Везенков и Борислава Христова са №1 за годината

Георги Иванов бе отличен за "Най-добър баскетболист на колички"

Везенков и Борислава Христова са №1 за годината

Александър Везенков и Борислава Христова бяха избрани за "Най-добър баскетболист" и "Най-добра баскетболистка" на България за 2022 година.

Макар и да не присъстваха лично, двамата бяха отличени на стилна церемония в хотел "Маринела" в столицата, която бе първата след началото на пандемията от КОВИД-19.

По този повод Българската федерация по баскетбол раздаде наградите си за 2019, 2021 и 2022 година. За 2020 година анкета за най-добри баскетболисти не бе проведена.

Везенков, който играе за гръцкия Олимпиакос, и Христова, която в момента защитава цветовете на румънския Сепси, са победители в класацията и за 2019, и за 2021, и за 2022 година.

Везенков бе избран единодушно със 100 процента от гласовете, което бе очаквано. През 2022-ра той спечели отличието за  "Спортист номер 1 на България", което се случва в баскетбола едва за втори път в 65-те издания на анкетата. Първият път е в първото издание през 1958 година, когато с най-голямото признание в българския спорт е почетена легендарната Ваня Войнова.

При дамите Христова събра 96 процента от гласовете.

"Искам да благодаря на всички, които са гласували за мен - треньори, играчи, фенове, журналисти. За мен това е много голяма чест. Винаги, когато играя за България, го правя с чест и достойнство", каза 26-годишната варненка.

Призовете за "Най-добър баскетболист, играещ в България" при мъжете взе капитанът на националния отбор и състезател на Рилски спортист Чавдар Костов, а при жените - Теодора Динева от Берое. Динева бе избрана и за "Любимец на феновете" в официалната анкета на сайта на БФБаскетбол.

Наградата за "Треньор на годината" е за наставника на Рилски спортист Людмил Хаджисотиров, който бе предпочетен пред треньорката на женския отбор на Берое Таня Гатева, националния селекционер Росен Барчовски, старши треньора на Спартак Плевен Любомир Минчев, този на мъжкия тим на Берое - Бойко Миленков, както и треньора на Академик Пловдив Йордан Янков.

Много по-оспорвано бе гласуването в останалите категории на анкетата Баскетболист на годината за 2022 година на БФБаскетбол.

Най-добра млада баскетболистка е Деница Манолова от Рилски спортист. 16-годишното крило се представи на ниво на две Европейски първенства за подрастващи, като влезе в десетката на индивидуалните класации за топреализатор и най-ефективен играч на шампионата за девойки до 18-годишна възраст, а след това попадна и в идеалния отбор и бе най-добър реализатор на Европейското първенство за 16-годишни. Манолова допълни годината си със световна титла с отбора на ПГ "Константин Фотинов" от Самоков на Световното ученическо първенство в Белград. Тя събра 71 процента от гласовете в Анкетата. Сред конкурентите й бяха съотборничката й в Самоков Раня Абурая, Гергана Маданкова и Яна Карамфилова от Берое, както и Анастасия Калева от Академик Пловдив.

При най-добрите баскетболисти до 19-годишна възраст наградата отива у Илиян Пищиков от Балкан. Той бе лидер на националния отбор за юноши до 18-годишна възраст, а освен това се наложи и в мъжкия тим на шампионите. Той събра 44% от гласовете в конкуренцията на Константин Костадинов от испанския Паленсия, Георги Герганов от Ямбол, Иван Спиров от Черно море Тича, съотборника си в Балкан Александър Гавалюгов, Михаил Комбаков от Берое и Виктор Гергов от ЦСКА.

Националът Георги Иванов пък бе отличен за "Най-добър баскетболист на колички".

Специална награда бе връчена и на отбора на Професионална гимназия "Констатин Фотинов", град Самовков с треньор Маргарита Маринкова, който спечели титлата при момичетата на световното ученическо първенство в Белград.

В началото на церемонията президентът на БФБаскетбол Георги Глушков раздаде плакети на някои от най-заслужилите личности в българския баскетбол, презнували през последните четири години 70-, 75-, 80-, 85- или 90-годишен юбилей. Сред тях бяха Диана Дилова, Дочо Петров, Иван Лепичев, Камен Тошев, Лилия Янкова, Михаил Смочевски, Надка Голчева, Петкана Макавеева, Петко Маринов, Стефко Станев, Тодор Богданов, Тодорка Николова, Юлия Боянова, Ангел Иванов - Бебо, Атанас Голомеев, Венцислав Гечев, Георги Бързаков, Георги Димитров, Данаил Гълъбов, Марин Романски, Мария Стоянова - Маца, Пандо Пандов, Димитър Сахаников - Зуко, Никола Атанасов, Стефан Филипов, Тодор Добрев и Таня Тодорова. Най-много овации обаче получи дългогодишният генерален секретар на БФБаскетбол Иван Евстатиев, който преди дни навърши 90 години. Водещият на церемонията Камен Алипиев нарече Евстатиев "символа на организацията в българския баскетбол".

На церемонията присъстваха още много хора, тясно свързани с играта с оранжевата топка, като сестрите Албена и Гергана Брънзови, Филип Виденов, Гергина Скерлатова, Константин Папазов, Таня Гатева, Христина Иванова, Жаклин Златанова и Павлин Иванов. Изненадващо на церемонията не присъстваха старши треньорите на националните отбор за мъже и жени Росен Барчовски и Стефан Михайлов.

Лейкърс уволни треньора си след разочароващия сезон

Лос Анджелис отпадна още в първите плейофи на НБА

Балкан и Спартак Плевен влязоха в топ 4 в НБЛ

Край на сезона за ЦСКА и Черно море

Панатинайкос би Макаби Тел Авив и върна серията в Атина за пети мач

Вижте подробности

Бостън спечели серията с Маями след 118:84

Далас поведе с 3:2 срещу Клипърс в другия мач от вечерта

Глушков: Винаги съм бил твърд срещу всичко, което убива спорта

Има кой да гледа, кой да разследва и кой да наказва уговорените мачове в българския баскетбол, каза служебният спортен министър

Черно море Тича удари Спартак Плевен и изравни резултата

Аверил Ъгба с дабъл-дабъл за варненци

ЛеБрон Джеймс си взима дълга почивка преди Олимпиадата

Звездата на ЛА Лейкърс ще отдъхне със семейството си след като сезонът му приключи

ОБЗОР: Филаделфия и Милуоки се спасиха от отпадане в плейофите (ВИДЕО)

Кливланд би Орландо с точка разлика

Остава ли Леброн Джеймс в НБА?

Вижте какво казва звездата

ИЗБРАНИ НОВИНИ

Социални връзки