Делириум: Япония oбърна и Испания, за да сътвори чудото! (ВИДЕО)

Азиатците спечелиха групата и изхвърлиха Германия

Делириум: Япония oбърна и Испания, за да сътвори чудото! (ВИДЕО)

Япония поднесе една от най-големите сензации на Мондиал 2022, след като обърна Испания до 2:1 и спечели Група Е, за да се класира за осминафиналите.

Азиатците постигнаха същото и срещу Германия на старта, а сега по сходен сценарии изоставаха на почивката с 0:1 от иберийците, но с 2 бързи попадения след нея записаха най-силния си старт на световни футболни финали.

Така те ще играят срещу Хърватия в директните елиминации, за сметка на Бундесима, докато Испания ще се изправи срещу Мароко. 

В другия мач от групата германците победиха Коста Рика с 4:2, но и двата тима отпаднаха от форума.

Германците останаха на трета позиция с 4 точки, а Коста Рика завърши с 3 в актива си. Испания изпревари Германия в класирането в група „Е“ заради по-добрата си голова разлика, а след успеха над германците в първия мач тимът на Япония постигна втора впечатляваща победа на първенството в Катар и то пак след обрат през второто полувреме.

В четвъртък вечер отборът създаде първата по-опасна атака в срещата на стадион „Халифа Интернешънъл“ в Ал Раян. Юня Ито излезе в добра позиция в 8-ата минута, но стреля вдясно от вратата на противника. Испания отговори три минути по-късно с попадение на Алваро Мората. Той се разписа за 1:0 в 11-ата минута след като засече с глава центриране на Сесар Аспиликуета. Мората отбеляза 30-ия си гол в 60 мача за националния отбор и стана вторият футболист, който вкарва в първите си три срещи за Испания на Световно първенство след Телмо Сара през 1950 година.

Пак Мората застраши вратата на Япония в 23-ата минута, но не успя да отправи достатъчно силен удар. Изстрел на Даичи Камада в 36-ата минута бе блокиран от защитата на испанците, а в 43-ата Дани Олмо получи добър пас и стреля, но бранител на Япония се намеси навреме.

Подобно на първия си мач срещу Германия японските футболисти влязоха много мотивирани за второто полувреме. В рамките на три минути японците осъществиха пълен обрат. Влезлият като резерва Рицу Доан изравни за 1:1 в 48-ата минута с много добре насочен удар от дистанция.

В 51-ата минута тимът на Япония се възползва от неорганизирани действия на защитата на Испания. Друга резерва Каору Митома овладя топката на крайната линия и върна към Ао Танака в наказателното поле и той от близко разстояние отбеляза за 2:1. Попадението първоначално не бе зачетено, но след преразглеждане със системата за видеоарбитраж - ВАР бе признато, тъй като топката не бе напуснала очертанията на терена с пълния си обем.

В следващите минути испанските национали успяха да се успокоят и да задържат владението на топката за по-дълго, очаквайки точни момент да атакуват, но японците показаха добра организация в защита. Такума Асано пробва мерника си за Япония в 70-ата минута, но прати топката вдясно от вратата, а четири минути по-късно и Марко Асенсио не сполучи за Испания.

Дани Олмо също стреля към вратата на противника десет минути преди края на редовните 90, но бранителите на Япония пак се справиха, а в 83-ата стражът на Испания Унай Симон трябваше да се намеси след удар на Ко Итакура.

Асенсио пропусна добра възможност да изравни в 90-ата минута, когато не успя да преодолее Шуичи Гонда и резултатът остана 2:1 за Япония, за да изпаднат азиатците в истински футболен делириум.

Япония – Испания 2:1
0:1 Алваро Мората (11)
1:1 Ритсу Дуан (48)
2:1 Ао Танака (53)

СТАРТОВИ СЪСТАВИ:

ЯПОНИЯ: 12. Шуичи Гонда, 4. Ко Итакура, 14. Джуня Ито, 22. Мая Йошида (К), 15. Даичи Камада, 11. Такефуса Кубо, 25. Даизен Маеда, 13. Хидемаса Морита, 5. Юто Нагатомо, 17. Ао Танака, 3. Шого Танигучи;

Селекционер: Хаджиме Мориясу;

ИСПАНИЯ: 23. Унай Симон, 2. Сесар Аспиликуета, 16. Родри, 4. Пау Торес, 14. Алехандро Балде, 5. Серхио Бускетс (К), 9. Гави, 26. Педри, 12. Нико Уилямс, 7. Алваро Мората, 21. Дани Олмо;

Селекционер: Луис Енрике.

ИЗБРАНИ НОВИНИ

Социални връзки