Президентът на Европейската атлетика връчи призове

Карамаринов даде награди за изключителен принос в развитието на българската атлетика

Президентът на Европейската атлетика връчи призове

Президентът на Европейската атлетика Добромир Карамаринов награди за изключителен принос за развитието на българската атлетика Александър Вангелов – официален статистик на БФЛА и автор на книги и наръчници по лекоатлетическа статистика (със златна значка на Европейската атлетика) и Христо Гергов – един от най-успешните ни треньори в този спорт (със специален плакет) по случай неговата 80-годишнина.

"Трудно бих могъл да си представя статистиката на българската, а и на балканската и регионалната атлетика без статистик, като Александър Вангелов. Ако утре той се откаже и отиде в друго поприще, което няма как да стане, защото той е влюбен в леката атлетика, ние ще бъдем много затруднени. Ние винаги сме разчитали на него и така ще е и в бъдеще, и тази му работа бе оценена от Европейската атлетика и той получи една от годишните ни награди, която аз ще имам удоволствието да му връча сега, заяви Карамаринов.

„На 27 май ще се навършат 50 години откакто стъпих на националния стадион за международния турнир "Народна младеж". Тогава бях на 13 години и за първи път видях чисто новата тартанова писта. Предишната година - 1972 г се запалих по Царицата на спортовете, следвайки големите успехи на българските лекоатлетки на олимпиадата в Мюнхен. От тогава до сега нито за ден не пропускам да се интересувам и информирам за случващото се в леката атлетика. Бях и активен състезател на скок на дължина. Не толкова добър, но с първи разряд. От 1984 г. следя редовно всички състезания в България и съм осведомител на повечето от състезанията у нас, успях да издам три статистически сборника, ранглисти на българските лекоатлети и шампиони, а през 2014 г. се опитах да обединя всички всички значими събития в родната лека атлетика и издадох сборника „Български атлетически хроники“.От 1986 г ме приеха в Международната асоциация на статистиците по лека атлетика, а от 1993/94 станах и официален статистик на Българска федерация лека атлетика. Повече от 40 години се занимавам активно с изготвянето на ранглистите на България. Догодина ще честваме 100-годишния юбилей на любимия ни спорт и се надявам да отбележим подобаващо този голям празник“, заяви Вангелов след награждаването.

"Големият треньор Христо Гергов е известен не само в България, а и в много страни на Балканите и извън Балканите, защото направи чудеса. Той има страшно много състезатели, като някои от тях днес са тук. Европейската му награда е за това, че той направи безкрайно много шампиони, не само в България, а и в много европейски страни. Името му в бивша Югославия буди невиждан респект. Аз самия имах щастието 2 години да тренирам при него, като войник в ЦСКА. Не съм го запомнил само с неговия голям професионализъм, а най-вече с това, че с всяка своя дума той изграждаше характери у тези, които можеха да го чуват. Голяма част от моя характер е изграден и благодарение на него", коментира Карамаринов.

Христо Гергов е бил треньор на едни от най-добрите ни атлети – Янко Братанов, Гинка Загорчева, Пламен Кръстев, Нарцис Попов, Ивайло Караньотов, Добромир Карамаринов.

ИЗБРАНИ НОВИНИ

Социални връзки