Хандбалният шампион може да отпадне от първенството

Клубът търси спонсор

Участието на хандбалния шампион на България при мъжете Шумен 61 в елитна група за следващата кампания е под въпрос, съобщават от клуба. Оттам търсят допълнителна финансова подкрепа, за да заявят участие в "А" група на Държавното първенство за сезон 2023/2024. 

До 31 май състезателите трябва да съобщят на клубното ръководство и на старши треньора Никола Карастоянов кой остава и кой напуска тима. Въпреки очакванията основното ядро на състава да се запази, недостигът с финансирането се превръща в сериозен проблем за участието на мъжкия отбор в елита. Клубът има основен спонсор, но бюджетът е тежък, тъй като става въпрос за издръжка на представителен отбор в "А" РХГ, защитаващ спортния престиж на града, още повече, че е водещ в България клуб, който в последните години диктува модата в родния хандбал. Мъжкият отбор на Шумен е носител на седем републикански титли и четири национални купи, като в последния сезон направи златен дубъл, спечелвайки титлата и купата на България, отбелязват от клуба. 

Издръжката на такъв отбор е многокомпонентна. Тя включва, освен средства за екипировка и хонорари на състезатели и треньорски екип, така също и наем за зала, съдийски такси, разходи за пътувания и др. На практика Шумен 61 има само две близки гостувания в първенството – срещу Спартак (Варна) и Добруджа (Добрич). Останалите дестинации са далечни и изискват повече финансови средства, уточняват от клуба.  

Оттам припомнят, че Шумен 61 е и родоначалник в родния хандбал на нова формула за привличане на публика и популяризиране на спорта - за всички домакински срещи на тима през миналия сезон клубът организира богата томбола с награди за публиката, което даде резултат и трибуните на "Арена Шумен“ започнаха да се пълнят. 

"Желанието ни, разбира се, е да запазим отбора. Ако се включат още няколко спонсори, с каквато и да е подкрепа, съхраняваме амбиции да сме лидер в мъжкия хандбал в България. Да не забравяме, че от новия сезон ще имаме гостувания още на отборите на ЦСКА, Пирин и Беласица, като и трите са далечни дестинации. Доколкото зная, ЦСКА правят формула по модел на Барселона -  под обща шапка футбол, хандбал и баскетбол, с много мощен спонсор. Пирин и Беласица са традиционни хандбални центрове и също имат много сериозни бюджети. Надяваме се и ние да намерим още подкрепа, защото ще бъде много лошо, ако пропуснем набраната инерция“, коментира президентът на клуба Светлозар Начев.

КРАСИМИР ПАНОВ

Още от Други спортове

Гимнастичката отново е в топ-форма

Това е второ отличие за българските национали в Белград

Вижте подробности

Българките ще чакат втори шанс на репешажи

Компютърна игра става спонсор на Салимова след успеха в Баку

Вижте подробности

Микяй Наим също не успя да стигне до елиминациите за отличия на 65 кг.

Вижте подробности

Националът в свободен стил стигна до бронзово отличие в неолимпийската категория до 70 кг.

ИЗБРАНИ НОВИНИ

Социални връзки