Четирима фенове на ЦСКА отнесоха санкции по бързата процедура

Четирима фенове на ЦСКА бяха осъдени по бързата процедура от Ловешкия районен съд след снощните безредици и вандалски прояви на червените привърженици по време на мача с Литекс.

Четирима фенове на ЦСКА отнесоха санкции по бързата процедура

Четирима фенове на ЦСКА бяха осъдени по бързата процедура от Ловешкия районен съд след снощните безредици и вандалски прояви на червените привърженици по време на мача с Литекс.

Както е известно агитката на армейците нахлу на терена в края на двубоя след като гол на ЦСКА бе отменен заради засада. 23 души бяха арестувани, а на ловешката полиция се наложи да употребява сили, за да озапти развилнелите се фенове, които потрошиха стадиона.
 
На 19 от тях бяха съставени актове по различни закони и наредби и бяха освободени. В ареста останаха четирима и днес бяха осъдени по чл. 21 от Закона за опазване на обществения ред по време на спортни мероприятия. Николай Цветков (19 годишен) е глобен с 1500 лева и му е наложена забрана да не посещава спортни мероприятия за две години, тъй като има и стари провинения.
 
Йордан Боянов, Виктор Найденов и Илиян Генадиев се отърваха само с по 300 лева глоби. След приключване на делото феновете бяха освободени.
 
Началникът на сектор охранителна полиция към Областната дирекция на МВР-Ловеч Георги Гечев, заяви за БТА, че органите на реда са действали според закона, за да овладеят ситуацията и да предотвратят по-сериозни инциденти по време и след края на мача.
 
"Охраната на футболната среща между Литекс и ЦСКА има предистория. Нашата цел бе да се сравним с това, което става по терените на Европа и това което виждаме по телевизията. По наша инициатива за рискови футболни срещи, като тези между Литекс и ЦСКА, Левски, Локо Пд и Ботев, където знаем, че публиката е доста рискова провеждаме срещи с представителите на фенклубовете на гостуващия отбор и охранителните им звена. Идеята е да удовлетворим желанията им според закона разбира се, за да няма арестувани и ранени и за да се избегнат всякакви инциденти. Досега с предишните агитки успяхме и нямаше никакви инциденти, след като те се охраняваха от стюарди. Надявахме, че нещата ще се получат и с феновете на ЦСКА.
Срещнахме се с Димитър Ангелов и представител на стюардите. Той декларира, че с предвидените от него 40 стюарди, ще успее да създаде организация за да няма нарушаване на обществения ред", заяви Гечев. Дучето обаче обвини полицията, че не се е справила със ситуацията.
 
"Стюардите на ЦСКА обаче бяха не повече от 10. Ние все пак бяхме разположили полицейски сили в близост до сектора за гости. Когато по време на срещата си виждаше, че първо вътре в агитката назрява конфликт между различните фракции на феновете на ЦСКА решихме 10 минути преди края на мача да поставим кордон пред терена, но не и в близост до тях. Делегатът им беше разрешил т.н. студен огън и се видя, че при използването му част от тези средства попаднаха и на терена, което вече бе опасно за здравето на футболистите. Може би се предоверихме на Дучето, защото с другите клубове нямахме проблеми", добави Гечев.
Той обясни още, че след нахлуването на феновете на ЦСКА на терена двама от тях са пробили кордона и се е наложило употребата на сила. Началникът на охранителна полиция в Ловеч е категоричен, че това е позволено от закона, когато се налага да се спрат нарушители на обществения ред и предотвратят хулигански прояви. Що се отнася, до оплакванията, че феновете от един от автобусите на ЦСКА също са били бити след мача Гечев обясни, че въпреки разпоредбите на полицаите и устните заповеди за нормалното изтегляне на червената агитка към София веднага след потеглянето си автобусът е спрял.
Част от привърженициите са слезли и отново са проявили неподчинение, като са тръгнали обратно към стадиона и са проявили неподчинение. За да избегнат полицейска проверка по пътя си към Ловеч феновете на ЦСКА са използвали хитрина като наели автобус с плевенска регистрация. Той обаче е бил засечен и при проверката са иззети около 150 саморъчно направени бомбички. При снощното меле няма пострадали полицаи, въпреки, че феновете на ЦСКА хвърляха циментови отломки от разбитата ограда, метални пръти и дори метрови винкели.
 
Георги Гечев обясни, че входът откъм сектора за гости към терена не е бил заключен, а само затворен заради изискванията и наредбите на УЕФА, според които оттам трябва да стане евакуация на привържениците към терена, ако избухне пожар, взрив или друг подобен инцидент застрашаващ живота на феновете на стадиона.

 

ИЗБРАНИ НОВИНИ

Социални връзки