Жеферсон: И пожар да гори на терена, пак ще съм спокоен

Имах сянка със Занев, а се­га и с Мазику, каза левият бек на ЦСКА

Жеферсон: И пожар да гори на терена, пак ще съм спокоен

Левият бек на ЦСКА Жеферсон Телес (25 г.) дадe ин­тервю за "Тема Спорт", в ко­ето говори за представяне­то на отбора от началото на сезона, силните и слабите си качества и приятелство­то със звездата на Ливърпул Роберто Фирмино. Браните­лят е на "Армията" близо 2 години, след като беше при­влечен в началото на 2018-а. Правим интервюто с Жеферсон на базата в Панчаре­во. Разговорът беше прове­ден благодарение на превода на техническия секретар на армейците Орландо Морера. Жеферсон приказва, както играе - без да бърза излишно и без много емоции. На ня­колко пъти все пак се засми­ва, а по време на интервю­то показва неприличен жест към Али Coy. Нападателят минава наблизо и отправя реплики към Жеферсон, кой­то не му остава длъжен... Левият бек потвърди но­вината, че ще подпише нов договор с ЦСКА, като контрактът ще е за още 3 години до лятото на 2023-а.

Жеферсон, защо пропусна вечното дерби и съжаляваш ли, че не успя да играеш в то­зи двубой?
-Така стана, че получих удар още в началото на предходния мач с Дунав, но продължих да играя. На полувремето, когато краката ми изстинаха, усетих много силна  болка, футболист без болка обаче не може и останах на терена до края на среща­та. След това получих почивка, за да мога да се въз­становя и да съм на сто процента. Разбира се, съжалявам, че не играх в дерби­то, защото това е най-важният мач за мен и за ЦСКА в България.  В  същото време остават още доста двубои до края на сезона и е по-добре да пропусна един, отколкото да рискуваме да получа по-сериоз­на контузия и да отсъствам по-дълго. По време на дербито бях с отбора в съблекалнята, за да ги подкрепя.

Защо се стигна до ранните голове във вратата на ЦСКА във вечното дерби?
- Получиха се две доста раз­лични полувремена. През пър­вата част Левски вкара два го­ла, но ние говорихме на почи­вката и променихме лицето си. Успяхме почти да обърнем мача и се радваме, че поне не загубихме. С нашата игра през второто полувреме заслужа­вахме да победим.

Смяташ ли, че отборът е колеблив в защита от нача­лото на сезона?
- Ние имаме добри футболи­сти. Всеки в отбора заслужава да е част от ЦСКА. Напоследък наистина са ни отбелязали по­вече голове и това не е добре. Но това не е вина само на защитата защото защитата започва от атакуващите състезатели. Треньорският щаб ще направи необходимите корекции в пау­зата, за да отстраним слабо­стите.

А защо се получава така, че ЦСКА много рядко вкарва го­лове през първите полувре­мена?
- Не мисля, че има някаква конкретна причина. Може би влизаме по-предпазливи и по-внимателни и това не ни по­зволява да се освободим до­статъчно и да вкарваме пове­че. Не виждам обаче някакъв по-специален фактор, заради който не вкарваме през първи­те полувремена.

Вече близо две години си в България. Как се чувстваш в ЦСКА и в страната като ця­ло?
- Чувствам се много добре. Винаги са ме приемали отлично в отбора. Вече се адаптирах и към климатичните условия, защото тук може да е много топло, но и много студено.  ЦСКА ми предлага отлични футболни условия за моето развитие. Надявам се да отблагодаря с победи и трофеи

Договорът ти е дo края на сезона, имаш ли вече предложение за нов?
- Да, вече го­ворим за подновяването. Оча­квам да го парафираме. Надя­вам се в най-скоро време да го направим. Говорим да го удъл­жим за три години.

Доколко се адаптира към футбола в България?

- Футболът навсякъде се играе с топка (смее се). Само съотборниците са ти по-различни. С някои се разбираш по-добре на терена, с други не толкова. Тук се играе добър футбол. Още по-хубавото е, че съм в най-силния български от­бор. Има обаче съперници, кои­то винаги играят много затворено срещу нас и това е проблем

Кое свое качество би опре­делил като най-силно? Доста твои треньори са казвали, че това е спокойствието...
- Да, много треньори през годините са го казвали - дори да има пожар на терена, пак ще съм спокоен и ще играя своята игра. От малък съм толкова спокоен на терена. Опитвам се да се възползвам от всяка възможност в хода на мачовете. Много приятели ми казват, че двубоят може да е много нагорещен, но когато топката дойде в моя крак, ве­че е укротен (смее се).

А кои свои качества искаш да подобриш?
- Искам, да имам повече сили да играя и в защита, и в атака. А също да съм по-добър и в единоборствата.

Коя позиция предпочи­таш - като ляв бек или като халф-бек,  какъвто беше използван в част от мачовете през този сезон?
- Винаги съм играл и на двете позиции. Бил съм и вътре­шен халф. Нямам предпочита­ние. Където и да ме поставят, винаги ще се раздавам макси­мално.

Казвал си, че си близък със звездата на Ливърпул Робер­то Фирмино. Все още ли под­държаш връзка с него?

- Да, бих казал, че сме много добри приятели. Независимо че не сме се виждали от дълго време, поддържаме връзка и се чуваме.

Наскоро Ван Дайк каза, че Фирмино е най-добрият фут­болист, с когото е играл...
- Напълно съм съгласен, Фир­мино е много интелигентен играч. Почти не съм виждал такива футболисти като не­го. Той се приспособява много бързо на всяка позиция. Може да не е толкова забележим за феновете, но това е футболист мечта за всеки треньор

Какво е мнението ти за си­туацията с Бодуров и Пинто? Повлияя ли ти по някакъв начин?
- Не обичам да коментирам те­зи теми от ува­жение към другите. Те ca важни състезатели за нашия отбор. Пинто е и много добър мой приятел. Но това са неща, за които не искам да говоря.

А как гледаш на Брадли Мазику? Като че ли в негово лице вече имаш сериозна конкуренция на своя пост?
-Конкуренцията повишава качеството на отбора. Когато играеш без да имаш сянка, се отпускаш много. Но имах сянка със Занев, а се­га и с Мазику. С идването на Мазику треньорът има още една опция на моята позиция. Оттук наставникът ще взима решението и ще играе най-добрият.

Защо отборът загуби тол­кова много точки от начало­то на сезона?
- Явно бяхме по-концентрирани в Лига Европа. И затова, че гледахме към турнирите, малко се отпуснахме във   вътрешното първенство. Това е нещо, което не би­ва да се случва. Тряб­ва да свикнем да се борим  на  два-три фронта на високо ни­во. Все пак в първен­ството  има  още много мачове и ще се борим за титла­та.

Яд ли те е, че не стигнахте по-далеч в Европа спрямо миналата година?
- Има голямо разочарование, да. Това беше сериозна възмож­ност за клуба и състезатели­те. Заслужавахме да преодоле­ем Заря. Съдията обаче не ви­дя, каквото трябваше, и в два­та мача. Реферите развалиха и първия двубой, и реванша. Сега не бива да се връщаме към те­зи моменти, а да се концен­трираме върху това, което ни предстои. А именно купата и първенството.

Имало ли е момент в ЦСКА, в който си искал да си тръг­неш? Един агент преди време беше казал, че искаш да се прибереш в Бразилия...
- Единственото нещо, зара­ди което се върнах в Бразилия, е синът ми. Когато минава дълго време, без да видя детето си, ми идва желанието да се върна в Бразилия. Но това не означа­ва, че искам да напусна ЦСКА. Този клуб ми отвори вратите и ми дава всичко. Просто искам да виждам как израства синът ми. Разделени сме с майката и ситуацията е деликатна.

Кои бяха идолите ти като дете?
- Никога не съм бил дете с идоли. Винаги съм отгова­рял, че моите идоли са мои­те родители. Те са тези, които са ми по­магали и са давали всичко за мен. Но има състезатели, кои­то са ми служили за пример -такива, които играят на моя­та позиция. Може би тези, ко­ито най-много обичам да гле­дам, са Клебер, който играеше за Бразилия, Коринтианс, Интернасионал и Сантос, както и Марсело от Реал Мадрид. Те са хора, на които се възхища­вам много. Но на първо място са моите родители.

Смени доста треньори в ЦСКА, какви са впечатления­та ти от тях?
- Аз единствено изпълнявам заповеди (смее се). Каквото ис­кат от мен, аз го правя. Не определям треньора. Всеки има различни методи на рабо­та. Едни ми харесват повече, други по-малко. Но никога не мога да кажа нещо лошо за треньора си. Без значение дали ме е оставил извън групата, или пък разчита постоянно на мен. А когато получа шанс, трябва да покажа, че той е сбъркал, като не ме е пускал.

За финал какво искаш да ка­жеш на феновете?
- Нека да вярват в нашия отбор. Трудим се усилено, за да излезем от настоящата си­туация, и се борим за първото място. Наясно сме, че трябва да сме на върха и ще го постиг­нем със сигурност.

Бабич: Разочаровани сме, заслужавахме равен

Целта е да се спасим, обобщи треньорът на Пирин

Христо Янев: Повратният момент бе, че не наведохме глави

Паузата идва много навреме за нас, обясни наставникът на Ботев Враца

Славия без двамата си тарани на "Колежа"

Загорчич определи групата за визитата

БФС подари осветление на Етър

Тренировъчен терен на "болярите" ще грейне по повод 100-годишнината на клуба

Балкан (Варвара) оттегли жалбата си срещу вписването на Георги Иванов

Така на практика падна и последната пречка

ДРАМА НА ДЪНОТО! Ботев Враца мечтае за спасение (ВИДЕО)

Тимът на Христо Янев с обрат срещу Пирин в Благоевград

Марек и Септември врътнаха 1:1 (ВИДЕО)

Вижте подробности за мача

Илиан Илиев прекроява състава на „моряците“

Вижте подробности

Димитър Илиев преподписа с Локо Пд

Вижте подробности

ИЗБРАНИ НОВИНИ

Социални връзки