За Олимпиадата в Токио може да се пътува само с ваксина

Това обяви президентът на МОК Томас Бах

За Олимпиадата в Токио може да се пътува само с ваксина

 Участниците в Олимпийските игри в Токио догодина, както и всички фенове, които пристигат от чужбина, вероятно ще бъдат принудени да се подложат на ваксиниране при пристигането си в Япония, за да предпазят японската общественост, заяви в понеделник президентът на МОК Томас Бах след среща с новия премиер Йошихиде Суга.

Това беше и първа среща между Суга и лидера на световното олимпийско движение, както и първа визита за него в Япония след отлагането на Олимпийските игри.
 
"За да защитим хората и от уважение към японския народ, МОК ще положи големи усилия. Така че колкото се може повече хора- състезатели-олимпийци и посетители да пристигнат тук с поставена ваксина, ако дотогава е налична такава", каза Бах. Това ни прави уверени, че можем да имаме зрители на стадиона на Олимпиадата през следващата година и те да се радват на безопасна среда.
 
Посещението на Томас Бах продължи два дни и премина доста интензивно, в постоянни срещи и разговори. Целта му беше да бъде убедено японското общество, че Олимпиадата трябва да се проведе и това няма да вдигне риска от разпространение на COVID. Все още обикновените хора в Страната на изгряващото слънце не са напълно сигурни, че е подходящо време за състезания.
 
Иначе Олимпийските игри трябва да стартират на 23-и юли 2021-а година.
Евенуталното въвеждане на ваксина се разглежда като възможно след обявената миналата седмица успешна проба от Pfizer Inc., която може значително да помогне на МОК и на местните власти, за да дадат старт на Олимпийските игри. Напредък има и в бързите тестове.
 
Но някои спортисти и фенове от чужбина са почти сигурни, че ще се противопоставят на всеки натиск за задължително приемане на ваксината. Но Бах намекна по-рано, че може да бъде почти задължително и да се формулира като "олимпийска солидарност".
От друга страна наскоро Япония проведе бейзболни мачове с близо 30 000 фенове на някои стадиони. Също така се проведе и демонстративен турнир по гимнастика с 22 спортисти, пристигнали от чужбина, на която присъстваха няколко хиляди зрители.
 
В генерален план Япония беше пощадена от масовостта на заразата в Европа и Америка, като пътуванията отвън и навътре в страната са силно ограничени, а хората са задължени да носят маска при всяко излизане от дома си.
 
Нашето решение е да дадем старт на Олимпийските игри другото лято като доказателство, че човечеството е победило вируса', заяви японският министър-председател Суга след срещите с Бах.
 
Шансът за нова олимпийска квота в гребането още е жив

Кристиан Василев на финал на квалификацията в Унгария

Хиляди полицаи пазят олимпийския огън

Вижте подробности

Боряна Калейн е втора в многобоя след първия ден на СК в Ташкент (ВИДЕО)

Никол Тодорова заема 17-а позиция

Спортното министерство не дава стадионите "Септември" и "Юнак" на Столична община

Вижте официалната позиция на ММС

Нейков и Ангелова гонят финали през репешажи на ЕП по гребане

По-рано днес Кристиан Василев си осигури място в полуфиналите на скиф

Първият в България VIP Bell Link GRAND бе спечелен на сайта на WINBET

Късметлията спечели над 210 хиляди лева

Българин в преследване на олимпийска квота в гребането

Вижте подробности

Без наши на финалите на отделните уреди на Европейското по спортна гимнастика

Вижте подробности

Белослава Кръстева на половин точка от върха на Европейското по шахмат

Днешният ден се оказа успешен и за повечето от останалите българки

ИЗБРАНИ НОВИНИ

Социални връзки