Волейболният селекционер: Трябва да започнем бързо да печелим

„Не бива да се оправдаваме с младостта“, смята Бленджини

Волейболният селекционер: Трябва да започнем бързо да печелим

Селекционерът на националния отбор по волейбол за мъже Джанлоренцо Бленджини даде оценката си за представянето на тима в Лигата на нациите.

Италианският специалист постави и задачи на младите състезатели до края на лятото, като направи това на пресконференцията си на стадион "Васил Левски". Той разкри, че от утре отборът ще има лагер в Пазарджик, а на 26 юли тимът ще пътува до Финландия аз приятелски срещи с националния отбор на страната.

"Благодаря на Давид Давидов и Николай Иванов за помощта и разбирането на работата ни. Още по време на официалното представяне ви казах, че важно да се запозная нагласата на всички момчета. Бях наясно, че ще има компромиси от спортно технически характер. Но аз съм много доволен от работата им. Факт е, че спечелихме няколко мача, но за мен това не е достатъчно. Трябва да създадем отбор, който да печели повече. Радостен съм за начина, по който момчетата издържаха всичко. За следващата година, ще търсим нещо друго, не да се задоволяваме с тези резултати", бяха първите думи на Бленджини.

"Остатъкът от това лято, който имаме с този отбор, е също много важен. Искам да имам представа за всички състезатели, които имат ниво да са в този отбор. Искам играчите, които са бъдещето, да започнат да работят по друг начин, не само когато са в националния отбор", надява се бившият треньор на Чивитанова.

"За мен има изключително важен момент. Да работя за национален отбор е по-различно от това да работиш за клуб. Тук се изисква много повече и емоционална отдаденост. Затова не взех трима от играчите, защото не видях тази отдаденост към националната фланелка. Като екип трябва да усещаме, че работим за България. Отделен играч може да направи разликата със своите решения. Може в клуба си да работи повече физически или технически, но пък може да получи по-добро решение, за да играе повече", каза още италианецът.

"Преди началото на Лигата на нациите ни бе ясно, че ще имаме трудности. С много нови имена. И доста, които са били резерви. Спечелихме три мача, аз исках да са поне пет, но... Това, което може да се открои - имаме слабости в атаката. Това е видно за всички. Ние по най-бързия начин трябва да подобрим този елемент, за да може да се приближим към първите 10 отбора в света, за да може да се конкурираме с тях. Давам си сметка, че ги подложих на голямо напрежение през тези 2 месеца и постоянно тренирахме. Исках, чисто физически, да подобрим техните показатели и второто спортно-технически да въведем нови неща в играта. Между мачовете момчетата почти не са тренирали. Издържаха психически на това нещо. Не съм чувал да се оплакват. Може и да се го мислили, но до мен не е стигнало. Това бе и една от целите, да знам кой може издържи на това темпо на подготовка", обясни треньорът.

"Не обичам да давам оценки. В нашия спорт може да си играл добре и да загубиш, или да си играл слабо и да спечелиш. Моята оценка е добра, но не е достатъчна за изискванията, които сме си поставили. Виждам, че в играчите има голямо старание. Ще гледам и Европейското първенството за момчета до 20 години в София и Пловдив. Планирам да наблюдавам и Световното първенство за момчета до 17 години в София. Аз съм тук и целта ми е да видя всички играчи и от подрастващите. Оценката е добра, но не задоволява целите, които имаме", категоричен е той.

"Атаката бе наш минус. Смените и пускането на разпределителя ни като диагонал и вариант за решение. Не е ход на отчаяние, а е вариант. Моята основна цел е от една страна да измъкна гейма или мача, а от друга страна да търся решения, които да дадат по-добри резултати. Основната ни трудност е в атаката. Там трябва да работим и да намерим трайни решения за следващата година", обеща Бленджини.

"Този път в националния отбор работим върху подобряването на физическите и спортно-технически качества, но за 2-3 месеца няма как да изградим състезатели, те трябва да имат ниво. Имаме и състезатели, които не можеха да бъдат с нас това лято в националния отбор заради физически проблеми. През следващия сезон се надявам това да се промени. Ще погледна сериозно и в по-младите национални отбори, където мога да открия състезатели с необходимите качества. Когато видя, че някой играч има подобен потенциал, може да му се даде шанс. Търпението е важно. По отношение на феновете - бих призовал за търпение към работата, но не и към резултатите. Това безкрайно очакване към бъдещето не носи нищо. За да се създава някакво техническо качество, ни трябва търпение, но ние трябва да бързо да започнем да се конкурираме в бъдещето. Не трябва винаги да се оправдаваме с младостта, а за започнем да побеждаваме", завърши Джанлоренцо Бленджини.

Любо Ганев: Отново доказахме, че можем да провеждаме най-добрите първенства

Вижте какво каза президентът на БФ Волейбол

Бебето: С Ромарио сме най-великият тандем в историята

Интервъ с една легенда

Петричев: Виждам ентусиазма в ЦСКА с новото ръководство

„Черно море надгражда, в Левски също ще има възход“

ЦСКА не се притеснява от Лудогорец, иска още поне 4-5 нови

Това заяви директор на „Армията“

Мбапе: Искам да се адаптирам, шофирането не е проблем

Новата звезда на Реал с първо интервю в Мадрид

Илиан Илиев: СТК на БФС се подигра с Черно море

„Нека да мине двубоят с ЦСКА 1948, тогава ще мислим за Апоел“

Борносузов: Готов съм на всичко за мястото си в ЦСКА

Юношата на "армейците" е много щастлив, че се завръща в тима

Шефът на европейския хандбал: Българската федерация е свършила страхотна работа

България ни е нужна, казва Майкъл Видерер

Скаршем: Ще остана, докато върнем ЦСКА на върха

"Най-доброто ми решение е да дойда в отбора", заяви норвежецът