Капитанът на ЦСКА: Ако искаме да вървим напред, трябва да гледаме себе си

„Не е невъзможно да наваксаме изоставането“, смята Петър Занев

Капитанът на ЦСКА: Ако искаме да вървим напред, трябва да гледаме себе си

Капитанът на ЦСКА Петър Занев направи анализ на показаното от "червените" през есенния дял на шампионата.

34-годишният поливалентен защитник защити Милош Крушчич и отличи наставника за вкарания позитивизъм след слабия старт на сезона от ЦСКА.

По думите на Занев, столичани имат шансове за крайната победа в българското първенство:

"Не съм аз човекът, който трябва да прави равносметки. Имаме си ръководство и треньори, които най-точно ще кажат как сме се представили, но е факт, че четвъртото място е крайно незадоволително за нашия отбор."

ЦСКА изостава на 9 точки зад лидера Лудогорец след 20 кръга, до втория Левски изоставането е 4 точки, а до заемащия трета позиция Локомотив Пловдив - 2.

"Първо трябва да говорим за третото, после второто и накрая да гледаме първото място. Стъпка по стъпка да вървим. Трябва да си направим нужните изводи през зимата и след това да наваксаме изоставането, което не е невъзможно. Ако искаме да вървим напред, трябва да гледаме себе си, защото мачовете, които загубихме или направихме равенства, правят разликата в точките. Нито на Левски, нито на Лудогорец отстъпихме, а с Локомотив Пловдив по доста глупав начин загубихме, но като се върна отново ще кажа, че това ни бе един от най-стойностните ни изиграни мачове", каза Занев за директните мачове на ЦСКА срещу водещите в класирането и липсата на победа срещу тимовете от топ 3 през настоящата кампания.

ЦСКА не е допуснал попадение от близо 800 минути в Първа лига, а последното е от визитата на Локомотив Пловдив, когато тимът загуби с 0:1. Това е и последната загуба на ЦСКА, която бе в 13-тия кръг на 20 октомври.

"За да не допускаме гол, заслуга има целият отбор, не само защитниците. Трябва да наградим в реализацията, където има какво да се работи. В съвременния футбол обаче вече отборът не се дели на бранители и нападатели, защото изграждането на атаките тръгва от вратаря и защитниците. Трябва да работим върху този компонент от играта през зимата, за да се подобрим. Срещу по-слабите съперници имаш повече възможности да създадеш положения, но в дербитата и големите мачове имаш по-малко и е много важно да ги реализираш.“

ЦСКА не спечели срещу Лудогорец (0:0 в Разград, 0:0 в София), Левски (2:2), а от пловдивските "смърфове" отстъпи с 0:1.

"Но и те не спечелиха срещу нас, освен Локо Пловдив, така че трябва да сме по-смели. ЦСКА не беше по-предпазлив срещу Лудогорец на "Българска армия". Не знам защо се насажда подобно мнение? Те излязоха да играят с 5 защитници, а понякога и външните халфове се прибираха и стояха на една линия с бранителите им. Като добавим и опорните, се защитаваха с 9. Лудогорец бе отборът, който опита да играе на контраатака и да се възползва от празните пространства, от което създаваха и по-опасните си положения пред нашата врата. Не мога да кажа, че сме играли по-страхливо, просто добре затваряха пространствата и като прибавим, че имаха трима централни защитници, говори за необходимия респект от тяхна страна за този двубой."

Петър Занев коментира и неспирните треньорски рокади от началото на сезона:

"Не е приятно, когато сменяш треньора, а още по-неприятно е когато той не поема отговорност за резултатите. Направихме лош старт и стартирахме с -5 точки от първите два мача и то на "Армията", което е доста неприятно. Губи се увереност и футболистите започват да се съмняват в своите сили, а там е ролята на наставника, който трябва да върне увереността и да повярва на играчите си. При нас се получи точно обратното. Започнаха едни съмнения, раздори, интриги, но за щастие отборът постепенно стъпва на крака. Казали сме си нужните неща и си остава в съблекалнята."

Николай Бодуров пък бе отстранен от тима след по-слабите представяния на отбора, а Петър Занев разкри, че се е отразила на съотборниците му липсата на защитника:

"Никога не е приятно, когато един добър футболист излезе от отбора, а той бе и лидерът. Разбира се и играчите започват да се чувстват по-зле, но наистина тимът стъпва на краката си вече. Намери се подходящият човек, който вкара позитивизъм в играчите и ни повярва. От там и резултатите се подобриха. Не съм президентът или собственикът на клуба, но резултатите и играта говорят добре за работата на Милош Крушчич. Вече ръководството ще прецени, но е факт, че нашият отбор се стабилизира като резултати, игра и поведение. Разбира се, имаме да наваксаме, ако мачовете с Лудогорец и Арда бяхме спечелили, лошото начало щеше да ни е зад гърба, но все още имаме големи шансове."

"Предвид възрастта ми, позицията на централен защитник ми се отразява по-добре. Не обичам думата лидер.Опитвам се да помагам и да давам съвети, когато трябва. Лидер в един отбор трябва да са всички момчета, защото футболът е колективен спорт, а с един или двама не става", завърши Петър Занев интервюто си пред Дарик радио и dsport.bg.
Бабич: Разочаровани сме, заслужавахме равен

Целта е да се спасим, обобщи треньорът на Пирин

Христо Янев: Повратният момент бе, че не наведохме глави

Паузата идва много навреме за нас, обясни наставникът на Ботев Враца

Славия без двамата си тарани на "Колежа"

Загорчич определи групата за визитата

БФС подари осветление на Етър

Тренировъчен терен на "болярите" ще грейне по повод 100-годишнината на клуба

Балкан (Варвара) оттегли жалбата си срещу вписването на Георги Иванов

Така на практика падна и последната пречка

ДРАМА НА ДЪНОТО! Ботев Враца мечтае за спасение (ВИДЕО)

Тимът на Христо Янев с обрат срещу Пирин в Благоевград

Марек и Септември врътнаха 1:1 (ВИДЕО)

Вижте подробности за мача

Илиан Илиев прекроява състава на „моряците“

Вижте подробности

Димитър Илиев преподписа с Локо Пд

Вижте подробности

ИЗБРАНИ НОВИНИ

Социални връзки