loader

Гран при на Австралия в Мелбърн е пред заличаване

Възможно е надпреварата да бъде преместена в Сидни

 По неофициална информация бъдещето на Гран При на Австралия в Мелбърн е под сериозен въпрос.

То ще зависи изцяло от факта дали надпреварата ще се проведе през 2022 или за трета поредна година ще бъде отменена заради пандемията от коронавирус. Организаторите на състезанието на „Албърт Парк“ инвестираха сериозна сума в реновацията и промяната на конфигурацията на трасето през 2021, но бяха принудени да се откажат от провеждането ѝ заради COVID-19.

В календара за 2022 година Гран При на Австралия фигурира като трети кръг за сезона и трябва да се проведе на 10 април. Ако това не се случи е напълно възможно собствениците на Формула 1 Либърти Медия да прекратят контракта, който изтича през 2025 година.

На фона на всички тези проблеми за организаторите на Мелбърн се появиха слухове, че правителството на щата Нов Южен Уелс обмисля инвестиция в домакинството на Формула 1. Тяхното желание е Формула 1 да се състезава по улиците на Сидни, като надпреварата ще бъде подобна на тази в Монако.

Друг вариант е перманентната писта „Сидни Моторспорт Парк“ западно от града, която в миналото е домакинствала на MotoGP, да приеме старта. За целта обаче ще е нужна и сериозна инвестиция за подобряването на безопасността на трасето, което към момента не отговаря на стандартите за сигурност във Формула 1.

ИЗБРАНИ НОВИНИ

Социални връзки