Мачът в Лесковац - Последен шанс за първа победа

България може да обърка сериозно плановете на Сърбия

Мачът в Лесковац - Последен шанс за първа победа

България гостува на Сърбия в последната си европейска квалификация в проваления с гръм и трясък цикъл за Евро 2024. Във втория мач на Илиан Илиев начело на тима "трикольорите" ще се опитат да спрат черната серия от 10 мача без победа. Последната такава датира от 16 ноември 2022 година в Кипър. През настоящата година България все още не е усещала вкуса на успеха, въпреки че изпуснахме фаворитите Сърбия (1:1) и Унгария (2:2) буквално в последната секунда на домакинствата.

В Лесковац Илиан Илиев стартира с две сигурни промени в стартовия състав. Контузен е Антон Недялков, а наказание ще изтърпи Валентин Антов след червения картон в четвъртък. Твърде вероятно е сред титулярите сега да попадне Живко Атанасов, дебютирал срещу маджарите за представителния ни отбор. Далеч по-сложна е ситуацията около левия бек. Там може да бъде ползван Ангел Лясков, не е изключено да бъде преместен и Виктор Попов, а вдясно да застане опитният Иван Турицов.

В средата на терена Илиев е много вероятно да заложи на Андриан Краев, изтърпял наказание срещу Унгария. При това положение от състава ще изпадне Ивайло Чочев, сменен още преди почивката на "Васил Левски" като тактическа промяна след изгонването на Антов. Последната дилема на новия селекционер е свързана с атаката, където Мартин Минчев се ползваше с доверие в първия мач, а по крилата действаха Спас Делев и Кирил Десподов. 

Срещата ще бъде наблюдавана на живо лично от президента на УЕФА Александър Чеферин, който е на посещение в Сърбия за откриване на съоръжение в Зайчар. Преди и след срещата в Лесковац очакванията са да има срещи с политическото ръководство на Сърбия, както и с управителните тела на федерациите на двете страни, които са на стадиона. Той ще пътува с частния самолет на УЕФА веднага след мача, който ще го вземе от летището в Ниш.

В същото време Сърбия се стяга за победа и класиране за Евро 2024. Селекционерът на плавите Пикси Стойкович вече подчерта, че българският тим не е за подценяване и предстоящият мач попада в графа "тежък". В другия мач от групата осигурилият си вече класиране на Евро 2024 тим на Унгария посреща Черна гора, като двубоят също е от 16:00 часа. При успех на България и такъв на Черна гора, двата тима ще си разменят позициите в класирането в последния ден на квалификациите. 

ИЗБРАНИ НОВИНИ

Социални връзки