Шефът на ФИДЕ: Салимова контролираше финала, но й липсва опит

„Победата на Александра е закономерна“

Българката Нургюл Салимова имаше своите шансове, но липсата на опит е попречил да спечели Световната купа, заяви президентът на Международната шахматна федерация (ФИДЕ) Аркадий Дворкович пред ТАСС.

20-годишната Салимова отстъпи с 1,5:2,5 точки на рускинята Александра Горячкина във финалния мач, като пропусна да реализира печеливши позиции във втората партия по класически шахмат и в първата по ускорен, а във втората по ускорен загуби на 105-ия ход след грешка в равна позиция в ендшпила.

Горячкина, която е номер 3 в световната ранглиста и номер 2 в турнирната схема, триумфира за първи път със Световната купа при второто си участие във финала на турнира.

"Александра се явява една от най-силните шахматистки в света вече няколко години и бе един от фаворитите в Баку. Победата й е закономерна, макар че имаше и други великолепни претендентки. Във финала инициативата се владееше от българската шахматистка, но видимо не й достигна опит на такова високо ниво. Именно опитът бе нещото, което даде предимството на Горячкина", каза Дворкович.

"В края търпението на рускинята изигра роля. Тя знаеше, че не рискува нищо, но мъчеше съперничката си, докато я изтощи. След дебюта позицията на Горячкина беше по-добра и за Нургюл беше трудно да се защитава. Според мен тя се измори, въпреки че през целия турнир и във финала игра страхотно", каза още шефът на ФИДЕ.

Още от Институции

За благородна кауза

ФИФА избра Ивайло Стоянов за един от шестимата европейски арбитри

Вижте подробности

Промените са факт след решение на министъра на младежта и спорта Димитър Илиев

Вижте подробности

При стрелбата е пострадала жена, която е откарана в болница

Вижте подробности

Вижте подробности

Ангел Иванов и Таня Андреева еднолично спрели преговорите за присъединяване към най-голямата лотария в Европа

ИЗБРАНИ НОВИНИ

Социални връзки