В Талин: Европейската атлетика отлични най-добрите за годината

За първи път в историята поделиха приза при мъжете, Фемке Бол е №1 при дамите

За първи път в историята Европейската атлетика двама състезатели разделиха приза на най-добър лекоатлет на годината при мъжете.

Арманд Дуплантис (овчарски скок) и Якоб Ингебритсен (5000 метра) събраха равен брой в гласуването и бяха наградени на церемонията в Талин от президента на федерацията Добромир Карамаринов.

При жените наградата за номер 1 на сезона получи Фекме Бол от Нидерландия, която стана европейска шампионка на 400 метра и на 400 метра с препятствия, а освен спечели сребро в двете дисциплини на световните шампионати на открито и в зала.

Бол, Дуплантис и Ингебритсен завоюваха общо девет титли през 2022 година, включително шест златни медала от Европейското първенство в Мюнхен.

Дуплантис подобри световния рекорд на овчарски скок три пъти през 2022-а, включително два пъти в големи първенства с 6.20 метра на Световното първенство по лека атлетика на закрито в Белград и 6.21 метра на Световното първенство по лека атлетика в Юджийн.

По-малко от месец по-късно Дуплантис подобри рекорда на шампионатите с 6.06 метра на Европейското първенство по лека атлетика в Мюнхен.

Ингебригтсен започна годината, като постави световен рекорд на закрито на 1500 метра 3:30.60 минути, след което спечели пет медала, включително сребро на 1500 и злато на 5000 метра на Световното първенство и две златни отличия на двете дистанции на Европейския шампионат.

В категорията "Изгряващи звезди" призовете получиха гъркинята Елина Ценгко (копие) и литовецът Миколас Алекна (диск), който е син на легендата в тази дисциплината Виргилиус Алекна.

Още от Лека атлетика

Международният олимпийски комитет препоръча реабилитиране на спортистите

Кимбърли Гарсия Леон подобри върховото постижение на 35 километра спортно ходене

Ето и подробностите

Фосбъри обърна хода на историята в скока на височина

Божидар Саръбоюков остана на сантиметри от медал в Истанбул

Поне това загатна знаменитата българка

Българката не успя да премине квалификацията на скок дължина

От 18:00 часа тази вечер е квалификацията на скок височина при мъжете с участието на Тихомир Иванов

Вижте подробности

ИЗБРАНИ НОВИНИ

Социални връзки