Европейското продължава ударно днес

Три мача се играят в събота, вижте всичко интересно преди срещите

Европейското продължава ударно днес

Уелс излиза срещу Швейцария във втория мач от група А и първи за днешния ден от Евро 2020.

„Кръстоносците“ са сочени за фаворит в срещата, но „драконите“ се готвят да повторят изненадата, която поднесоха на дебютните си еврофинали през 2016 година във Франция. Тогава те достигнаха до полуфиналите на турнира и всички мечтаят за нов европодвиг.

Звездите Гарет Бейл и Аарън Рамзи не са в най-добрата си форма, но отборът разполага и с други интересни играчи.

"Кръстоносците" са в прекрасна форма преди началото на еврофиналите, като имат 6 поредни победи на сметката си. В тяхна полза е и статистиката от сблъсъците между двата отбора - 5 победи и 2 загуби.

Проблемите в лагера на Швейцария са свързани с вратарския пост. Селекционерът Владимир Петкович е дал да се разбере, че втори избор за място под рамката вече не бил Йонас Омлин от Монпелие, а пазилият през последния сезон за ПСВ Айндховен Ивон Мвого. Титулярят Ян Зомер е „на полусъединител“, защото чака втора дъщеря. При заминаването за Баку се знаеше, че съпругата му Алина може да роди всеки момент. Зомер имал договорка с Петкович да напусне лагера на тима, за да бъде до любимата си, когато щастливото събитие стане факт. Заради решението на треньора Мвого и Омлин не си говорили по време на тренировката, забелязали представителите на швейцарските медии.

В 19:00 часа пък стартира първата среща от група „В“ на Евро 2020 между Дания и Финландия. Тя ще се играе на стадион „Паркен“ в Копенхаген, което дава сериозно предимство на „червеният динамит“. Финландците, които дебютират на еврофинали, няма обаче какво да губят и могат да покажат на какво са способни.

Дания има сериозен опит на европейски първенства, като тимът дори има една титла от 1992 година, когато поднесоха голямата изненада и триумфираха на първенството в Швеция. Със сигурност възпитаниците на Каспер Хюмланд са един от фаворитите за излизане от групата, макар че датчаните имат едва 3 победи в последните си 13 мача на еврофинали (3 победи, 3 равенства и 7 загуби). Както става ясно, Финландия дебютира на еврофинали. Отборът има амбициите да покаже, че има място сред най-големите на континента. Повечето специалисти не дават големи шансове на тима да излезе от групата и да направи нещо голямо, но със сигурност могат поне да окажат сериозен отпор на останалите отбори в групата.

Настроението в лагера на финландците обаче едва ли е особено приповдигнато. Отборът загуби и трите си контроли преди Европейското първенство и е в доста неприятна серия от 6 мача без успех. Възпитаниците на Марку Канерва обаче се надяват, че могат да покажат друго лице в мачовете от най-големия форум на Стария континент. Освен домакинското предимство и историята в сблъсъците между двата тима е на страната на Дания. В последните 22 мача „червеният динамит“ има 15 победи и 5 равенства и само 1 загуба, която е от далечната 2000 година.

Последният двубой за днешния е от 22:00 часа, а съперници в него са отборите на Русия и Белгия. „Червените дяволи“ ще са без лидерите си Кевин де Бройне, Еден Азар и Аксел Витцел тази вечер.

Тримата тенори имат здравословни проблеми и все още се възстановяват. Де Бройне и Витцел въобще няма да пътува за Санкт Петербург, който е домакин на сблъсъка. Двамата продължават да се готвят на базата в Тюбиз. Очаква се Де Бройне, който претърпя операция на носа, да е готов за сблъсъка с Дания в средата на следващата седмица. Еден Азар е с отбора, но още не напълно готов за игра. 

„Как съм физически? Напредвам бавно. Само от една седмица тренирам. Ще преценим с медицинския щаб какво ще правим преди мача с Русия. Ясно е, че не съм на 100% готов“, каза играчът на Реал Мадрид пред белгийската преса. Въпреки това селекционерът на Русия Станислав Черчесов очаква много труден двубой. Той смята „червените дяволи“ за фаворит в групата и един от претендентите за титлата.

„От две години и половина Белгия е лидер в ранглистата на ФИФА. Даваме си сметка колко е силен отборът на Роберто Мартинес и качествата му в атака, но нямаме комплекс въпреки че загубихме и двете последни срещи с тях. Лукаку направи страхотен сезон, може би най-добрия в кариерата си. Интер му дължи титлата си. Лукаку е проблем за всички отбори, срещу които играе. Всеки опитва да го спре, но не знае как. Така е и при нас“, откровен бе Черчесов.

ИЗБРАНИ НОВИНИ

Социални връзки