Николай Желязков: Искам да бъдем близко до най-добрите

Eто какво заяви специалистът пред БНТ

Новият селекционер на мъжкия национален отбор по волейбол на България Николай Желязков гостува в предаването "Арена спорт" по БНТ 1, в което говори за своите амбиции начело на "лъвовете". Желязков сподели, че вече е наясно почти изцяло с щаба, с който ще работи в националния отбор.

"Основната част от щаба е на практика изяснена. Всички, с които разговарях приеха възможността да работят за националния отбор на България. Има още няколко позиции, които трябва да бъдат изчистени, но като цяло щабът е ясен", заяви селекционерът.

Специалистът разкри и една от основните цели, които той си поставя като треньор на "лъвовете", а именно да изгради стил на игра на отбора, който да му помогне да се противопоставя на най-добрите в света.

"Със сигурност 21-во място в световната ранглиста не отговаря на реалните възможности на този отбор. Надявам се отбора да продължи да радва феновете и занапред. Имаме много млади и качествени момчета, които вече започват да показват своя талант. Този талант трябва да бъде доразвит на най-високото ниво - национален отбор за мъже. Имаме и състезатели, които са на световно ниво, така че се надявам за кратката подготовка, която ще трябва да направим, да изградим една по-дълготрайна визия на отбора. Трябва да адаптираме стила ни на игра към възможностите на момчетата и в същото време да бъдем равностойни на най-добрите отбори в света. Трябва да търсим подобрение във всички елементи на играта. Системата ни на игра трябва да бъде максимално ефективна. Първата цел, която аз съм си поставил е да се подготвим добре физически, технически и тактически. Първото състезание е Лигата на Нациите, където ще играем срещу най-добрите отбори в света. Моето желание е да бъдем близко до тях и да ги побеждаваме, когато е възможно. Ще бъде трудно, но ако искаме да изградим отбор, който да побеждаваме най-добрите, ще е необходимо време. Ще трябва много работа", сподели Николай Желязков.

Желязков, който до този момент работи като помощник на Силвано Пранди, коментира и думите на президента на волейболната федерация Любомир Ганев, че отборът може да играе и по-добре от видяното през 2021 година.

"Отборът не показа играта, на която е способен, но затова има много фактори. Аз лично смятам, че господин Пранди направи някой избори, които аз бих променил. Смятам, че цялата подготовка, която беше направена през миналата година можеше да премине и по по-добър начин. Един състезател трябва да бъде добре подготвен, да бъде мотивиран, да има желание и да бъде готов да направи жертвите, които са необходими за спортист на едно подобно ниво. Споделям мнението на господин Ганев и смятам, че този отбор може да играе по-добре", заяви Николай Желязков.

Българският селекционер адресира и темата с двама от основните състезатели в тима на "лъвовете" Цветан Соколови и Тодор Скримов и тяхното евентуално отказване от националния отбор.

"Това са двама много важни състезатели за националния отбор - и като състезатели, и като личности. Имах разговор с Цецо Соколов и той изрази пълното си желание да играе за националния отбор. Надявам се и Тошко Скримов да продължи да играе. Смятам, че двамата все още не са дали всичко за националния отбор, а и възрастта им позволява да продължат да играят. Тяхната в кариера в националния отбор трябва да приключи по по-различен начин, а не след това, което направихме през миналата година" сподели Желязков.

Накрая 51-годишният специалист разкри и дали сред повиканите състезатели ще има волейболисти от юношеските формации, които записаха сериозни успехи през миналата година.

"Ще има момчета от тези формации. Разликата между мъжкия волейбол и младежките гарнитури обаче понякога е много голяма. Много е важно този преход да бъде направен правилно. Трябва да преценим внимателно кои от тези момчета могат да бъдат повикани, за да помогнат на мъжкия отбор. Не трява те да бъдат "изогорени" по-рано. Наблюдаваме всички момчетата, вратите на националния отбор са отворени за всички."

 

Още от Волейбол

Националите ни взеха гейм срещу китайците

"Лъвиците" записаха един успех и три загуби, като имат в актива си 5 точки

"Направихме още една стъпка към по-добра игра"

България пропусна мачбол в четвъртия сет и загуби с тайбрек

Вижте кои са избраниците на националния селекционер

Паднахме с 0:3

Матей Казийски не е поемал ангажимент към националния отбор и може да се каже, че не съм го броил

Започваме участието си с двубой срещу Канада на 7 юли

С мача за Суперкупата на страната

ИЗБРАНИ НОВИНИ

Социални връзки