„Жълтини“ или факти: Кой му е виновен на Радостин Василев, че го дават на прокуратурата?

Руди Гела обижда журналисти

„За пореден път хората на статуквото публикуват абсолютни лъжи и внушения или просто толкова им е капацитетът“, пише водачът на листата на ПП в Габрово Радостин Василев по повод  вчерашната новина на Tribune.bg за подписания анекс с „ЦСКА – София“, с който клубът ползва държавния стадион „Българска армия“ без да плаща на този етап.

„Не зная дали авторите на статията знаят каква е разликата между ОТЛОЖЕНО плащане и „подарена сума“, но е добре да се ограмотяват, защото изглеждат жалки“, пише още Василев, вкарвайки и епитета „жълт сайт“.

В емоционалното си излияние, освен Tribune.bg, Василев обижда и журналистите на „Сега“, които също били „тежко некомпетентни“.

Не пести и мнението си за Светослав Русинов, сегашният изпълнителен директор на Национална спортна база, както и респективно назначилата го Весела Лечева.

„Ето това драги читатели е професионализъм и ПОДАРЯВАНЕ на парични средства, чрез явно погазване на закона“, пише Василев за изготвен от Русинов договор от 2018 г.

Колкото и политикът да говори за „жълтини“ или „абсолютни лъжи и внушения“ обаче, решението на новото ръководство на Министерството на младежта и спорта да прегледа всичките му договори и да го даде на прокуратурата, не е взето заради медийна публикация.

В ММС имат цялата документация. И за да решат да прибягнат до подобни действия, явно виждат същите съмнителни обстоятелства, които в последните месеци бяха отразени в редица медии.

Около бившия спортен министър и работата му има цяла поредица „сухи“ факти – а те не подлежат интерпретация.

Факт, отразен във всички медии, е, че Радостин Василев предаде партията, която го вкара в политиката и му поднесе на тепсия голям финансов и човешки ресурс, договаряйки му министерско кресло. За „благодарност“ получиха обвинения, че са мафия и задкулисие. Както се казва обаче – това си е техен проблем на ИТН. Те са и тези, които вече си понесоха политическата отговорност.

Факт е, че Радостин Василев напълно по своя воля и преценка се изпокара с почти всички възможни федерации с няколко изключения.

Факт е и, че съвсем буквално заплашваше да задраска българския футбол, ако БФС „му дадат повод“. Той наистина беше в позиция да им вземе лиценза, което автоматично спираше първенствата и вадеше отборите от евротурнирите за неопределен срок. Същата заплаха имаше към щангите, скандалите с художествената гимнастика бяха достойни за пиеса, а драмите с лиценза на автомобилистите не спират и до днес.

Факт е, че Радостин Василев с влизането си в ММС „оборудва“ министерството и подчинените фирми със свои довереници. „Отлюспеният“ от ИТН плевенски политик дори не крие това и открито признава, че Александър Тодоров (вече бивш шеф на тотализатора) и Венцислав Петков (който беше сложен начело на Национална спортна база) са му близки. Не ги назначил заради това обаче, а защото били експерти и свършили отлична работа, обясни Василев пред Сашо Диков по „Евроком“. „Наследилата“ ги Весела Лечева обаче явно е останала с други впечатления от личността и качествата им. Според нейни тв участия в министерството са назначавани „некомпетентни хора“, а бюджетът е харчен нецелесъобразно.

Факт е и, че единият от близките на бившия министър за малко да успее да оборудва Националната спортна база с ненужен счетоводно-логистичен софтуер на стойност 1,7 млн. лв. Както не подлежи на интерпретации датата на договора – точно ден преди края на властването на Василев в ММС.

Факт е писането на преводни за 1 млн. лв. на ръка – колкото и невероятно да звучи. А най-показателният факт всъщност е, че фирмата със софт продукта се е съгласила да върне целия аванс, което няма защо да прави, ако всичко по договорите е изрядно.

Факт е, че създаденото на пожар покрай разпада на кабинета сдружение „Младежка радост“ е било одобрено да вземе почти половин милион, за да организира три концерта и три дискусии.

Факт е, че то също връща парите. Можете да прочетете цялата сага по-долу – описана е фактологично. Самият Василев твърди, че не познава младата дама, която ръководи сдружението и е видял за първи път нейната снимка в Tribune.bg. Колегите не оспорват това и нямат други данни по въпроса. Но договорът изглежда се е сторил съмнителен и на служебния кабинет. „Това, което заварих, че на дадени организации без никакъв опит, са дадени десетки и стотици хиляди левове, нямаше как да не му назнача една по-внимателна проверка на всички сключени договори. Ще ви дам пример с една организация, която е създадена в деня, в който подава своя проект и бива одобрена от министъра в оставка. Тук още на пръв поглед се вижда, че изборът е имал субективен характер“, обяви и Весела Лечева по БНТ.

Факт е, че бившата кантора на Лена Бориславова е прибирала пари и от ММС. Преводите са направени от държавното дружество „Сердика спортни имоти“ ЕАД, което е на пряко подчинение на министъра на спорта. Според източници от специализираната дирекция „Финансово разузнаване“ на ДАНС, на няколко транша в началото на юни 2022 година „по сметка на адвокатското дружество „Джингов, Гугински, Кючуков и Величков“ в „Райфайзенбанк“ постъпват 52 800 лева“.

Факт е, и че футболният клуб „ЦСКА – София“ на бизнесмена Гриша Ганчев използва от 1 май тази година държавния стадион „Българска армия“ без да плаща нито стотинка на държавата, както Tribune.bg съобщи вчера. „Гратисният период“ за „ЦСКА – София“ ще продължи поне до 1 март следващата година. По този начин, в най-тежкия период на икономическата криза, частният клуб на бизнесмена Ганчев, на практика, ще получи безлихвена държавна помощ в размер на над 520 000 лева, които ще изплаща чак след края на този срок.

Факт е, че ако наистина всичко е морално и изрядно по този анекс, както пише Василев, не е било нужно да се крие толкова старателно с месеци. Защо скриха и смяната на ръководството на дружеството „Сердика спортни имоти“ ЕАД по времето на Василев? Защо задълженията на ЦСКА бяха покрити едва в деня на вписването на Евгени Марчев? Каква е по-точно експертизата на 24-годишния съпартиец и съименник на Радостин Василев в борда на ССИ? Кога и къде е сключена „детайлната нотариална сделка“ за строителството на новия стадион, обявена още на 5 май? Това са все въпроси, чиито отговори бившият министър трябва да дава пред компетентните право-раздавателни органи, а не пред медиите или във Фейсбук.

Факт, за който няма защо да си кривим душата е, че след краткото пребиваване на Радостин Василев в ММС излизат само скандални договори и съмнения за щети, нанесени на държавата и нейната спортна собственост. И дори при най-добро желание, медиите трудно могат да не отразяват случващото се, колкото и това да не се харесва на бившия министър. Иначе той сам се хвали, че е давал сайтове (минимум 5 на брой) на компетентните органи. Сред нехаресваните са „жълтия Tribune”, Lupa.bg, „тежко некомпетентните СЕГА“, „този долен и поръчков сайт Sportal.bg“ и т.н.

Още от Институции

Въпросите без отговор около скандала със софтуера са твърде много

Вижте подробности

Пластиките ще могат да бъдат изцяло преработвани

Форматът на турнира напълно дублира този на Мондиала в Катар

"Никога не сме имали по-жалък и долен човек за министър"

Отличието бе връчено по повод 70-тата годишнина от основаването БФХГ

Вижте подробности

Той поръчал софтуер на многократно завишена цена

Вижте подробности

Актуално

15:00 03/12 ЧЕРНО МОРЕ - ЛОКО (ПД) 3:1
12:00 03/12 СЛАВИЯ - БОТЕВ (ПД) 2:1

ИЗБРАНИ НОВИНИ

Социални връзки