Сестри Стоеви искат медал от Европейското по бадминтон

Бадминтонистките продължават да преследват олимпийска квота

Сестри Стоеви искат медал от Европейското по бадминтон

Трикратните европейски шампионки по бадминтон на двойки жени Стефани Стоева и Габриела Стоева са готови да дадат най-доброто от себе си на Европейското първенство в Германия през следващата седмица, за да спечелят медал и олимпийска квота за Париж 2024.

Сестрите са шампионки на Стария континент през 2018, 2021 и 2022 година, имат две златни отличия на Европейските игри през 2015-а и 2023-а, а освен това имат участие на олимпийските игри в Рио 2016 и Токио 2020.

През последната седмица Стефани Стоева и Габриела Стоева, който са с треньор Петя Неделчева-Хранова, проведоха лагер в София с останалите национали на страната, а по-късно днес ще отпътуват за Германия.

В специално интервю за БТА най-добрите български състезателки разкриха амбициите и целите си за шампионата.

"Подготовката върви добре, до преди няколко дни имаше състезатели от Тайван с нас на тренировките. Хубаво е, че се събрахме всички в отбора да тренираме заедно, което ни мотивира да се подготвим на 100 процента и да дадем най-доброто от себе си на Европейското първенство", каза Стефани Стоева.

За нея по-важно е да спечелят със сестра си квота за олимпийските игри в Париж, но също и медал в Германия.

"За олимпийската квалификация ние бяхме много назад, когато започна миналата година, бяхме около 10-12 хиляди точки зад всички, които влизаха тогава и се радвам, че успяхме да ги догоним. Петя Неделчева избра правилните турнири, с които да се върнем в надпреварата. Европейското първенство винаги е било една идея по-тежко състезание за нас, защото всеки очаква да вземем титлата или медали, но аз се опитвам да не си изпитвам излишно напрежение, защото това повлиява и на сестра ми. Затова просто се радвам, че успяхме да догоним всички двойки за квалификацията", добави тя.

"Това състезание е наистина е важно, тъй като и в Азия има индивидуален шампионат, но ще се опитаме да дадем най-доброто от себе. Целта е да вземем медал, какъв ще бъде по цвят ще се реши по време на Европейското, но важното е да влезем в отличията. За нас по-важно е да влезем квота, тъй като беше наистина много тежка година - не само в спорта, но и като лични взаимоотношения. Затова това е една идея по-важно, но също така и един медал на Европейското първенство ще бъде много добре за нас", коментира още Стефани Стоева.

Сестра й Габриела също очаква добро представяне на Европейското първенство, а целта е олимпийска квота и отличие.

"Проведохме лагер преди да заминем на Европейското първенство. Той премина доста добре, защото успяхме да се съберем добри състезатели, най-вече двойкови играчи и всеки успя да помогне на другия с каквото може. Беше наистина страхотен лагер", каза трикратната европейска шампионка.

"Разбира се, всеки ще очаква да вземем златото. Ние сме били три пъти шампионки и, разбира се, отиваме за четвърта титла, но ще гледаме мач по мач. На нас са ни важни тези точки, които Европейското ще донесе за олимпийската квалификация. Всеки мач е различен, всеки опонент е различен, но се надявам да дадем най-доброто от себе си. За мен и квотата и медала са важни, но квотата е много по-голяма, защото този форум е на всеки четири години и е най-големият в целия спорт. Всеки иска да отиде на олимпиада, за нас ще бъдат трети олимпийски игри и се надяваме да покажем едно добро класиране и да вземем тази квота, след като миналата година бяхме толкова назад с точките зад другите", добави Габриела Стоева.

Категорична победа за Валентина Георгиева на СК по спортна гимнастика във Варна

Заявка ли е това за олимпийски медал?

Министър Глушков откри Световната купа по спортна гимнастика във Варна

Вижте подробности

24 български състезатели на Европейското по спортна стрелба

Вижте подробности

Димитър Димитров влезе като резерва във финал на СК по спортна гимнастика във Варна

Вижте подробности

Индия иска Олимпийските игри през 2036 г.

Създаден е екип, който да проучи организацията на големи събития

Сестри Стоеви паднаха на полуфинал в Малайзия

Вижте подробности

България поведе в отборното класиране на Европейското, 7 финала за грациите (ВИДЕО)

Стилияна Николова и Боряна Калейн ще спорят за титлата в многобоя

Мицин покри норматив "Б" за Париж 2024

Вижте подробности

Калейн, Николова и Краснобаева отлични на Европейското (ВИДЕО)

Трите представиха страхотно съчетанията си с бухалки и с лента в Будапеща

ИЗБРАНИ НОВИНИ

Социални връзки