България се наложи над Белгия за първи триумф на турнира за United Cup (ВИДЕО)

Сблъсъкът бе решен от мач на смесени двойки

България се наложи над Белгия за първи триумф на турнира за United Cup (ВИДЕО)

Тимът на България надигра отбора на Белгия с 3:2 победи във втория кръг от група „А" на новия турнир за смесени двойки в Пърт, Австралия – United Cup, предаде „БТА“.

След равенство при 2:2 победи, сблъсъкът бе решен от мача на смесени двойки между Александър Лазаров и Изабелла Шиникова срещу тандема Давид Гофен/Елизе Мертенс. Българите надделяха след обрат, след като отстъпиха в първия сет – 1:6, 7:6 (5), 10:6 за час и 30 минути игра. 

Играещият капитан Григор Димитров трябваше да вземе решение кои тенисисти да участват в срещата на смесени двойки, тъй като той и Виктория Томова бяха първоначално заявени, но Томова не успя да излезе и за мача си на сингъл, където бе заместена от Гергана Топалова.

Лазаров и Шиникова отстъпиха в първия сет след само един спечелен гейм, но във втория подобриха представянето си и наваксаха изоставане от 4:5 до 7:6. В тайбрека те бяха много убедителни, поведоха с 8:1 точки и стигнаха до победното 10:6.

Така България има победа и загуба от двата си мача в групата, Белгия е с една загуба, а третият тим – Гърция с една победа, а крайното класиране ще бъде определено от срещата между гръцките и белгийските тенисисти.

„Загубихме от Белгия преди няколко години в турнира  ATP Cup в мача на двойки и сега се радвам, че успяхме да спечелим. Удоволствие е да играем срещу така съперници“, заяви Александър Лазаров в интервюто си на корта след мача. На въпрос за ролята на Григор Димитров, Лазаров отговори: „Той е най-добрият български тенисист в историята. Невероятно е да споделя такива моменти заедно. Всички се забавляваха на пейката“, предаде „БТА“.

„Много съм горд. Мисли, че всички дадоха всичко от себе си. Нашият спорт е много труден и трябва да се подкрепяме. Наистина съм много горд. За мен беше трудно решение да избера кои да играят“, каза от своя страна Димитров.

По-рано Димитър Кузманов записа втора победа от два мача от надпреварата. Кузманов постигна убедителен успех с 6:2, 6:0 над заемащия 129-о място в световната ранглиста Зизу Бергс в двубой, продължил час и 28 минути. Така България изравни резултата срещу Белгия на 2:2 победи.

След 2:2 в първия сет Кузманов спечели 10 поредни гейма и стигна до нова победа след тази над Михаил Перволаракис с 6:1, 6:1 в първата среща на България с тима на Гърция.

Преди това Гергана Топалова изигра силен мач, но претърпя поражение от 29-ата в ранглистата Елизе Мертенс с 4:6, 6:3, 0:6 за час и 16 минути. Топалова излезе на корта вместо първата ракета на страната при жените Виктория Томова, която не успя да преодолее травмата, получена в двубоя срещу гъркинята Мария Сакари.

 

22-годишната Топалова, която е номер 328 в класацията на WTA, се представи на ниво срещу по-опитната Елизе Мертенс. Белгийката има във визитката си седем титли от женския тур. За Гергана Топалова това бе първи мач срещу съперник от топ 100 в света.

В първите два мача от сблъсъка между България и Белгия, Григор Димитров се справи с Давид Гофен, а Изабелла Шиникова загуби от Алисън Ван Ойтванк.

ИЗБРАНИ НОВИНИ

Социални връзки