Руди Гела брани със зъби и нокти близкия си бивш шеф на НСБ

Въпросите без отговор около скандала със софтуера са твърде много

Руди Гела брани със зъби и нокти близкия си бивш шеф на НСБ

Остри реплики и обвинения в лъжи се чуха на днешното заседание на парламентарната Комисия по въпросите на младежта и спорта.

Бившият спортен министър Радостин Василев направи всичко по силите си да попречи на изслушването на изпълнителния директор на "Национална спортна база" ЕАД Светослав Русинов.

Русинов беше поканен на комисията по инициатива на депутати от ГЕРБ/СДС и заговори за скандалното наследство, оставено му от предишния ръководител Венцислав Петков – близък личен приятел на Радостин Василев, който го назначи на този пост. Петков е и проверяван от НОИ по разследване на НАП за неплатени данъци и осигуровки.

Мартин Харизанов от ГЕРБ попита Светослав Русинов за причините за прекратяване на договора за генерално спонсорство на „Арена София“ – бивша "Арена Армеец". Залата към момента е в тежка финансова ситуация и без основен спонсор.

"Прекратен е по взаимно съгласие. Анексът е разписан на 2 август, като в него е разписано, че влиза в сила от 1 юли 2022 година. В анекса е записано, че бившият генерален спонсор е задължен заплати сумите, които дължи към второ тримесечие, което е 30 юни. Към тази дата всички суми са изплатени от бившия генерален спонсор. Договорът е със срок на действие до средата на 2023 година, като до този момент, в случай, че не беше прекратен дружеството щеше да получи суми над 1 милион и 600 хиляди лева", отговори Русинов.

Чутото не се хареса на Радостин Василев. "Това е лъжа!", възкликна той.

Според бившия министър договорът бил прекратен с допълнително споразумение, но то било вследствие на едностранно прекратяване на договора от страна на застрахователно дружество "Армеец", което се е случило на 9 януари с тримесечен срок.

"С писмо на "Армеец" от 6 април 2022 година дружеството предлага на НСБ около 250 хиляди лева до края на договора, а не милиони, както обяснява действащият изпълнителен директор. Това естествено се стори абсолютно неизгодно на предишното ръководство на НСБ и предвид това, че имаше година до изтичане на договора, беше обозримо да се намери спонсор, който да даде много повече от 250 хиляди лева", заяви Василев.
Светослав Русинов обясни, че ситуацията е много по-различна.

"Договорът категорично е прекратен по взаимно съгласие. Цитираното предизвестие, г-н Василев, няма как да породи правна стойност с оглед на това, че такова не е предвидено в договора за генерално спонсорство. Там много ясно и изчерпателно са посочени начините, по които той може да бъде прекратен и такова предизвестие там не е посочено. Следователно няма как да се позовем на това нещо. Неслучайно в самия анекс е записано "по взаимно съгласие", не е записано с предоставяне на тримесечно предизвестие. Така че, такова предизвестие не съществува. Има изразено желание от генералния спонсор, но няма как да бъде накарано дружеството да го приеме, освен, ако самото то не желае", подчерта Русинов.

Депутатът Красен Кралев поиска от ръководството на НСБ повече яснота по въпроса на каква стойност и в каква връзка е взето решение за внедряване на SAP система в дружеството. Сагата със скандално скъпия софтуер за над 1,7 млн. лв. за "Национална спортна база" ЕАД продължава от месеци, а повечето въпроси около спорния договор остават все още без отговор. Припомняме, че софтуерът бе поръчан, докато Радостин Василев оглавяваше Министерството на младежта и спорта.

"Документооборотът на дружеството дигитализиран ли е? Извършвали ли сте проверка за цената на продуктите и какво е показала тя", попита Кралев.

Подобен въпрос той зададе и преди две седмици отново в комисията на служебния спортен министър Весела Лечева. От думите на Лечева стана ясно, че превод от 1 млн. лв. е бил направен въпреки нейна изрична забрана да се превеждат пари без подписа й. Тогава тя съобщи пред депутатите за редица нередности и нарушения в процедурата. „Този договор придоби печална слава и обществена значимост по две причини. Първо не беше ясно обоснован и аргументиран за неговата целесъобразност за Национална спортна база. Другата причина е заради завишените цени, на които е бил остойностен този софтуерен продукт. Смея да твърдя, че цената е многократно завишена заради сравнения на подобни продукти на същата фирма", категорична беше тогава Лечева.

Светослав Русинов не успя да даде много повече подробности, но обяви, че и да е имало доклади за целесъобразност, то той не е намерил документални доказателства за това.

"Мога само да предполагам как е взето решението, защото не бяха открити протоколите от заседанията на Съвета на директорите на предишното ръководство. Най-вероятно там е било разглеждано на базата на някакъв доклад. Аз такива документи не намирам. Относно цената, е извършена проверка, направихме запитване към Информационно обслужване, които ни отговориха, че цената със зададените продукти и лицензи към тях, е значително завишена. Това е официален отговор от тях. Това съответно е показала и проверката", заяви Светослав Русинов.

Договорът за софтуера, определян от експерти за „ненужен“, е една от причините министър Весела Лечева да предаде предишното ръководство на министерството и НСБ на ГДБОБ и ГДНП. Тепърва се очакват резултати от проверките.

Междувременно обаче въпросите без отговор около скандала със софтуера остават твърде много, пише Tribune.bg и посочва, че ще продължи да търси конкретика относно документите, с които разполагат в Национална спортна база, необходимостта от подобен продукт и реалната му цена. За целта ще се потърси и официална позиция от НСБ.

Двама директори в БФС на престижен семинар на ФИФА

Кирил Котев и Лъчезар Димов ще представят България в Ирландия

Ръководството на БФС проведе среща с клубовете от юношеските групи

Вижте подробности

Предложиха Глушков за служебен министър на младежта и спорта

Вижте подробности

В Белград: Карамаринов се срещна с президента на Сърбия

Вижте подробности

Кралев посочи виновника за нереализираните физкултурни салони

Ето какво разкри той

Всички се обединиха срещу ПП/ДБ заради некадърната стратегия за спорта

Вижте подробности

Във Франция: Службите са готови да гарантират сигурността на Олимпийските игри

Вижте какво заяви вътрешният министър на страната Жералд Дарманен

Огромно признание за българския тенис!

Президентът на ITF връчи награда на България за развитието на детско-юношеския тенис

ВАС потвърди лиценза на Българска федерация по шахмат 2022

Вижте решението и какво заявиха от централата

ИЗБРАНИ НОВИНИ

Социални връзки