Кръстаич: Групата е тежка, Сърбия е фаворит

"Нямам против да играем лошо, но да победим"

Селекционерът на българския национален отбор по футбол Младен Кърстаич говори пред медиите преди първата квалификация за Евро 2024 в група G.

"Лъвовете" посрещат в Разград състава на Черна гора в стремежа си да продължат серията без загуба, но и да вземат предимство в борбата за едно от първите две места.

От първоначалния списък на треньора Кърстаич отпаднаха Димо Кръстев, Доминик Янков и Илиан Стефанов. Защитникът на Лудогорец Антон Недялков пък е в лагера, но не тренира пълноценно.

"След четири мача - два в Лигата на Нациите и два приятелски, и четири месеца пауза, дойде ред на европейските квалификации. Направихме един отбор с доста млади и амбициозни, перфектни играчи. Свършихме добра работа, започнахме да го изграждаме с няколко опитни и много качествени и млади. И поставихме основите на един добър отбор. Сега след контролите дойде ред на борбата за точки. Трябва да бъдем внимателни - групата е тежка. Всички наши съперници са от нашия регион, Сърбия е фаворит номер 1, Унгария е силен отбор. Черна гора е с играчи, които искат да се докажат. Неудобен отбор са, няма да е лесно. А Литва е отбор, който може да ти създаде проблеми", започна Кърстаич.

"Очаквам от своите играчи да дадат максимума. Нашата цел е да продължим работата, да покажем максимална концентрация. И да продължи тенденцията на феновете - доверието към тях да се завърне".

Попитан дали футболистите са готови физически и психически за мача, треньорът отговори: "Физически не можем нищо специално да направим. Теренът показва кой на какво е готов. Когато завърши тренировката, ще стане ясен състава. От 3-4 дни имам идея как да изглежда 11-орката. Разполагам с достатъчен брой млади играчи. В състава може да има както познати, така и непознати имена. Важното е те да покажат най-доброто срещу Черна гора".

След това той се спря и на противника: "Очаквам тежък мач, имат по-опитни от нас футболисти, мачът вероятно ще бъде равностоен, но имаме необходимите качества за победа. Играем мач за мач. В живота на човек е сигурно, че човек може само да умре. Нищо друго не е ясно предварително. Трябва да се даде максимума. Нямам против да играем лошо и да печелим, ако зависи от мене. Има мачове, в които съперникът не ти позволява да играеш на ниво, но не знаеш какво да очакваш и това прави футболът интересен".

Слред това на Кърстаич беше зададен въпрос защо Чочев не е поканен в националния отбор, а и какви са целите, поставени му от ръководството на БФС? "Бъдете спокоен, кой идва и кой не идва, това е моя работа".

Относно целите, той отговори: "Къде бяхме преди една година? Колко български играчи играят в българската лига? Когато дойдох, казах ще направя отбор, който да отговори на европейските стандарти. Като динамика и като физика. Започнахме да изграждаме този отбор с млади играчи. Футболът е дългосрочен процес, не може с един мач да се класираш на Европейско и на Световно. Ако зависи от мене, постоянно ще бъде така. Играчите трябва да играят за страната си, а не да идват на туризъм, както съм чувал, че е било преди това. Единствения начин да върнем доверието е да постигаме резултати."

"Тези въпроси не са само тук - типични са за всички балкански държави, кой е в отбора и кой го няма. Аз самият си оказвам натиск, за да постигаме най-добри резултати. Така е в живота, така е в спорта", завърши Кърстаич.

Още от БГ Футбол

Треньорът на Славия заяви, че в отбора няма напрежение

Новият треньор на "канарчетата" говори след равенството със Славия

Бившият защитник се разделя с "белите"

Той не смята, че празните трибуни са бойкот

Треньорът на Арда говори след успеха над Локо София

Динко Хоркаш и Ерик Сорга ще играят за страните си

Вижте кои са нарядите

Вижте всички решения на ДК на БФС

Интересът на CRD Sport към клуба е от няколко месеца, като от фирмата вече са направили съответните проучвания

ИЗБРАНИ НОВИНИ

Социални връзки