Рома дели Манчестър Юнайтед от осми финал в Европа

Смолинг и Мхитарян помогнали на „вълците“ за разузнаването на бившия им отбор

Рома дели Манчестър Юнайтед от осми финал в Европа
Италианският Рома дели Манчестър Юнайтед от осми европейски финал в историята на клуба.

До момента червените дяволи са стигали до 5 сблъсъка за трофея в КЕШ/ШЛ, един за КНК и един в Лига Европа. 

Сега наред е №8, а тимът на Солскяер отново се изправя срещу италиански съперник. 

Вече елиминира Милан на осминафиналите след 1:1 у дома и победа като гост с 1:0.

Срещу Милан допусна единствения си гол в елиминационната фаза на Лига Европа досега. 

Отстрани още Реал Сосиедад и Гранада. В неделя обаче прекъсна серията си от пет поредни победи във всички турнири с нулево равенство като гост на Лийдс във Висшата лига и за пръв път от 11 мача насам не можа да вкара гол.

Рома пък елиминира Аякс на четвъртфиналите след 1:1 у дома и победа 2:1 като гост. Така все още няма загуба в елиминационната фаза на турнира, регистрира пет победи и едно равенство дотук, спечелвайки и трите си визити. 

По пътя си отстрани още Шахтьор Донецк и Врага с по две победи. Срещу английски отбор обаче няма успех като гост от 20 години насам, когато победи с 1:0 Ливърпул. 

В последните си четири мача от всички турнири тимът на Фонсека е без победа, като за разлика от Лига Европа в Серия А не върви никак добре напоследък и заема седмото място. 

Там през уикенда загуби с 2:3 визитата си на опашкаря Каляри. Педро и Николо Дзаниоло са отсъстващи от състава на вълците.

Манчестър Юнайтед регистрира само една загуба за последните си 21 мача от всички турнири, а в исторически план Рома загуби и трите си визити на "Олд Трафорд". Най-тежкото поражение беше с 1:7 през 2007 година. 

Великият сър Алекс Фъргюсън не пропусна да подразни италианците, припомняйки разгрома в интервю вчера за "Гадзета дело спорт". За да бръкне още по-дълбоко в раната на джалоросите, легендарният шотландец върна назад времето към една от онези забележителни вечери, които остават и се помнят завинаги: 

"Всеки играч предложи собствената си музика и всички заедно създадоха една симфония. Веднага почувствах, че изживявам една от онези редки вечери, които се случват в живота на треньора. Радвам се, че все пак Лучано Спалети дойде в моя офис за по питие след това, както бе обещал. Той спази казаното въпреки резултата, което говори за силен характер. Мога да си представя, че не му е било лесно, но не се отказа, което показва, че е истински спортсмен", заяви Фърги пред италианското издание.

В автобиографията си преди няколко години сър Алекс се връща и към друг момент, свързан с Рома. Желанието му е било да привлече Франческо Тоти, което не бе осъществено: 

"Харесвахме го като играч и искахме да го вземем. Когато показахме своя интерес към него, веднага стана ясно, че той не иска да напусне Рим. Тоти е дълбоко свързан с града и носи единствено фланелката на Рома", обяснява Фъргюсън.

Много ще бъде интересно да видим дали ще се повтори ситуацията от 2019 г,, когато и двата финала в Европа бяха английски - Челси срещу Арсенал в ЛЕ и Тотнъм срещу Ливърпул в ШЛ. 

Сега може да е Челси срещу Ман Сити в ШЛ и Манчестър Ю срещу Арсенал в ЛЕ.

В Италия пък съобщиха, че бившите играчи на „червените дяволи“ Крис Смолинг и Хенрих Мхитарян са помогнали в разузнаването на старши треньора на Рома Пауло Фонсека преди полуфиналния сблъсък тази вечер. 

Защитникът прекара десет години в Юнайтед, преди да премине в Рома, първо под наем, а миналото лято бе откупен и с постоянен трансфер. Арменецът Мхитарян напусна „Олд Трафорд“ в посока Арсенал през 2018 година, след което акостира в Рома. Двамата играчи са дали вътрешна информация от кухнята на "червените дяволи" и са допринесли за разузнаването.

"Предстои ни мач срещу голям отбор, може би фаворитът за трофея в турнира. Подготвени сме добре. Говорих с двама, които са играли в Юнайтед преди, знаем, че ще бъде трудно, уважаваме Юнайтед, но и ние имаме своите амбиции", коментира Фонсека на пресконференцията преди мача.

"Не играем често полуфинал в евротурнирите и осъзнаваме важността на този момент. Феновете ни изпратиха подобаващо и за нас е важно да усещаме тяхната подкрепа. Ще се борим за тях и за клуба", добави Фонсека. 

Крис Смолинг, който през март лекуваше поредна контузия, се завърна в състава и ще излезе срещу бившия си отбор.

"Жалко, че няма да има пълен стадион и моите приятели и близки да гледат двата отбора, които заемат голяма част от моята кариера. Рядко се случва да играеш във важен мач срещу отбор, в който познаваш всички футболисти. Всички съставки този двубой да бъде специален са налични. Пропуснах много мачове този сезон заради контузия, но сега се чувствам добре и съм готов да помогна на Рома", каза Смолинг.

ИЗБРАНИ НОВИНИ

Социални връзки