УЕФА отне акредитацията на журналист на Евро 2024

Грозен жест разбуни духовете в Германия

УЕФА отне акредитацията на журналист на Евро 2024

УЕФА отне журналистическата акредитация на косоварския журналист Арлинд Садику още в началото на Евро 2024. Репортерът си позволи да отправи националистически жест към феновете на Сърбия по време на мача с Англия от Евро 2024 в събота в Гелзенкирхен.

Садику направи знак с двете си ръце, който символизира двуглавия орел - птицата, символ на Албания. Косово е територия с предоминантно албанско население, която обаче Сърбия не признава за самостоятелна държава и определя като част от своята територия.

Говорителят на Сръбската футболна федерация Милан Вукович призова УЕФА за наказание срещу Садику, който провокира сръбските привърженици по време на живо включване.

Самият Садику потвърди пред Ройтерс, че акредитацията му е отнета. Това е станало във вторник, когато той се е появил на пресконференцията на националния селекционер на Албания Силвиньо.

"Хората не знаят какво чувствах в онзи момент, защото те нямат травмата, която аз имам от войната в Косово в края на 90-те години. Този жест беше непрофесионален, но той не е обиден към никого", каза пред Ройтерс журналистът от Косово.

В момента УЕФА води разследване и срещу Сърбия, тъй като феновете се появиха със знаме, на което Косово е включено като част от територията на страната. Други сръбски запалянковци се появиха с руски знамена, както и с такива на югославския националист Гаврило Принцип, който убива австрийския престолонаследник Франц Фердинанд, което дава началото и на Първата световна война през 1914 година.