Изненада! Оставки в родния шахмат

Решението е в името на шахматното единство в България

Изненада! Оставки в родния шахмат

Ръководството на Българската федерация по шахмат 2022, начело с председателя Васил Антонов продаде колективна оставка.

От Управителния съвет на федерацията посочват, че решението е "в името на шахматното единство в България и на възможността за получаване на пълноправно членство в международните структури (ФИДЕ и ЕШС)".

Решението на членовете на Управителния съвет бе обявено в открито писмо до медиите, в което от централата подчертават, че са "единствената организация, която има качеството на "спортна федерация“ по смисъла на Закона за физическото възпитание и спорта" и директно определиха "разпространяваната информация за наличието на множество конкуриращи се шахматни федерации" за недействителна.

От БФШ 2022 директно отправиха критики и към държавата, обвинявайки я в липса на адекватна реакция "спрямо грубата намеса в шахматния спорт, осъществявана вече близо 6 месеца от страна на чуждестранни организации".

От федерацията изразиха и несъгласието си с твърдение на спортния министър Димитър Илиев, който в интервю е обявил, че родната шахматна централа няма да бъде приета в Международния шахматен съюз, защото част от членовете й са "били замесени в корупционни дейности назад във времето".

В позицията си от шахмата федерация нападнаха и "узурпатора" по техни думи Българската спортна шахматна федерация, която осигури участието на българския национален отбор при жените на европейското отборно първенство в Будва, Черна гора, където нашите момичета завоюваха титлата.

Според БФШ 2022 "това самопровъзгласило се за "обединител“ на българския шахмат сдружение" със своите действия е дало "ясна индикация за превеса на частния интерес спрямо обществения".

Накрая от ръководството на Българска федерация по шахмат 2022 настояха "за адекватност, законосъобразност, прозрачност и достойно финансиране на шахмата у нас" чрез единствената организация в страната, която отговаря на условията на финансиране, а именно БФШ 2022.