новицки ще вземат бронзови медали.

Във финала на препятствията пък Ортега вървеше на втора позиция преди световният шампион от Лондон 2017 Омар Маклауд (Ямайка) да го избута и да навлезе в коридора му, като по този начин го лиши от възможността да вземе отличие. Кубинецът с испански паспорт финишира пети с 13.30 секунди.

Първоначалната жалба на испанския щаб към жури ди апел беше отхвърлена, но преди минути стана ясно, че втората жалба е уважена. Така в новото класиране световен шампион е американецът Грант Холоуей с 13.10 секунди,  втори е състезаващият се под неутрален статут руснак Сергей Шубенков, а на третото място в официалното класиране вече фигурират две имена - на оригиналния бронзов медалист Паскал Мартино-Лагард (Франция) с 13.18 секунди и на Орландо Ортега (Испания) с 13.30 секунди.

ИЗБРАНИ НОВИНИ

Социални връзки