Гонзо: Като заряд пловдивското дерби не се различава от вечното

„Държавата помогна много на Ботев и Локомотив“, посочи спортният директор на "черно-белите"

Гонзо: Като заряд пловдивското дерби не се различава от вечното

Спортният директор на Локомотив Пловдив Георги Иванов- Гонзо говори пред "Тема Спорт" в навечерието на дербито с Ботев и коментира ситуацията при железничарите, предстоящия мач с жълто-черните, както и по теми с Левски и БФС.

По-лесно ли се дават интервюта от позицията на отбор, който побеждава, който е добре подреден? Защото в предишни години, не си отказвал интервюта, но ти е било значително по-трудно да говориш...

- Винаги е по-лесно, когато побеждаваш. Не само за интервютата, но и работата върви по-лесно. На обратния полюс е, когато нямаш резултати и губиш. Нормално е да има критики и всеки един от нас е чувствителен, когато има такива. Тогава става и по-трудна комуникацията между футболните хора, както Крушарски ги нарича, и медиите. Със сигурност е по-лесно, когато печелиш.

Можеш ли в момента да кажеш, че камъкът Георги Иванов си тежи на мястото? Чувстваш ли се в спокойни води?
- Аз съм израснал в Локомотив, така че за мен не е непозната обстановка. Много хора, които са фенове и са от клуба, ги познавам отпреди. За тази една година създадохме доверие между футболисти, треньор и президент. Нормално е да се чувствам добре в този клуб. Дали си треньор или директор, когато имаш резултати, по-лесно се канализират нещата.

Каква стратегия сте си начертали и какво целите през новия сезон?
- Начертали сме план Запазихме отбора, което за нас беше много важно. Освободихме хората, които не успяха да се адаптират, но искаме да привлечем още двама класни играчи. Говоря за нас, като класа, да вдигнат нашето ниво. Много е важен планът, който сме начертали Той включва и школата, но преди да завършим базата, не може да кажем, че това което сме планирали, ще успеем да го свършим. Но за първия отбор очакваме да бъдем фактор в първенството. Не казвам "ще станем шампиони" или "ще вземем купата", но ще бъдем от отборите, които ще държат високо ниво през цялата година.

А за след две години мислили ли сте, когато ще имате евентуално и нов стадион?
- При всички положения, когато си построим стадиона и базата, изискванията към Локомотив ще бъдат много по-големи. Но отсега да правим планове за след две години, ще е малко смешно, защото всичко може да се случи в този период. Ако всичко е нормално, то ще обърнем сериозно внимание на школата, където Локомотив изостава сериозно, предвид базата и това затруднява работата на треньорите и селекцията на деца. За да привлечеш добри деца и те да имат желание да дойдат, трябва да им предоставиш условия, а ние в момента нямаме такива. За следващите две години е много важно да изградим добра академия, за да изкарваме собствени кадри.

Задава ли се нов Гонзо?
- Да се надяваме. За момента обаче не го намираме в нашата школа. Да се надяваме, че след две години ще успеем.

Ще имате ли сили да съчетаете участие в Лига Европа и първенство, така че феновете да са доволни от представянето ви?
- Ще се опитаме. Предвид резултатите и мачовете, които изиграхме на финала за Купата и за Суперкупата, смятам че нашият отбор има потенциал да мине поне няколко кръга. Но много важен е и жребият, защото още в първия кръг има сериозни съперници. Тази година Лига Европа ще е много тежък турнир, играе се един мач, зависи дали си домакин или гост. Знаеш, че в спорта, ако говориш в бъдеше време, ще ти се смее Господ.

Има ли заряд в града преди дербито с Ботев?
- Усеща се. футболистите и на двата отбора ще се опитат да направят така, че да зарадват феновете, след като ги допуснаха и до трибуните. Атмосферата ще предполага дерби. Ако ги нямаше тях, това щеше да бъде като електронна игра. Дербито го правят феновете.

Има ли го страха на загубилия - който падне, футболистите да не смеят да се покажат по кафенетата в следващите няколко дни?
- В Пловдив дори е по-голяма драмата, защото градът е по-малък от София. Като заряд не се различава от вечното дерби. Самата психология на футболистите и в двата отбора ще е като при Левски - ЦСКА.

От ръководството поддържате ли професионални отношения с колегите от Ботев? Закачате ли се на тема стадиони примерно?
- Държавата изключително много помогна и на двата клуба. Смятам, че ние като ръководство имаме добри отношения с Ботев. Президентите в миналото дерби, което завърши наравно, гледаха мача заедно. Аз се чувам с Асен Караславов от време на време, така че чисто професионално двата клуба имат уважение един към друг, което е важно. Истинската битка е на терена и тя трябва да остане там, а не по трибуните. 

С твоя шеф Крушарски лесно ли се работи?
- Лесно се работи, той е на настроения. Някой път, когато е в негова драма, е сърдит на всички. Когато е в добро настроение, всичко се оправя. Крушарски е собственик, който следи процесите, интересува се. Ние с Акрапович сме хората, които се занимаваме с оперативната работа. Той е треньор и гони резултатите, коментираме, никога не му се меся и така е било винаги. За селекцията пак е така, треньорът има водещата дума, защото футболистът трябва да се хареса от него. Той е човекът, който изгражда стил на отбора, футболистите, които му даваме, той ги избира, на база качествата, които ще паснат на стила, който иска.

Как отговаряте на критиките, че има повече чужденци в тима?
- Точно затова казвам, че трябва да обърнем внимание на школата, за да създадем собствени кадри и да започнем да градим едно ядро. На този етап обаче не сме готови за това нещо и да налагаме юноши, самоцелно, които, ако отборът не ти е добър не могат да се развият. Жалкото за българския футбол е, че изкарваме все по-малко играчи и се налага да вземаме отвън. Всички сме виновни за това. Треньори, директори, които не можем да развием школите. Не смятам, че преди 15 години е имало по-талантливи деца, отколкото сега. Явно ние някъде бъркаме при юношите.

Какво очакваш да стане в БФС?
- Нека да видим кои са кандидатите за президент. Всички ние трябва да изберем не просто човека, който ще бъде президент, а плана и програмата за развитие. Всички трябва да се обединим около нея, а не да робуваме на имена, важна е каква ще е стратегията му за развитие.

Виждаме, че нещата нито в школите, нито около националния отбор са добри. Резултатите го показват. Какво смяташ, че ще се случи и в Левски?
- Левски изпадна в много лоша ситуация. Предният собственик вземаше скъпи футболисти на база възможностите си, докато сегашните собственици ще имат много големи проблеми. Надявам се, че ще се спасят, но предвид заплатите, които имат да изплатят от Нова година до юли месец, оцеляването на Левски ще бъде много трудно, ако не помогне държавата.

Бил си в положение, в което да влизаш всеки ден в съблекалнята и да се червиш, че няма пари...
- Това са разговори, всекидневни с футболистите. Много от тях не могат да бъдат на това ниво, което всички очакваме. Защото, за да се развиваш и да мечтаеш, трябва да имаш основни неща - къде да спиш, да се храниш, да си гледаш семейството. И когато не се плащат заплати и футболистите започват да се занимават с други неща, няма как да очакваш от тях пределна концентрация и да показват истинските си качества.

ИЗБРАНИ НОВИНИ

Социални връзки