Затвор от 10 години грози двама нигерийски атлети

Вижте причината

Двама нигерийски атлети са изправени пред десетилетие зад решетките, след като са участвали в схема за измама, разкрита от ФБР. Миналата седмица Емануел Инех и Толувани Адебакин бяха осъдени за прехвърляне на десетки хиляди долари в западноафриканската държава като част от това, което беше счетено за “сложна схема за измама“ от американското министерство на правосъдието. 

Атлетите на 23 и 25 години са били съотборници в университета Уилям Кери в Хатисбърг, Мисисипи, когато е установено, че са част от заговора. Според прокурорите в незаконната схема са участвали спортисти от множество институции.

Член на борда на Нигерийската атлетическа федерация Даре Есан остана натъжен от шокиращата новина. “Това е наистина тъжно и вредно не само за имиджа на спорта или федерацията, но и за Нигерия като държава“, каза той пред BBC Sport Africa.

 

“Този вид действие може потенциално да засегне други млади спортисти, търсещи стипендии за американски училища. Това нарушава невероятните постижения, които други честни спортисти са създали в света."

И двамата обвиняеми ще бъдат изправени пред съда на 15 февруари следващата година и ги грози максималното наказание от 10 години. Есан добави: “За съжаление, банковите измами и други престъпни дейности не се ограничават до леката атлетика, но се превърнаха в национален проблем, който трябва да бъде решен.”

Още от Лека атлетика

Кимбърли Гарсия Леон подобри върховото постижение на 35 километра спортно ходене

Ето и подробностите

Фосбъри обърна хода на историята в скока на височина

Божидар Саръбоюков остана на сантиметри от медал в Истанбул

Поне това загатна знаменитата българка

Българката не успя да премине квалификацията на скок дължина

От 18:00 часа тази вечер е квалификацията на скок височина при мъжете с участието на Тихомир Иванов

Вижте подробности

За първи път ще има наш съдия на шампионата в Истанбул

ИЗБРАНИ НОВИНИ

Социални връзки