Беломъжев: Ще продължа още някоя и друга година

При нас, ако няма медали, няма финансиране, коментира световният шампион по ски ориентиране

Беломъжев: Ще продължа още някоя и друга година

Българинът Станимир Беломъжев, който спечели световната титла по ски-ориентиране в средната дистанция на първенство на планетата във финландския град Кеми, заяви, че шампионатът е бил на много високо ниво.

"С годините нашият спорт трупа международни успехи. За щастие България за пореден път показа, че е фактор в ски ориентирането. Горди сме, че с нас имаше и млади, борбени състезатели и след десетина години България ще може да разчита на стабилно подрастващо поколение. Аз успях да постигна най-добрите си резултати и на европейското, и на световното в последните индивидуални дисциплини, а това е голямо напрежение, защото при нас, ако няма медали, няма финансиране", коментира Станимир Беломъжев, който зае второ място в генералното класиране за Световната купа.

Той бе категоричен, че не мисли за отказване. "Продължаваме напред, ще видим до кога. Приоритети ми се променят, откакто станах баща, но смятам, че имам какво още да покажа. Със сигурност ще продължа още някоя и друга година. Не е на дневен ред оказването ми", каза Беломъжев.

Именитият ни спортист сподели, че може би е бил дори прекалено мобилизиран за изминалия сезон, но добави, че не съжалява за нищо.

Най-добрата състезателка на България при жените Андрея Дяксова, която зае шесто място в смесената щафета на световното първенство заедно със Станимир Беломъжев, определи преживяването като много мотивиращо. "След шампионата имам повече вяра в себе си и по-голяма мотивация. Вярвам, че имам накъде да се развивам", заяви Дяксова.

Тя сподели, че дилемата между ски ориентирането, лятното ориентиране и учението винаги е стояла пред нея, но не може да избере. "Докато имам сили ще се развивам във всички насоки", обеща Андрея Дяксова.

Иван Беломъжев, треньор и баща на Станимир Беломъжев, коментира, че децата му са свързани със спорта от раждането си. "Станимир се качи на ски още двегодишен, а в първото си състезание участва, когато беше на 6 години. Винаги е бил непримирим. Растеше с по-големите и неговите критерии винаги са били по-високи. Възпитан е да има борбен дух", разказа Иван Беломъжев.

ФИС няма да признае за световен рекорд скока на Кобаяши от 291 метра

Японецът направи невероятното постижение на специално изградена за събитието шанца

Лас Вегас записа втори успех над Далас в плейофите на НХЛ

Вижте подробности

Министър Глушков поздрави БФ ски за 100-годишнината

Имате всички основания да посрещнете празника с удовлетворение и гордост

БФСки тържествено отбеляза 100-годишния си юбилей

Министърът на спорта Георги Глушков също награди Цеко Миневс почетен плакет

Александър Георгиев блести с 27 спасявания за Аваланч

Вратарят изигра ключова роля за успеха с 5:2 над Джетс

ОБЗОР: Алекс Георгиев инкасира 7 гола в плейофите (ВИДЕО)

Вижте всички резултати от НХЛ

Каролина и Бостън започнаха с домакински победи плейофите в НХЛ

Вижте подробности

Яромир Ягър с нов рекорд

Вижте подробности

Резултатите в НХЛ

Ето как приключиха битките на леда

ИЗБРАНИ НОВИНИ

Социални връзки