Красен Кралев: Моята лична кауза е 300 млн. за спорт на година

„Промяната” и Руди Гела водеха война с българския спорт, посочи бившият министър

Красен Кралев: Моята лична кауза е 300 млн. за спорт на година

Рязко увеличение на парите за спортните клубове с до 200 % и доусъвършенстване на системата за разпределение на средствата за финансиране на федерациите. Това са част от дългосрочните цели на ГЕРБ/СДС за развитието на спорта в България.

Те бяха представени от бившия министър на младежта и спорта и кандидат за народен представител Красен Кралев по време на среща в София.

На дискусията присъстваха изявени български спортисти и представители на различни спортни федерации и клубове.

Според програмата на ГЕРБ-СДС трябва да се обърне повече внимание и на успешните неолимпийски спортове, както и тези със специфика в спортния календар – например като тенис и ски. Важни точки са още развитието на спортната инфраструктура и продължаване на програмата за изграждане на физкултурни салони и площадки в училищата.

„Моя лична кауза е 0,2% от БВП или 300 млн. лева да са средства за спорт. И половината от тях да са конкретно за спортна инфраструктура. Отделно целта ми е 100 млн. лв. от бюджета на МОН да са за изграждане на спортна училищна инфраструктура. Това включа физкултурни салони там, където няма, както и по 2 спортни игрища“, заяви бившият спортен министър.

Важен акцент е създаване на програма за изграждане на плувни басейни в цялата страна. В програмата на ГЕРБ се предвижда създаване на специална програма за развитие на колективните спортове, както и реформа в държавните спортни училища за по-добър подбор на млади таланти, качествено образование и по-нататъшна реализация.

Бившият министър изтъкна още, че опитът му е показал, че трябва да се изграждат спортни зали с капацитет до 1500 зрители. Красен Кралев напомни, че по времето, в което той управляваше ММС, са били реновирани нас 100 спортни обекта с бюджет между 70 и 90 млн. лева.

„Увеличихме финансирането на клубовете двойно, увеличихме финансирането на федерациите, бяхме домакини на изключително престижни международни състезания, подготвихме едно от най-успешните участия на олимпийски игри за последните 30 годни. Какво се случи след това? Дойде служебното правителство на Радев и всички инфраструктурни проекти спряха. Най-фрапиращ е случаят с програмата за изграждане на физкултурни салони, която бе прекратена чрез престъпно бездействие. В последните две години бяха нанесени огромни щети върху ММС, чийто размер тепърва ще бъде установен от българския съд”, коментира той.

Красен Кралев беше категоричен, че Радостин Василев и „Промяната“ са обявили война на българския спорт.

По думите му, те са имали  бюджет от 130 млн. лв., с който нито са увеличили парите на клубовете, нито на федерациите, нито са дали пари за световни и европейски първенства, нито са стартирали инфраструктурен проект.

“Източиха НСБ с договори за ненужен софтуер и адвокатски услуги, тотото с 2 млн. за реклама в метрото. Раздаваха проекти на продавачки в магазини и толкова“, подчерта той.

Кралев заяви, че големият проблем в момента е „счупената от „Промяната“ държава“ и харченето на пари, които реално не са налични.

По думите му, заявените приоритети в сектора от “Промяната” ще  бъдат фатални за българския спорт. За да не се допускат повече експерименти в спорта и държавата Красен Кралев призова да се гласува тази неделя: “За да си върне България нормалността в спорта и целия ни живот!”

Манол Иванов: Надявам се, че заедно ще променим нещата

Вижте какво заяви кандидатът за президент на БФС

Делегатите отсвириха екипа на Бербатов

Вижте подробности

Разкритие: Агенти на ДАНС следят Конгреса

Вижте подробности

ФИФА удари на камък с новите правила за агентите

Германският съд отхвърли жалбата на централата

FastPay е спонсор на Българската асоциация за паркиране и устойчива градска мобилност

Ето какво включва конференцията

Лучано: Димитър Илиев не става, Кралев е единственият, който свърши някаква работа, освен мене

Eто какво още заяви той по темата със спортното министерство

Smart Lady 6 години успешно подкрепя българските жени предприемачи

Fibank инвестира над 120 милиона лева в програмата с фокус подкрепа на дамите в бизнеса

Депутатите от ресорната комисия разкостиха и отхвърлиха Националната стратегия за ФВС

Тази стратегия трябва да е припозната от всички партии, защото определя политиките за 12 години напред, трябваше да ни потърсите за мнение предварително, каза Красен Кралев на ММС

Канят 222 000 души за откриването на Париж 2024

Вижте какво съобщиха организаторите на Олимпийските игри

ИЗБРАНИ НОВИНИ

Социални връзки