Виктор Кашай: Съдиите са готови за новия сезон

Вижте какво каза шефът на реферите ни

Виктор Кашай: Съдиите са готови за новия сезон

Председателят на Съдийската комисия към БФС – Виктор Кашай даде пресконференция по-малко от седмица преди началото на новия сезон. Днес завършва тридневният съдийски семинар, на който родните рефери се подготвят активно за започване на първенството у нас. От СК представиха и новата екипировка, която ще носят съдиите.

Бившият топрефер коментира проблемите на българското съдийство. Кешай обяви, че той определя и носи отговорност за нарядите в мачовете от efbet Лига. Неговите асистенти пък са отговорни за страничните съдии, отговорниците ВАР и съдийските бригади във Втора лига.

„Благодаря на всички, че сте тук. Искахме да ви поканим, за да видите как съдиите се готвят за старта на новия сезон. Много хора си мислят, че работата на съдиите се изчерпва с 90-те минути на терена. Това не е съвсем така. При тези тежки климатични условия реферите се подготвят. Правят физически тестове. Семинарът започна в петък с ВАР сесии. Както и футболистите, които тренират цяла седмица и се готвят, същото важи и за футболните съдии. Искаме да им помогнем да са възможно най-добре подготвени за новия сезон, който стартира другата седмица“, започна Кашай.

„В събота отделихме внимание на събития и ситуация от изминалия сезон. Трябва да запазим този подход при тези, които се справихме добре, в другите трябва да подобрим поведението. Днес е посветен денят на фитнес тестове Те са голямо предизвикателство, дори за гледане. Следобедът ще го отделим за теоретична сесия“, продължи той.

„Искаме да ви съобщим, че ще има промени в категориите, ще има промотирани рефери. Не можем като клубовете да привличаме футболисти, трябва да си откриваме сами талантите в различните региони в страната и затова работим с различни програми, за да открием най-талантливите рефери и да им дадем шанс да се проявят на най-високото ниво“.

Още от април и май започнахме ВАР обучение на съдии. Петима от тях преминаха тестовете, сега е време да започнат да прилагат знанията си на практика. Няма да започнем с дербитата, но постепенно ще започнат да се изявяват“

„Относно новата екипировка: много се радваме, че подписахме този договор. Щом правят за съдиите на УЕФА, ще е добро и за нас. Имаме ново лого, тъй като то не беше променяно от десетилетия насам. Радвам се, че направихме тези промени. Тези нови красиви екипи не са тези, които ще дават жълтите и червените картони на терена. Те са само предпоставка съдиите да си вършат работата“, смята унгарецът.

„Запазваме 21 съдии от миналия сезон и добавяме един за новия сезон. Започнах работа през февруари, а лигата приключи през май. Имах много малко време да проверя качествата на всички. Като трансферите при клубовете. Когато някой дойде, друг е аут. Така че през декември броят от 22-ма рефери ще бъде намалена. Представянето ще бъде гледано под лупа на всеки един от тях“

„Доволен съм от представянето на ВАР, но никога не съм напълно задоволен. Имаме официални статистики от екипа на ВАР. Системата се е намесвала доста пъти през изминалия сезон. Всички трябва да се радват, че имаме възможност да използваме ВАР, защото големите грешки са редуцирани. Обърнахме внимание, че има определени ситуации, в които трябва да подобрим оценката си, за да работим в още по-добър синхрон със системата“.

„Съдиите са готови. Нашата работа е да подготвим максимално добре за началото на новия сезон, подобно на един футболен треньор, който подготвя футболистите си през седмицата преди мача. Когато настъпи времето за мача съдиите взимат решенията“.

„Със сигурност трябва да работим и да подобряваме нивото на съдиите. Предстоят шест ангажимента за тях в квалификациите на евротурнирите. Само Георги Кабаков е сред най-добрите. Трябва да работим в тази посока. Отнема време в подготовката на топ съдия. Кабаков е пример как се получават наряди за някои от най-важните мачове и турнири. Ще работим да подготвим други хора, които да дойдат след Кабаков“.

„Не съм тук като турист. Не съм тук за един уикенд. Имам апартамент в София. Работя тук с реферите и мениджърите. Имам контакти с организации. Обучавам реферите, решавам кой съдия на кой мач е от Първа лига. Аз съм отговорен и съм на върха на пирамидата. Моите асистенти са с разпределени функции за ВАР съдиите, за страничните съдии. Дори когато не съм тук, имам виртуални срещи със съдиите“, заяви Кашай, цитиран от Дарик радио.

„Куражът е изключително важно качество за съдиите. Да, те могат да допускат грешки, но трябва да са със силни характери, за да преодоляват тези грешки. Куражът и смелите решения за мен са задължителни“.

В края шефът на съдиите коментира системата, която ФИФА ще използва по време на Световното първенство в Катар, за автоматично отчитане на засадите.   

„ФИФА ще използва системата на световното първенство, но когато се отнася до нас и до България става дума за финанси. Ако БФС е готов да инвестира сериозни суми, може да го направи, но реалистично не виждам тази система да бъде въведена в България в скоро време“.

Бабич: Разочаровани сме, заслужавахме равен

Целта е да се спасим, обобщи треньорът на Пирин

Христо Янев: Повратният момент бе, че не наведохме глави

Паузата идва много навреме за нас, обясни наставникът на Ботев Враца

Славия без двамата си тарани на "Колежа"

Загорчич определи групата за визитата

БФС подари осветление на Етър

Тренировъчен терен на "болярите" ще грейне по повод 100-годишнината на клуба

Балкан (Варвара) оттегли жалбата си срещу вписването на Георги Иванов

Така на практика падна и последната пречка

ДРАМА НА ДЪНОТО! Ботев Враца мечтае за спасение (ВИДЕО)

Тимът на Христо Янев с обрат срещу Пирин в Благоевград

Марек и Септември врътнаха 1:1 (ВИДЕО)

Вижте подробности за мача

Илиан Илиев прекроява състава на „моряците“

Вижте подробности

Димитър Илиев преподписа с Локо Пд

Вижте подробности

ИЗБРАНИ НОВИНИ

Социални връзки