ЦСКА трябва да внесе 28,498 млн. лева за "Армията"

Оценката за съоражението вече е готова

ЦСКА трябва да внесе 28,498 млн. лева за "Армията"

28 498 000 лв. е сумата, която "ЦСКА-София" трябва да осигури като парична вноска за формирането на капитала на публично-частното дружество "Спортни имоти Българска армия" АД. Това е новата оценка на държавния имот в Борисовата градина в столицата, където футболният клуб има намерение да строи нов стадион на мястото на "Българска армия". 

Проектът трябва да бъде изпълнен в партньорство със стопанисващата държавна фирма "Сердика спортни имоти" ЕАД, чрез която министерството на младежта и спорта (ММС) ще участва с апортна вноска като равноправен собственик в бъдещото смесено дружество. Предстои изборът на представители на ММС, които ще влязат в борда на директорите при учредяването на партньорството с клуба на Гриша Ганчев.

"Подписахме меморандум с ПФК "ЦСКА-София", в който са разписани всички стъпки и срокове по създаване на съвместното дружество. На финалната права сме, като се поддържа постоянен контакт с футболния клуб", коментира темата служебният спортен министър Весела Лечева пред bTV тази сутрин, разкривайки конкретните данни от направената нова оценка на "Армията". 

Екип от вещи лица прави нова оценка на държавния имот в Борисовата градина в София, където се намира ст. "Българска армия". След като тя бъде готова, наемателят "ЦСКА-София" трябва да внесе паричната й равностойност в капитала на планираното публично-частно дружество, за да бъде завършено учредяване

Решението за създаване на смесеното "Спортни имоти Българска армия" АД беше взето още през октомври 2019 г. от Министерския съвет, оглавяван тогава от Бойко Борисов. През април 2020 г. имотът в Борисовата градина беше оценен на 32 274 900 лв., но сумата не се хареса на "ЦСКА-София" и по настояване на клуба беше извършена нова оценка, която само три месеца по-късно - през юли 2020 г., занижи стойността до 23 310 700 лв.

След поредната смяна на властта обаче стана ясно, че и в тази посока не са предприети никакви конкретни стъпки, поради което в началото на декември ММС и "ЦСКА-София" сключиха меморандум за създаване на чаканото повече от 3 години съвместно дружество. За да бъде завършено учредяването му, от клуба трябва да внесат въпросните 28,5 млн. лв. по фирмената сметка за формиране на капитала.

ИЗБРАНИ НОВИНИ

Социални връзки