Красен Кралев: Моята лична кауза е 300 млн. за спорт на година

„Промяната” и Руди Гела водеха война с българския спорт, посочи бившият министър

Рязко увеличение на парите за спортните клубове с до 200 % и доусъвършенстване на системата за разпределение на средствата за финансиране на федерациите. Това са част от дългосрочните цели на ГЕРБ/СДС за развитието на спорта в България.

Те бяха представени от бившия министър на младежта и спорта и кандидат за народен представител Красен Кралев по време на среща в София.

На дискусията присъстваха изявени български спортисти и представители на различни спортни федерации и клубове.

Според програмата на ГЕРБ-СДС трябва да се обърне повече внимание и на успешните неолимпийски спортове, както и тези със специфика в спортния календар – например като тенис и ски. Важни точки са още развитието на спортната инфраструктура и продължаване на програмата за изграждане на физкултурни салони и площадки в училищата.

„Моя лична кауза е 0,2% от БВП или 300 млн. лева да са средства за спорт. И половината от тях да са конкретно за спортна инфраструктура. Отделно целта ми е 100 млн. лв. от бюджета на МОН да са за изграждане на спортна училищна инфраструктура. Това включа физкултурни салони там, където няма, както и по 2 спортни игрища“, заяви бившият спортен министър.

Важен акцент е създаване на програма за изграждане на плувни басейни в цялата страна. В програмата на ГЕРБ се предвижда създаване на специална програма за развитие на колективните спортове, както и реформа в държавните спортни училища за по-добър подбор на млади таланти, качествено образование и по-нататъшна реализация.

Бившият министър изтъкна още, че опитът му е показал, че трябва да се изграждат спортни зали с капацитет до 1500 зрители. Красен Кралев напомни, че по времето, в което той управляваше ММС, са били реновирани нас 100 спортни обекта с бюджет между 70 и 90 млн. лева.

„Увеличихме финансирането на клубовете двойно, увеличихме финансирането на федерациите, бяхме домакини на изключително престижни международни състезания, подготвихме едно от най-успешните участия на олимпийски игри за последните 30 годни. Какво се случи след това? Дойде служебното правителство на Радев и всички инфраструктурни проекти спряха. Най-фрапиращ е случаят с програмата за изграждане на физкултурни салони, която бе прекратена чрез престъпно бездействие. В последните две години бяха нанесени огромни щети върху ММС, чийто размер тепърва ще бъде установен от българския съд”, коментира той.

Красен Кралев беше категоричен, че Радостин Василев и „Промяната“ са обявили война на българския спорт.

По думите му, те са имали  бюджет от 130 млн. лв., с който нито са увеличили парите на клубовете, нито на федерациите, нито са дали пари за световни и европейски първенства, нито са стартирали инфраструктурен проект.

“Източиха НСБ с договори за ненужен софтуер и адвокатски услуги, тотото с 2 млн. за реклама в метрото. Раздаваха проекти на продавачки в магазини и толкова“, подчерта той.

Кралев заяви, че големият проблем в момента е „счупената от „Промяната“ държава“ и харченето на пари, които реално не са налични.

По думите му, заявените приоритети в сектора от “Промяната” ще  бъдат фатални за българския спорт. За да не се допускат повече експерименти в спорта и държавата Красен Кралев призова да се гласува тази неделя: “За да си върне България нормалността в спорта и целия ни живот!”

Още от Институции

С 38 гласа „за“, 5 „против“ и 1 „въздържал се“

„Сам човек не може да направи абсолютно нищо“, изтъкна той

Вижте подробности

Дейността на клона става част от Пощенска банка и продължава работа на българския пазар под бранда ПБ Лични финанси, част от Пощенска банка (PB Personal finance by Postbank)

Вижте подробности

Какво може да гледате

„България може и трябва да се гордее, че Томас Бах дойде лично да ни уважи“

Вижте подробности

Вижте подробности

ИЗБРАНИ НОВИНИ

Социални връзки