Петрич скърби за загубата на Борис Гаганелов

Легендата на ЦСКА и българския футбол почина на 78-годишна възраст

Петрич скърби за загубата на Борис Гаганелов

На 78-годишна възраст почина най-добрият футболист на Петрич за всички времена, легенда на ЦСКА и българския футбол Борис Гаганелов! 

Той е роден на 7 октомври 1941 година в Петрич.

Всестранно развита личност. В  детските си години тренира борба при треньора Богомил Точев, волейбол и лека атлетика. 

Започва да се занимава с футбол на 15-годишна възраст, а на 16 вече е част от юношите на Беласица (Петрич). Негови треньори са Борис Лачев и Георги Гутов. И двамата са дали много за неговото бързо израстване като футболист. Участник в юношеския и младежкия национален отбор. Като футболист в мъжкия  състав на Беласица  привлича вниманието със сърцатата си игра на треньорския щаб на ЦДНА, сега ЦСКА (София),  по време на техен зимен лагер-сбор в Петрич. Като войник за кратко е изпратен в Пирин (Благоевград). Там изиграва само един  мач  в „Б“ група.

Има 350 мача и 2 гола в първенството за ЦСКА и 37 мача в евротурнирите. Част е от състава, който се изправя срещу Интер на три пъти в полуфинал в турнира за КЕШ през 1967 година.

Гаганелов е седемкратен шампион на България (1961, 1962, 1966, 1969, 1971, 1972, 1973) и шесткратен носител на Купата на Съветската армия (1961, 1965, 1969, 1972, 1973, 1974) с "червените".

Защитникът има 51 мача за националния отбор(1963 - 1970). Негов капитан е  на две световни първенства - през 1966 година в Англия при треньора Рудолф Витлачил и  през 1970 година в Мексико при треньора Стефан Божков.

През 1965 година получава признанието "Заслужил майстор на спорта".

След като прекратява кариерата си през 1974 г. Борис Гаганелов започва работа като треньор в школата на ЦСКА. През 1975 г. е назначен за помощник на Серги Йоцов в първия отбор на „армейците“. Работи като асистент след това и на Никола Ковачев.

Бил е треньор на Шумен в А група,  помощник-треньор в ЦСКА (1993-1994) и помощник-треньор на националния отбор (1980-1982 г.), завършва кариерата си като треньор на отбора на Армеец София.

Вестта за смъртта на Борис Гаганелов се прие много тежко от спортната общественост в Петрич. Кметът на общината Димитър Бръчков заяви, че ще изкаже последна почит към него с присъствие на изпращането му от този свят.

Спомени за съвместната дейност на терена с покойния Борис Гаганелов със сълзи на очи споделиха:

Петър Жеков-заслужил майстор на спорта, носител на златна, сребърна и бронзова обувка:

"С Борис Гаганелов освен колеги, бяхме и семейни приятели. Той беше един невероятен колега, който умееше да контактува с всеки и помага с каквото може. На терена даваше всичко от себе си и умееше да ни повежда, макар и при негативни резултати. Гордееше се, че е петричанин. Беше любимец на феновете на ЦСКА. Неговото трудолюбие и кадърност като футболист не останаха незабелязани и той ненапразно беше капитан на националния отбор на България в две световни първенства в Англия и Мексико, където бяхме заедно."

Атанас Пецовски-рожба на ДЮШ на Беласица Петрич, участник в юношеския и младежки национален отбор, през 1963-1964 г. облича фланелката на ЦСКА и са едно до друго в защитния вал на армейския клуб с Борис Гаганелов:

"Заедно тренирахме в юношеския състав на Беласица Петрич. Веднага легендарните футболисти, тогава наши треньори Борис Лачев и Георги Гутов , забелязаха таланта на Борето Гаганелов и още на 16 годишна възраст го качиха при мъжете. В ЦСКА се заварихме аз като войник, а той като действащ офицер и участник в представителния армейски тим. Никога няма да забравя както направи Борис Гаганелов за мен-по време на контролен мач между олимпийския и юношески отбори на България старши треньорът на ЦСКА тогава Крум Милев го попита за мен. Явно беше казал добри неща и благодарение на него се озовах в армейския тим. Изключително коректен, честен, добър приятел и колега. Искрено съжалявам за това, което се случи с него. Отиде си една голяма личност от този свят."

Богомил Точев-заслужил треньор, заслужил деятел на физкултурата и заслужил съдия по борба:

"Гордея се, че покойния вече Борис Гаганелов е бил мой ученик в гимназия П.К.Яворов. Бях негов треньор по борба и по лека атлетика, а по-късно и старши треньор на Беласица. Рядко кадърно момче. Стана окръжен първенец на 100 м гладко бягане и отделно на щафета 4 х 100 м. Очите му гледаха повече по футболната топка и според мен той избра правилния път в своя живот. Като сега ми е пред очите как стана сделката с него в хотел-ресторант „Беласица” в Петрич. Това беше по време на зимен лагер на армейския тим и легендарни футболисти като Иван Колев, Кирил Ракаров, Крум Янев и други помолиха да бъде пуснат от ръководството на Беласица и се радвам , че това стана реалност и той завоюва най-високите върхове в своята кариера като футболист. Много трудолюбив, ученолюбив и още от първи път се сдоби с диплома за средно образование."

Бабич: Разочаровани сме, заслужавахме равен

Целта е да се спасим, обобщи треньорът на Пирин

Христо Янев: Повратният момент бе, че не наведохме глави

Паузата идва много навреме за нас, обясни наставникът на Ботев Враца

Славия без двамата си тарани на "Колежа"

Загорчич определи групата за визитата

БФС подари осветление на Етър

Тренировъчен терен на "болярите" ще грейне по повод 100-годишнината на клуба

Балкан (Варвара) оттегли жалбата си срещу вписването на Георги Иванов

Така на практика падна и последната пречка

ДРАМА НА ДЪНОТО! Ботев Враца мечтае за спасение (ВИДЕО)

Тимът на Христо Янев с обрат срещу Пирин в Благоевград

Марек и Септември врътнаха 1:1 (ВИДЕО)

Вижте подробности за мача

Илиан Илиев прекроява състава на „моряците“

Вижте подробности

Димитър Илиев преподписа с Локо Пд

Вижте подробности

ИЗБРАНИ НОВИНИ

Социални връзки