Гран при Бразилия ще бъде последно за Дейвид Култард

Бразилското Гран при ще бъде последното в кариерата на Дейвид Култард като пилот от Формула 1.

Бразилското Гран при ще бъде последното в кариерата на Дейвид Култард като пилот от Формула 1. Състезателят обяви решението си по време на надпреварата във Великобритания по-рано тази година, когато също така стана известно, че шотландецът се готви да става баща.
„Израснал съм на село в обикновено семейство, успехът дойде ненадейно, а с него парите и частния самолет – когато човек е млад, той не обръща внимание на ставащото около него, всичко се случва внезапно. Не съжалявам, че не успях да стана шампион. Никой не се ражда победител, някои в последствие успяват, аз се състезавах доста дълго и постигнах успехи, които никой не може да ми отнеме. Най-доброто ми състезание? Навярно това е Маникур 2000, обичам всичките си победи. Да застанеш на подиума редом с Мика Хакинен и Михаел Шумахер, които дълги години доминираха във Формула 1, е неописуемо. В живота на всеки състезател настъпва момент, в който е нужно да се вземе съдбоносното решение, аз имах мотив – ще ставам баща и желая да посветя живота си на моето дете. Занапред ще действам като консултант за отбора на Ред Бул, ще участвам в работата на тима и ще следя Гран при надпреварите. Животът за мен тепърва започва”, сподели Култард пред официалната интернет страница на Формула 1.   
Пилотът е част от Формула 1 от 1993 г., в началото на кариерата си Култард е тестов пилот за отбора на Уилямс-Рено. През 1994 г. той остава част от тима, след трагичната гибел на Аертон Сена на пистата Имола, шотландецът заема позиция в състезателния отбор наравно с Деймън Хил. По-голямата част от сезона Култард пилотира втория болид, като на четири пъти е заменен от Найджъл Мансел. Първа победа във Формула 1 Култард печели през 1995 г. на Гран при Португалия.
В кариерата си шотландецът разполага с 13 Гран при победи. Най-добра позиция в шампионатно класиране Култард постига през сезон 2001, на второ място след Михаел Шумахер.     

Още от Формула 1

Младокът впечатлява в Алфа Таури след като замени Даниел Рикардо

Нидерландецът с триумф и в Япония

Цунадо и Рикиардо остават в отбора и за следващия сезон

Нидерландецът беше безкомпромисен в квалификацията на "Сузука"

Нидерландецът беше недостижим в квалификацията на "Сузука"

Единственият, който е получил разрешение е Андрети Глоубъл

Нидерландецът е без проблеми в Япония този уикенд

Германецът е без отбор през този сезон във Формула 1

Вижте подробности

ИЗБРАНИ НОВИНИ

Социални връзки