Невяна Владинова за NOVSPORT: Щастлива съм, че всяко второ момиченце иска да стане "златно момиче"

"В олимпийските цикли за Рио 2016 и Токио 2020, ММС ни осигуряваше абсолютно всичко и ни подкрепяше, ние се отблагодарявахме с медали"

Невяна Владинова за NOVSPORT: Щастлива съм, че всяко второ момиченце иска да стане "златно момиче"

Невяна Владинова е една от най-популярните и обичани състезателки на България по художествена гимнастика в последното десетилетие. Дълги години тя бе част от националния отбор на всички големи шампионати. Сребърна медалистка (отборно) на Световното първенство в София през 2018 година, бронзова медалистка на топка от Световното първенство в Пезаро през 2017 година, Участничка в индивидуалната надпревара на Олимпиадата в Рио де Жанейро през 2016 година, където се класира на седмо място в многобоя. Златна медалистка в многобоя на Световната купа в София през 2017 година. Владинова сложи край на кариерата си в края на 2020 година заради контузия и вече повече от година заема поста на втори вицепрезидент на Българската федерация по художествена гимнастика. Тя се съгласи да даде специално интервю за NOVSPORT.


- Здравейте, Невяна! Как прекарахте коледните и новогодишните празници и успяхте ли да си починете?

- За съжаление коледните празници не бяха най-светлите за мен и близките ми. На Бъдни вечер загубихме баба ми. Това е животът и неприятностите са част от него, цялото семейство бяхме заедно, подкрепяхме се и си давахме сили. На Нова година бях с приятели в България.

- Измина повече от година, от както сте втори вицепрезидент на БФХГ, каква е равносметката ви – какво успяхте да постигнете и какво не?
 
- За изминалата година натрупах много ценен опит. Срещнах се с много хора, търсих спонсори и финансиране за федерацията и отделни проекти. Бях част от организацията на Европейското първенство във Варна и Световната купа в София. Включих се в няколко проекта, с цел насърчаване на децата да спортуват, посетих много клубове в страната и се срещнах с техните гимнастички и треньори. Грешах също. Не успях да си спечеля мястото в международната федерация, но не съм се отказала за напред.

- Разкажете как минава ежедневието ви в новата роля, когато вече не сте в залата за тренировки и състезания?

-Ежедневието ми е много по-разнообразно. Нямам точно определен график. Всеки ден се случва нещо различно – срещи, обикаляне по залите, откриване на турнири, медийни участия, обикновен ден в офиса. Сега се готвя за изпит за съдия. Мисля, че тази крачка ще ми помогне да съм още по-добра в работата и ще даде още един инструмент на страната ни за по-добро позициониране в международния спорт.

- Миналата година беше изключително успешна за един от най-популярните и обичани български спортове. На какво се дължи историческият триумф на ансамбъла ни в Токио?

- Грандиозният успех се дължи на голям екип от хора. Ще започна, разбира се, от момичетата и техните треньори (Весела Димитрова и Михаела Маевска). Хората, които работят пряко с тях в залата – хореографи, доктори, кинезитерапевти, съдии. Без здравата работа на администрацията на федерацията, отборът нямаше да има необходимите условия, за да се подготви на това ниво. Дължи се и на традициите и историята, които имаме в този спорт. Всяка една гимнастичка в националния отбор подхожда с желание, отговорно и амбициозно, за да стане част от тази история. Да не забравя и момичетата от предишния ансамбъл, които започнаха крачките и проправиха път до медалите. Познавам всички, които спомогнаха за този исторически успех. Те се водеха единствено от желание да прославят България. Това помогна много.

- Как ще коментирате яростните нападки от страна на Русия след златото на ансамбъла ни в Япония?

- Не е лошо хората да знаят как да губят, напротив – достойно е. Не знам как спортът и дипломацията са свързани, но е факт, че имат много общо. И в едното, и в другото олекваш, ако се отнасяш с опонента си без уважение към това, което постига.

- Как оценявате представянето ни индивидуално на най-големия спортен форум в света?
- Момичетата се вложиха в тренировките си и се представиха достойно. Катрин завърши кариерата си, както мечтаеше – с участие на Олимпиада. Боряна – всички знаехме, че може да вземе медал и ни се искаше, но явно така й е отредено и трябва да работи още. Вярвам в нея и съм сигурна, че най-големият й успех предстои.
 
- Ансамбълът ни е изцяло в обновен състав, имат ли потенциал новите момичета да повторят и надградят успехите на своите предшественички? 
 
-Новите момичета са съвсем различни. Талантливи са и много амбицирани да повторят успехите на предшественичките си. Весела Димитрова е направила съвсем други композиции и ще бъде много интересно. Надявам се да разбират, че олимпийското злато на предишния ансамбъл е мотивация и трамплин, а не сянка.

- Какво можем да очакваме от Боряна Калейн и Татяна Воложанина в следващите години?
 
-От тях също ще видим промяна. От тази година влиза в сила нов правилник, с който момичетата се справят повече от добре. Той дава шанс за още по сложни, иновативни, зрелищни и артистични композиции. Освен Боряна и Татяна, другите момичета в националния отбор също ще ни радват и смело ще спорят за престижни класирания.

- Има ли нещо във вашата кариера, за което съжалявате, че не успяхте да постигнете?
- Не съжалявам за нищо. Постигнах много повече, отколкото очакваха от мен всички, дори и аз в самото начало. Приемам загубите като урок и извличам ползите от тях, търся какво да науча и да надградя в себе си.

- По време на олимпийските цикли за Рио 2016 и Токио 2020 имахте ли осигурено всичко необходимо за добра подготовка и какво беше отношението на ММС към вашия спорт през всичките тези години? Чувствахте ли необходимата подкрепа и помощ?
 
- През цялото време имахме абсолютно всичко подсигурено, за да имаме комфорта просто да работим здраво и да постигаме успехи. Министерството винаги ни подкрепяше, както вярвам, че ще бъде и за напред. От каквото имахме нужда, свързано с тренировки и състезания, го получавахме. Съответно ние се отблагодарявахме с медали и постижения.

- Какво беше чувството да излезете отново, за последен път, пред своите почитатели по време на бенефиса в „Арена Армеец“?
 
- Припомних си най-приятното чувство от спорта. Това няма как да се обясни и едва ли бих го изпитала на друго място. Благодаря на Илиана Раева, че ни даде шанс да се сбогуваме с гимнастиката и почитателите ни подобаващо. Това е уважение и признателност към нас, която ценя.
 
- Какво е вашето впечатление - продължава ли художествената гимнастика да има все така много почитатели в България и виждате ли „искрата“ у малките момиченца да тренират този спорт?

- Мисля, че художествената гимнастика продължава да набира все повече почитатели у нас. Всяко второ момиченце иска да стане „златно момиче“. Невероятно е да виждам толкова много дечица, жадуващи да последват нашия пример. И разбирам защо залите са пълни. Когато бенефисът на ансамбъла събира българи от цяла Европа, пълни най-голямата зала в държавата, милиони, ама буквално милиони българи преживяват успехите, то всяко второ дете иска да е част от това. Ами то кой не иска...
 
- Какво ще пожелаете на децата, които в момента влизат в залата и правят първите си стъпки в художествената гимнастика?
- Пожелавам им преди всичко да се пазят здрави, с каквото и да се захванат, да го правят с любов, да слушат треньорите си и да не униват след първия неуспех. Ако искат нещо, да отидат и да си го вземат, не да чакат то само да дойде. Пожелавам им силна вяра и както обичам да казвам - да преживяват, освен неуспехите и успехите, защото понякога това е по-трудно.

- Пожеланията на Невяна Владинова за всички фенове на художествената гимнастика за 2022 година?
 
- Пожелавам на тях и близките им да бъдат здрави. Пожелавам им също септември тази година, на Световното в София заедно да пеем химна, в чест на нашите момичета от най-високото стъпало.
Каранга: Няма да се откажа, докато не стана шампион с ЦСКА

Бразилецът е мотивиран да донесе обратно титлата при "армейците"

Меси каза до кога ще играе

Пространно интервю на аржентинеца за Big Time podcast

Илиан Илиев: Трябва да поощряваме и малкото добри неща

Вижте какво каза националният селекционер след прибирането в България

Везенков: В НБА ме подценяват

Българинът призна, че в Барселона не е получил добро отношение

Помощникът на Илиан Илиев: Потенциалът на футболистите е по-голям

Вижте какво каза Петър Костадинов

Лечков: Борислав Михайлов бе удобният виновник

Вижте какво още каза героят от САЩ 94

Божинов: На Гонзо няма да му е лесно, но нещата ще се получат

Бившият национал на България вярва, че новият президент на БФС ще се справи със задачата

Младият треньор на Германия обясни важен ли е опитът в националния отбор

Кой може да опази Мбапе?

Джони Велинов: Искам отново да видя ЦСКА шампион

„Българското първенство в момента разполага с много добри вратари“

ИЗБРАНИ НОВИНИ

Социални връзки