Шефката на европейския плажен хандбал: Свършихте страхотна работа (ВИДЕО)

Спортът ще бъде демонстрационен в Париж и Варна е важна стъпка за олимпийското му бъдеще

Шефката на европейския плажен хандбал: Свършихте страхотна работа (ВИДЕО)

Председателят на комисията по плажен хандбал в Европейската хандбална федерация Габриела Хорват даде изключително висока оценка на изминалото вече Европейско първенство за юноши и девойки до 16 години във Варна. В четвъртък пък започва Европейската квалификация за мъже и жени.

„Изключително доволна съм. На първо място от представянето на децата. Имахме 34 подготвени отбора. Те показаха много хубав плажен хандбал и за мен беше удоволствие да ги гледам. Изключително доволна съм и от страхотната организация под шапката на Българската федерация по хандбал. Те свършиха страхотна работа. Знаехме, че след 2021 г. можем да им се доверим, защото са доказано добри домакини. Намираме се на страхотни съоръжения. Варна е страхотен град със страхотни плажове и много мили хора. Удовлетворена съм и очаквам с нетърпение следващия турнир“, каза Хорват.

Плажният хандбал ще бъде демонстрационен спорт на Олимпийските игри в Париж и събития като тези във Варна са изключително важни за олимпийското бъдеще на спорта.

„Всяка стъпка е много важна. Разбира се, голямата ни цел е да бъдем на Олимпийски игри. Страхотно е, че ще можем да се покажем в Париж. Всеки, който се докосне до играта и усети плажния хандбал се влюбва в него. Беше огромно удоволствие да се срещнем и със спортния министър на България г-н Георги Глушков. Това е огромна подкрепа за нас“, каза Габриела Хорват.

През 2021 г., когато Варна отново беше домакин да две Европейски първенства, Хорват заяви, че вече на корта излизат първите поколения, подготвени специално за плажен хандбал.

„Гледайки играта на децата, мога да кажа, че плажният хандбал става все по-професионален. Виждаме все повече оспорвани мачове, нивото на отборите се вдига и доближава. Вече не е лесно дори да излезеш от групата. Федерациите и треньорите са свършили страхотна работа. Вижда се прогресът и дано това продължи, за да се конкурира плажният хандбал с целия свята“, завърши Габриела Хорват.

След три дни почивка от 11 до 14 юли на Южния плаж във Варна ще се проведе Европейския квалификационен турнир за мъже и жени.

Утре в 15.30 и 16.15 са двата тестови мача с участието на България.

В квалификационния турнир за Европейското първенство през 2025 г. при жените ще спорят 12 отбора. Жребият ги постави в 2 групи с по 6 тима. България е в група А, в която намериха място отборите на Полша, Украйна, Хърватия, Турция и Швейцария. Първите четири тима от групата ще продължат към четвъртфиналите и битката за местата от 1-во до 8-мо, а заелите пето и шесто място ще играят в потока за 9-то/12-то в крайното подреждане.

Мъжкият ни отбор по плажен хандбал пък ще премери сили в група В със съставите на Норвегия, Франция, Чехия и Малта. Общо 10 ще бъдат участниците в турнира при силния пол, разпределени в 2 групи. Първите три тима ще продължат към основната фаза и битката за местата от 1-во до 6-то, а заелите четвърто и пето място в групите ще играят в потока за 7-мо/10-то.Европейските шампионати по хандбал се провеждат със съдействието на Община Варна, Министерство на младежта и спорта, Министерство на туризма, Лазурен Бряг 91, Фрапорт, Top rent-a-car, Планекс Варна, Стария Чинар и MBS.

Снимки: M.S.V. Photographers