ВОЛЕЙБОЛ: България с право на седем участника в евротурнирите

Марица отново ще участват директно в групите на Шампионската лига

ВОЛЕЙБОЛ: България с право на седем участника в евротурнирите

България ще има право на цели 7 участника, които да играят в европейските турнири по волейбол през новия сезон. Това стана ясно, след като бе публикувана обновената ранглиста на държавите, които членуват в централата на ЦЕВ. Скокът за страната ни е значителен, след като в последните две години бройката бе спаднала до само 4 тима.

 
При мъжете България се сдобива с право на участие от 5 клуба. Първенецът ни ще играе квалификации за влизане в групите на Шампионската лига. Носителят на Купата на страната (в случая Хебър), ще участва за Купата на ЦЕВ, заедно с вицешампиона или третия в крайното класиране (в случай че Хебър е втори). Следващите в подреждането пък ще могат да играят в третата надпревара на централата – Купата на претендентите.
 
Това означава, че ако първенството ни приключи следващата седмица, каквото желание са изразили част от водещите клубове в Суперлигата, то в Европа ще могат да се изявят през новия сезон Нефтохимик (квалификации на Шампионска лига), Хебър и Добруджа (Купа на ЦЕВ), както и Монтана и Марек (Купа на претендентите). Ако някой от тях се откаже от това си право, то следващият в подреждането може да се възползва от ситуацията.
 
Ранглистата е направена на база резултатите на отделните страни в периода 2017-19. В ШЛ България заема 14 място с 49 точки, а лидер е Италия с 537.67 (три отбора в групите). В турнирите за ЦЕВ и Купата на претендентите, страната ни е на девета позиция със 140 точки, а на първо място е Турция с 269 (2 за ЦЕВ и 1 за Купата на претендентите). Максимумът на участници в трите надпревари е пет отбора, като приоритет е Шампионската лига.
 
При жените Марица извежда страната ни на девета позиция със 78.33 точки. Това позволява на пловдивчанки отново да участват директно в групите на най-престижния клубен турнир. Лидер е Турция с 489 пункта (три тима в групите). Що се отнася до Купата на ЦЕВ и Купата на претендентите, там България е на 19-о място със 71 точки и има право на един отбор в последната надпревара. Това ще бъде вицешампионът ни, който към момента се очертава да е Левски, ако няма подновяване на първенството. На първа позиция отново са южните ни съседи с 263 точки и по един клуб в двата турнира.
 
Попов: Среброто не е утеха

Треньорът на ЦСКА поздрави Левски за титлата

Николай Желязков: Тези деца играха като мъже

Треньорът на "сините" със силни думи след триумфа

Владо Николов с призив към феновете на Левски

Вижте какво каза президентът на "сините"

Бленджини обяви състава на България за Лигата на нациите

Вижте 30-те избраници на новия селекционер

Левски удари ЦСКА и е на победа от титлата (ВИДЕО)

„Сините“ биха с 3:1 и са пред първи волейболен триумф от 15 години насам

Контузия приключи сезона на Алекс Николов

Вижте подробности

Марица (Пловдив) е шампион на България за десети пореден път

След успех над ЦСКА

Левски с обрат срещу ЦСКА в първия мач от финалната серия (ВИДЕО)

"Сините" изоставаха с 0:2 гейма, но се окопитиха и победиха

Жените на България до 18 г. поемат към Гърция

Тимът на Антонина Зетова във Втора група

ИЗБРАНИ НОВИНИ

Социални връзки