Ричарлисон: Ще се сблъскваме с расизма, ако го пренебрегваме

Нападателят беше атакуван с банан по време на мача с Тунис в Париж

Проявите на расизъм ще продължат да се случват "всеки ден и навсякъде", ако не започнат да се налагат наказания, сигурен е нападателят на Тотнъм и бразилския национален отбор по футбол Ричарлисон. Бившият играч на Евертън бе обект на дискриминация в мача срещу Тунис в Париж, след като по него бе хвърлен банан.

"Докато към тези неща се отнасяме пренебрежително и не ги наказваме, дискриминацията ще продължи да се случва всеки ден и навсякъде. Крайно време е!", написа Ричарлисон в Туитър. 25-годишният нападател получи подкрепа от широката общественост, включително от бившите си клубове Америка Минейро и Флуминензе.

Преди началото на мача пък профилът на бразилския национален отбор публикува серия от фотографии с послание против расизма. "Нямаше да имаме пет звезди, ако нямахме и нашите чернокожи футболисти", гласи посланието на отбора. Бразилската футболна федерация (КБФ) също порица случилото се с нападателя: "Ричарлисон бе замерен с банан след втория гол. КБФ се противопоставя категорично на проявите на дискриминация и расизъм във футбола. Те няма да бъдат толерирани както на терена, така и извън него". 

Президентът на федерацията Едналдо Родригеш добави, че "всички хора са еднакви, независимо от цвета на кожата, расата и религията". "Битката срещу расизма не е просто кауза. Тя може да донесе фундаментални промени за човечеството. Настоявам наказанията за дискриминация да бъдат по-големи", добави той.

Защитникът на Челси и Бразилия Тиаго Силва също реагира на расизма срещу нападателя Ричарлисон. "Тъжно и трудно е да се види това. Не знам дали рекламите срещу расизма, които подготвихме, бяха пуснати по екраните. Но тези неща продължават да се случват. За съжаление не можем да променим нищо в манталитета на хората. Надявам се обществото да осъзнае, че това е недопустимо и че това е нещо от миналото. Трябва да се променим“, заяви Силва.

 

 
 

Още от Световен футбол

"Винаги е приятно да получава човек такива положителни съобщения, както аз в момента"

Вижте подробности

Вижте какво обявиха от болницата

"Краля на футбола" ще остане няколко дни за изследвания

Португалецът вече не е селекционер на Иран

Българинът влезе като резерва и се разписа за успеха на Далиен Про с 4:1

Ако тя бъде избрана, ще бъде исторически момент

Става въпрос за 3-годишен договор на стойност от 216 млн. евро

Бившият нападател на ЦСКА с оферта от еквадорския клуб

Актуално

15:00 03/12 ЧЕРНО МОРЕ - ЛОКО (ПД) 3:1
12:00 03/12 СЛАВИЯ - БОТЕВ (ПД) 2:1

ИЗБРАНИ НОВИНИ

Социални връзки